nov 18, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe herstel je snel na een bevalling?

Een kind ter wereld brengen is een van de mooiste ervaringen voor een jonge moeder. Het is ook een hele karwei, want na negen maanden in verwachting is het wonder geschied. Dat vergt ook enorm veel energie van de moeder.

Vaak weet ze niet hoe ze daar moet mee omgaan. Ze krijgt ongetwijfeld raad van vriendinnen, van haar eigen moeder en schoonmoeder, maar die bezorgdheid en goede raad zijn gewoonlijk goed bedoeld, maar zitten ook vol bakerpraatjes: prietpraat die nergens op slaat en soms gevaarlijk is.

De dagen na de geboorte van de baby zijn de zaligste momenten uit het leven van de vrouw. Maar ze moet zichzelf wel in acht nemen om spoedig te herstellen en weer op krachten te komen.

Een daarvan is dat de jonge moeder om weer op krachten te komen elke dag een stout (donker bier) met een eierdooier moet opdrinken. Larie natuurlijk, want voor de borstvoeding is dit absoluut onterecht en onjuist. Alcohol is voor niemand goed, nooit, en zeker niet voor de jonge moeder en de pasgeboren zogende baby. Tabak is nog slechter.

Wel belangrijk is dat de jonge moeder voldoende calcium opneemt zodat de kans op osteoporose verkleint of zelfs nihil wordt. Daarom: kaas, kwark en veel groenten, ook gefermenteerde groenten zoals zuurkool vanwege de vitamine K2, een calciumvormer.

Natuurlijk moet de jonge moeder de eerste dagen na de bevalling voldoende rusten. Haar slaapkamer is daar ideaal voor, of de kraambedkamer. Bezoek wordt dan ook best beperkt in tijd en in aantal. Het is ongepast dat vrienden een hele namiddag besteden om de jonge moeder te komen “entertainen”.

Van zodra ze kan, moet ze ook de bekkenbodemspieren trainen. Dat kan best in liggende houding, omdat zo het bekken minder belast wordt. Ook de buikwand mag zachtjes worden gemasseerd zodat de huid zijn oorspronkelijke volume en spankracht kan herwinnen. Eventueel kan je met de kinesiste afspreken wat de beste methode is.

En natuurlijk moet de jonge moeder gezond eten, zodat ook de baby daarvan kan meegenieten. Best geen scherpe kruiden, zeker geen tabak of alcohol, maar best ook geen cafeïne. Tegelijk moet de grootst mogelijk hygiëne worden nagestreefd, ook voor de kleertjes van de baby. Die worden best op hoge temperatuur gewassen en niet op 30 of 40 graden zoals soms wordt aanbevolen. Hoe hoger, des te beter zodat eventuele kiemen en microben vernietigd zijn.

En natuurlijk is dit een zalige tijd. Vooral als de jonge moeder en haar omgeving haar rust ook respecteren. Op die manier zal ze snel hersteld zijn en wordt deze tijd nog onvergetelijker.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waar komen die allergieën vandaan?

De allergieën swingen de pan uit en dit jaar zijn ze er echt ongewoon vroeg aan begonnen. Dat kwam doordat in januari al mooie dagen waren en de hazelaar de winter voor bekeken hield en het stuifmeel al liet ronddwarrelen. Daarom zijn de regendagen van de laatste tijd...

Lees meer

Eén op vijf heeft last van brandend maagzuur

Eén op de vijf mensen heeft last van brandend maagzuur, ook wel indigestie of reflux genoemd. Het zure maagsap uit de maag komt dan op een verkeerde plek terecht, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet bekleed met beschermende slijmvliezen zoals de maag, zodat de...

Lees meer

Levenslang goed horen: waar moet je op letten?

Horen zien en zwijgen, zegt het spreekwoord, maar mensen die het lastig hebben om te horen, kunnen er haast niet over zwijgen: het is werkelijk een van de meest vervelende problemen die je met de gezondheid kan voorhebben. De helft van het leven ontgaat je als je...

Lees meer

Hoofdluizen bij je kind: hoe pak je het aan?

In de Verenigde Staten - en hier zal dat niet veel verschillen - heeft één op vier schoolkinderen last van hoofdluis. Veel ouders kunnen er niet mee overweg en beschouwen de aandoening erger dan mazelen of griep. Ze weten ook niet goed hoe ze de kwaal moeten...

Lees meer