okt 10, 2019 | Alle tips, Huishoudcoach | 0 Reacties

Zo gaat je stuk zeep de helft langer mee

We leven niet meer in tijden van grote weelde. Iedereen bespaart, zelfs de regering geeft de indruk van dat te willen doen. Maar je kan dat thuis ook, door verspilling tegen te gaan, restjes in de keuken op te gebruiken en in een nieuwe schotel te doen, door zelf je boterhammen klaar te maken en te beleggen in de plaats van een snack te gaan halen, door zelf soep te maken in de plaats van een doos open te trekken en door wat meer te stappen en de fiets te nemen in de plaats van de auto. Dat is nog gezond ook!

Maar we kunnen nog meer. Je bespaart er wel geen fortuin mee, maar alle beetjes helpen toch: ga niet om zeep. Daarmee bedoelen we niet het spreekwoord dat weinig goeds voorspelt, maar wel letterlijk een stuk zeep. Want je kan inderdaad besparen op de zeep, gewoon door de natuurkundige eigenschappen van de zeep te kennen en te benutten.

Langer genieten van hetzelfde stuk zeep? Het kan als je de zeep eerst aan de lucht laat drogen!

Wat bedoelen we daarmee?

Zeep die in een papiertje (doorgaans gewaxt) gewikkeld is, droogt minder gauw uit. Dat is ook de bedoeling van de fabrikant. Als de zeep dan in contact komt met water, is het stuk zeep sneller zacht , zal de zeep sneller oplossen en meer schuim en detergent afgeven. Met andere woorden, de zeep raakt op die manier veel sneller op.

Wat kan je dan doen?

Als je nieuwe zeep hebt gekocht, haal de zeep dan uit de verpakking en laat ze gewoon drogen aan de lucht of leg ze in je badkamer op een schaaltje of een zeepschoteltje, zodat ze kan uitdrogen. Als ze na een paar dagen genoeg gedroogd is, kan je ze gebruiken. Wat merk je? Je zal meer zeepsop verkrijgen, maar de zeep zal veel minder snel oplossen doordat ze harder blijft.

Laat de zeep nadien ook onverpakt en blootgesteld aan de lucht liggen, maar berg ze niet op in een zeepdoos. Op die manier zal je veel langer doen met hetzelfde stuk zeep.

Alweer een mooie besparing en… alle beetjes helpen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Last van winterhanden en wintervoeten?

Je kunt je afvragen hoe het komt dat dieren niet doodvallen tijdens de ijzige winterkou: vriesweer en daarbovenop nog ijsregen of sneeuw en een ijzige wind. Geen weer om een hond door te jagen zegt men vaak. De vogels hebben daar blijkbaar geen last van, honden...

Lees meer

Tijm: krachtpatser tegen hoest

Ouderen herinneren zich beslist nog de smaak van zogenaamd hoestsnoepjes uit hun jeugd. Ze smaakten naar tijm en zoethout. Grootmoeders vertelden dat het een ideaal en gezond snoepje was dat je tegen winterse hoest, verkoudheid, vallingen en snotneuzen kon beschermen....

Lees meer

Waarom moet je blijven bewegen met rugpijn?

Haast niemand blijft er levenslang van gespaard: meer dan 85 percent van de volwassenen heeft vroeg of laat last van een pijnlijke rug. Vroeger gold als parool: blijf stil zitten, beweeg zo weinig mogelijk en rust veel. Tegenwoordig klinkt dat compleet andersom: blijf...

Lees meer