nov 11, 2019 | Alle tips, Huishoudcoach | 0 Reacties

Hoe een weerbarstige rits vanzelf laten glijden?

Iedereen heeft het al eens meegemaakt: je moet haastig je anorak aantrekken, of een reiskoffer open maken en de rits wil niet mee, of de rits blokkeert omdat er een stuk stof tussen geraakt. Dat is om de muren op te lopen. Daar zouden we niet aan proberen, want het lukt toch niet. Je kan beter het probleem voorkomen door een paar heel eenvoudige en spotgoedkope oplossingen.

Om te beginnen moet je er op letten dat als je een rits wil dicht of open maken, dat er geen stof van de zijkant, een kraag of wat dan ook tussen de schakels van de rits kan geraken. Op die manier geraakt ze muurvast en is de kans groot dat je ze niet zonder schade open of dicht krijgt. Wees dus voorzichtig en neem je voorzorgen door de zijkant van de stof met de vingers af te schermen. Leer dit ook aan je kinderen als ze de rist van hun anorak moeten open of dicht maken, want dit probleem komt vooral en vaak voor bij kinderen. Wat doen ze meestal? Ze ritsen de anorak open gewoon door de kraag of de bovenkant ver uit elkaar te trekken en zo de rits te openen. Het gebeurt dan niet zelden dat er stof tussen geraakt of dat de rits defect gaat.

Een weerbarstige of stroeve rits in beweging krijgen, is kinderspel, maar ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Dankzij een paar eenvoudige huishoudelijke middelen kan je de rits weer soepel laten glijden.

Hoe kan je dat voorkomen? Door te beletten dat de rits stroef wordt en dat je alle moeite hebt om de schakels dicht of open te ritsen.

Hoe doe je dat? Er is een eenvoudig wondermiddeltje dat bovendien spotgoedkoop is: zeep. Wrijf met een gewoon stukje zeep de beide zijden van de rits in. Je zal zien dat ze vanzelf open en dicht gaat. In de plaats van zeep kan je ook een waskaars gebruiken. Ook bijzonder doeltreffend is kruipolie, maar dan moet je er wel op letten dat je de kruipolie (zoals WD40) op een doekje spuit en daarmee over de rits wrijft, anders maak je olievlekken op je kleding. En als je het waskaarsje, de zeep of de kruipolie hebt toegepast, moet je een paar keer het open-en-dicht manoeuvre toepassen zodat  de soepelheid bezit heeft genomen van alle schakels over de gehele rits. Op die manier wordt het weer plezierig gebruik te maken van voorwerpen, kleding, tassen en koffers die afgesloten of dicht gemaakt kunnen worden door middel van een rits.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer

Wie zijn bioklok respecteert, leeft langer

De helft van de volwassen bevolking slaapt door middel van slaappillen. Dat is geen goede evolutie, want normaal moet na een dagje werken, de slaap als een welgekomen geschenk bezit van ons nemen. Slaap is nodig, dat hebben we al heel wat keren onderstreept. Het is...

Lees meer

Mooier, jonger en gezonder dankzij honing

De bijen zijn tegenwoordig dagelijks in het nieuws. Niet zozeer omdat het een gezond natuurproduct is, maar vooral omdat de Aziatische hoornaars zich tegoed doet aan onze bijen. En als we die zijn gang laten gaan, kan dat uitdraaien op een ramp. En de bijen zorgen...

Lees meer