nov 28, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe herken je suikerziekte ook bij kinderen?

Diabetes behoort samen met cardiovasculaire aandoeningen tot de belangrijkste problemen in de geïndustrialiseerde wereld. Het aantal patiënten stijgt elk jaar. Vooral ouderdomsdiabetes is een serieus probleem aan het worden en dat hangt nauw samen met een ander problematisch verschijnsel: obesitas oftewel zwaarlijvigheid, mede veroorzaakt door een sedentaire levenswijze en junkfood of behandeld voedsel dat meer op smaak dan op de voedingswaarde is gericht.

Overal worden transvetten en suiker aan toegevoegd. Probeer maar eens een bokaal pekelharing te vinden zonder suiker, of pickles en mayonaise zonder suiker. Je moet heel lang zoeken en veel kleine lettertjes lezen.

Kinderen die veel dorst hebben en vaak moeten plassen kunnen misschien diabetespatiëntjes zijn. Ouders moeten hun spruiten dus goed in de gaten houden, want kinderdiabetes neemt toe.

Natuurlijk krijgen oudere mensen gemakkelijker diabetes dan jonge mensen. Bij ouderen gaat het trouwens ook meer om een „vriendelijker” vorm, die ze door middel van een aangepast dieet en soms met medicijnen kunnen beheersen.

Maar niet enkel oudere mensen kunnen het slachtoffer worden van diabetes, want steeds meer jonge mensen zijn er het slachtoffer van. Dat aantal is dramatisch aan het stijgen. Deze groep is recent met een kwart toegenomen en van tien naar meer dan vijftien percent gestegen. Het komt er voor de ouders op aan op tijd de alarmsignalen te onderscheiden.

Een eerste teken is vaak een ongewone dorst. Deze kinderen staan zelfs ’s nachts op om te drinken, maar uiteraard ook overdag lijken ze een onlesbare dorst te hebben. Ze moeten ook vaker gaan plassen, hebben last van jeukende huid en als ze zich verwonden, genezen de wondjes moeilijker.

Niet zelden vallen ze soms in zwijm als gevolg van een te hoge suikerspiegel in het bloed. Deze kinderen moeten meteen onder doktersbehandeling, maar uiteraard moet hiervoor eerst een gespecialiseerd medisch onderzoek gebeuren om na te gaan in welke mate de pancreas nog actief is.

Maar heel belangrijk is dat kinderen, maar ook volwassenen volwaardige natuurlijke voeding krijgen, dat ze alle noodzakelijke vitamines en mineralen krijgen, dat er voldoende vezels in het dieet zitten waardoor zowel cholesterol als bloedsuikerspiegel tot normale waarden komen en vooral moet dagelijks voldoende beweging worden voorzien.

Op die manier hoeft het wellicht niet tot obesitas en vooral ook niet tot diabetes en cardiovasculaire aandoeningen te komen. En vergeet vooral niet: vermijd bewerkt voedsel, teveel snoep, gebak en transvet en zeker geraffineerde suikers.

En wil je toch iets dat zoet smaakt: voeg dan liever Stevabell toe aan je gebak. Dat is een preparaat van Fytobell op basis van steviolglycosiden: zoet, maar geen suiker en vooral geen last op de pancreas.

Je vindt Stevabell (strooikristallen) in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2950-988. Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com .

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waar komen die allergieën vandaan?

De allergieën swingen de pan uit en dit jaar zijn ze er echt ongewoon vroeg aan begonnen. Dat kwam doordat in januari al mooie dagen waren en de hazelaar de winter voor bekeken hield en het stuifmeel al liet ronddwarrelen. Daarom zijn de regendagen van de laatste tijd...

Lees meer

Eén op vijf heeft last van brandend maagzuur

Eén op de vijf mensen heeft last van brandend maagzuur, ook wel indigestie of reflux genoemd. Het zure maagsap uit de maag komt dan op een verkeerde plek terecht, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet bekleed met beschermende slijmvliezen zoals de maag, zodat de...

Lees meer

Levenslang goed horen: waar moet je op letten?

Horen zien en zwijgen, zegt het spreekwoord, maar mensen die het lastig hebben om te horen, kunnen er haast niet over zwijgen: het is werkelijk een van de meest vervelende problemen die je met de gezondheid kan voorhebben. De helft van het leven ontgaat je als je...

Lees meer

Hoofdluizen bij je kind: hoe pak je het aan?

In de Verenigde Staten - en hier zal dat niet veel verschillen - heeft één op vier schoolkinderen last van hoofdluis. Veel ouders kunnen er niet mee overweg en beschouwen de aandoening erger dan mazelen of griep. Ze weten ook niet goed hoe ze de kwaal moeten...

Lees meer