nov 7, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Kan je van kou verkoudheid krijgen?

Ga voor versterkende stoffen maar opgepast met handen schudden

Hoe komt het toch dat in wintertijd veel meer mensen last krijgen van verkoudheid en griep, in vergelijking met de zomer. De conclusie wordt gemakkelijk gemaakt: het is de kou. Jammer, maar daar gaat het niet om, anders zou het heel eenvoudig zijn: warmer kleden, de thermostaat naar omhoog brengen en binnen blijven. Maar kou veroorzaakt geen verkoudheid, noch griep, het zijn virussen of bacteriën en die zijn er genoeg. Die zijn er ook in de zomer en dus ligt het niet zozeer aan het seizoen.

Wel heeft onderzoek uitgewezen dat de gewoonten van mensen in herfst en winter anders zijn dan in de zomer. Ze bewegen minder, ze komen minder buiten, ze komen met veel mensen tegelijk samen in beperkte ruimten, zoals vergaderlokalen, bioscoop, concertzalen enz. Ze ontmoeten mekaar ook gemakkelijker. Zo blijkt dat door iemand de hand te schudden veel meer bacteriën overgebracht worden dan door een onschuldige kus. Je hebt het dus zelf in de hand…. Letterlijk!

De kou heeft natuurlijk ook wel invloed, maar dan vooral op onze weerstand. We eten minder slaatjes, minder vitaminerijke kost, en we kleden ons niet altijd adequaat en aangepast aan de temperatuurverschillen buiten en binnen. Dat alles ondermijnt de weerstand. Gevolg: keelpijn, heesheid, hoofdpijn aan de sinussen en algemene malaise. Wat heeft dit te betekenen? Heel eenvoudig je natuurlijke afweer of de weerstand, is dermate verminderd dat je ziek wordt. Ook gebrek aan licht heeft er mee te maken, want de dagen worden korter en het zonlicht dat normaal voor vitamines in de huid zorgt, is ontoereikend. Door het minder goede weer, wordt er ook minder buiten gelopen, minder aan buitensport gedaan en dus wordt meer vervuilde lucht binnenskamers ingeademd. Een kleine wandeling per dag, het lichaam en de longen verluchten, de kans geven de benen te strekken, hart en bloedsomloop belasten, zijn nodig om gezond te blijven en de weerstand te versterken.

Let ook op je menu: meer fruit en verse groenten, in de plaats van gesuikerde fantasiekost. Het lichaam krijgt anders te weinig vitaminen binnen. Ook stress, alcohol en tabak spelen je zeker parten. Verlucht je woonkamer en je slaapkamer voldoende, vermijd berookte lokalen, doe wat aan beweging, eet gezond en geef je weerstand een boost door een aantal gekende natuurlijke ingrediënten: Echinacea, bètaglucaan, vitamine C. Het zijn prima weerstandsversterkers. Hetzelfde met yoghurt vanwege de probiotische bacteriën.

Maak het jezelf gemakkelijk: Echinacea 4Max (in de apotheek met cnk-bestelcode 3139-581) bevat al deze natuurlijke ingrediënten: Echinacea, bèta-glucanen, vitamine C, zink, vlier en Cats’Claw. En uiteraard is er gelukkig ook een handgel om alle bacteriën na het handje schudden meteen te liquideren.

Een tip: Handgel van Freemed. En je bent tot de tanden gewapend tegen de winterse kwalen, samen met Echinacea4max.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Als vrouwen klagen is dat doorgaans terecht

Veel vrouwen krijgen van hun omgeving dikwijls het verwijt dat ze emotioneel zijn, dat ze hun ongemakken zelf fabriceren in hun fantasie en dat ze positiever moeten denken. Vrouwen klagen niet zo gemakkelijk als mannen en als ze een probleem ervaren is dat doorgaans...

Lees meer

Epidemie op komst? Geen last van!

Elke dag hoor je iets over een epidemie: verkoudheid, griep, RSV, covid, buikgriep, diarree, maagaandoeningen… het houdt niet op. Dat alles met de feestweken die in aantocht zijn, geen leuke vooruitzichten. Ontelbaar zijn de patiënten die de feestweken in bed moeten...

Lees meer

Ben je ook op zoek naar “het geluk”?

Het heeft natuurlijk geen betekenis, maar vooral in deze periode van het jaar, de feestweken, de glitter en lampjes, de muziek, vragen veel mensen zich af of het allemaal wel echt is, een betekenis heeft of klatergoud is. Vooral de tegenstellingen vallen vaak zwaar,...

Lees meer