nov 18, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe herstel je snel na een bevalling?

Een kind ter wereld brengen is een van de mooiste ervaringen voor een jonge moeder. Het is ook een hele karwei, want na negen maanden in verwachting is het wonder geschied. Dat vergt ook enorm veel energie van de moeder.

Vaak weet ze niet hoe ze daar moet mee omgaan. Ze krijgt ongetwijfeld raad van vriendinnen, van haar eigen moeder en schoonmoeder, maar die bezorgdheid en goede raad zijn gewoonlijk goed bedoeld, maar zitten ook vol bakerpraatjes: prietpraat die nergens op slaat en soms gevaarlijk is.

De dagen na de geboorte van de baby zijn de zaligste momenten uit het leven van de vrouw. Maar ze moet zichzelf wel in acht nemen om spoedig te herstellen en weer op krachten te komen.

Een daarvan is dat de jonge moeder om weer op krachten te komen elke dag een stout (donker bier) met een eierdooier moet opdrinken. Larie natuurlijk, want voor de borstvoeding is dit absoluut onterecht en onjuist. Alcohol is voor niemand goed, nooit, en zeker niet voor de jonge moeder en de pasgeboren zogende baby. Tabak is nog slechter.

Wel belangrijk is dat de jonge moeder voldoende calcium opneemt zodat de kans op osteoporose verkleint of zelfs nihil wordt. Daarom: kaas, kwark en veel groenten, ook gefermenteerde groenten zoals zuurkool vanwege de vitamine K2, een calciumvormer.

Natuurlijk moet de jonge moeder de eerste dagen na de bevalling voldoende rusten. Haar slaapkamer is daar ideaal voor, of de kraambedkamer. Bezoek wordt dan ook best beperkt in tijd en in aantal. Het is ongepast dat vrienden een hele namiddag besteden om de jonge moeder te komen “entertainen”.

Van zodra ze kan, moet ze ook de bekkenbodemspieren trainen. Dat kan best in liggende houding, omdat zo het bekken minder belast wordt. Ook de buikwand mag zachtjes worden gemasseerd zodat de huid zijn oorspronkelijke volume en spankracht kan herwinnen. Eventueel kan je met de kinesiste afspreken wat de beste methode is.

En natuurlijk moet de jonge moeder gezond eten, zodat ook de baby daarvan kan meegenieten. Best geen scherpe kruiden, zeker geen tabak of alcohol, maar best ook geen cafeïne. Tegelijk moet de grootst mogelijk hygiëne worden nagestreefd, ook voor de kleertjes van de baby. Die worden best op hoge temperatuur gewassen en niet op 30 of 40 graden zoals soms wordt aanbevolen. Hoe hoger, des te beter zodat eventuele kiemen en microben vernietigd zijn.

En natuurlijk is dit een zalige tijd. Vooral als de jonge moeder en haar omgeving haar rust ook respecteren. Op die manier zal ze snel hersteld zijn en wordt deze tijd nog onvergetelijker.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer