Hoe maak je van Eucalyptus een veilige, natuurlijke insecticide en luchtverfrisser?

Iedereen kent eucalyptus, de boom uit het zuiden die ook bij ons veel medicinale toepassingen heeft. Het wordt als essentiële olie toegevoegd aan neussprays, wordt gebruikt als gorgelmiddel, in luchtverfrissers, tandpasta, bonbons enz.

Eucalyptus is een heerlijk ruikende boom waarvan de olie uit het blad wordt gewonnen. Die olie is trouwens brandbaar en ontvlambaar en dus moet je er voorzichtig mee zijn. Eucalyptusolie wordt namelijk ook in sauna’s gebruikt, maar het is al vaker voorgekomen dat door onvoorzichtige gebruikers, brand wordt gesticht door eucalyptusolie op de hete stenen te gieten. Dat moet altijd verdund gebeuren, zoniet kunnen er ongelukken gebeuren.

Eucalyptusolie is niet enkel milieuvriendelijk, het heeft ook onvermoede kwaliteiten en je kan er zelfs een natuurlijke insecticide mee maken.

Maar eucalyptusolie kan je nog voor veel meer dingen toepassen.

Zo is het bekend dat eucalyptusolie ook kiemdodend is en bacteriën afschrikt, maar ook kleine beestjes, bijvoorbeeld in je kamerplanten. Wil je een milieuvriendelijke insecticide, dan kan je die zelf maken, heel milieuvriendelijk en ook heel goedkoop, op basis van eucalyptus.

Neem daartoe één koffielepel eucalyptusolie op één liter water. Doe dat in een bloemenspuit en bestuif daarmee je planten in huis. Je zal merken dat ze ongediertevrij worden. Je kan op dezelfde wijze een middel maken om de vloer te dweilen. Niet enkel krijg je daardoor een heerlijke geur in je woning cadeau, maar bovendien is het ook antimicrobieel en krijg je een zuivere vloer.

Ook als luchtverfrisser kan je het gebruiken: een koffielepel eucalyptusolie op een halve liter water en een beetje wodka toevoegen. Alles in de broesspuit en vernevelen in ruimten die je wilt ontsmetten en heerlijk wil doen ruiken.

Trouwens: wist je dat je met een paar druppeltjes zuivere eucalyptusolie te druppelen de vlekken van vet, inkt en verf van je kleding kan verwijderen? Nadien wassen natuurlijk!

En als je verkouden bent: even wat eucalyptusolie op een vingertop doen en dat aan de binnenkant van je neusvleugels wrijven. Het ruikt heerlijk, maar het is ook ontspannend als je verkouden bent en bovendien zal het de luchtwegen gemakkelijker vrij houden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer