nov 19, 2019 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Hoe maak je lekkere pompoensoep?

Elk seizoen heeft zijn charme, zowel in de natuur, voor de cultuur alsook aan tafel. En die tafelgewoonten kunnen ook een echte cultuur zijn.

Steeds meer bestaat de trend om voorkeur te geven aan groenten en vruchten, gewassen van het seizoen zelf. Dat betekent dat je in de winter geen aardbeien hoeft te zoeken en in de zomer geen kool. Elk seizoen heeft voor zijn recepten ook zijn eigen charme.

Omdat het nu volop het seizoen van de pompoenen is, kan je ze maar beter gebruiken voor een lekker recept, in de plaats van er grillige afschrikwekkende monstertjes met kaarsen van te maken.

Elk seizoen heeft zijn eigen charme, vooral ook aan tafel. Nu de winter nadert is het een ideale tijd om lekker van pompoen te genieten.

Pompoen is lekker, gezond en zeker voor de man die daardoor de gezondheid van de prostaat zal ondersteunen.

Natuurlijk kan je tientallen recepten bedenken of vinden met pompoen, maar we geven je hier alvast twee prima receptjes om pompoensoep te maken. Smakelijk eten!

Wat heb je nodig

 • Pompoenvlees oftewel het vruchtvlees van de pompoen
 • uien
 • bouillon of een bouillonblokje
 • zure room
 • olie, peper, zout, basilicum en wat maïzena en eventueel 1 teentje knoflook.

Hoe ga je te werk:

Uien pellen en in kleine stukjes snijden, schil van de pompoen verwijderen en het vruchtvlees in blokjes snijden.

Neem 1 eetlepel olie en laat hierin de uien fruiten tot ze goudgeel zien, indien je van knoflook houdt, kan je er het sap van 1 teentje aan toevoegen. Van zodra de uien goudgeel zijn, de pompoenblokjes toevoegen en even laten meebakken. Daarna moet je er de bouillon aan toevoegen en het geheel gedurende 30 minuten zacht laten koken. Daarna de soep mixen of zeven. De soep kruiden doe je met wat peper en zout en met verse of gedroogde basilicum. Meestal is de soep reeds dik van zichzelf, wil je ze echter nog dikker dan kan je ze binden met wat maïzena.

Als je de soep in de borden giet, kan je hier nog een lepel zure room aan toevoegen, dit ziet er niet alleen zeer professioneel uit, het smaakt nog lekker ook.

Pompoenmelksoep

Wat heb je nodig:

 • 750 gram pompoen
 • 2 liter melk
 • water
 • 300 gr. suiker
 • 1 pakje vanillebloem
 • 1 snuifje zout

Hoe ga je te werk:

Snijd de geschilde en uitgehaalde pompoenen in niet te grote blokjes, zet deze op met water en laat ze gaar koken. Als ze gaar zijn moet je ze mixen en er daarna de melk bijvoegen en het geheel weer aan de kook brengen, suiker aan toevoegen en het geheel binden met de vanillebloem. Smakelijk!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Hoe lang kun je diepvriesproducten bewaren?

Vroeger kende men enkel inpekelen als een methode om voedsel langer te bewaren. Het waren alleen de rijkere kasteelheren die een vrieskelder hadden. Dat was een soort tumulus of heuvel bedekt met dikke lagen aarde waarin een gemetste kelder was ondergebracht waar in...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Kun je ook te gezond eten?

De Europese gemeenschap is ons een loer aan het draaien: steeds meer voedsel mag genetisch gemanipuleerd worden en men hoeft daarover de consument niet in te lichten. Op wiens maat en voordeel is dit “recept” dan wel geschreven? Je kunt ook te veel met gezond eten...

Lees meer