nov 7, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Kan je van kou verkoudheid krijgen?

Ga voor versterkende stoffen maar opgepast met handen schudden

Hoe komt het toch dat in wintertijd veel meer mensen last krijgen van verkoudheid en griep, in vergelijking met de zomer. De conclusie wordt gemakkelijk gemaakt: het is de kou. Jammer, maar daar gaat het niet om, anders zou het heel eenvoudig zijn: warmer kleden, de thermostaat naar omhoog brengen en binnen blijven. Maar kou veroorzaakt geen verkoudheid, noch griep, het zijn virussen of bacteriën en die zijn er genoeg. Die zijn er ook in de zomer en dus ligt het niet zozeer aan het seizoen.

Wel heeft onderzoek uitgewezen dat de gewoonten van mensen in herfst en winter anders zijn dan in de zomer. Ze bewegen minder, ze komen minder buiten, ze komen met veel mensen tegelijk samen in beperkte ruimten, zoals vergaderlokalen, bioscoop, concertzalen enz. Ze ontmoeten mekaar ook gemakkelijker. Zo blijkt dat door iemand de hand te schudden veel meer bacteriën overgebracht worden dan door een onschuldige kus. Je hebt het dus zelf in de hand…. Letterlijk!

De kou heeft natuurlijk ook wel invloed, maar dan vooral op onze weerstand. We eten minder slaatjes, minder vitaminerijke kost, en we kleden ons niet altijd adequaat en aangepast aan de temperatuurverschillen buiten en binnen. Dat alles ondermijnt de weerstand. Gevolg: keelpijn, heesheid, hoofdpijn aan de sinussen en algemene malaise. Wat heeft dit te betekenen? Heel eenvoudig je natuurlijke afweer of de weerstand, is dermate verminderd dat je ziek wordt. Ook gebrek aan licht heeft er mee te maken, want de dagen worden korter en het zonlicht dat normaal voor vitamines in de huid zorgt, is ontoereikend. Door het minder goede weer, wordt er ook minder buiten gelopen, minder aan buitensport gedaan en dus wordt meer vervuilde lucht binnenskamers ingeademd. Een kleine wandeling per dag, het lichaam en de longen verluchten, de kans geven de benen te strekken, hart en bloedsomloop belasten, zijn nodig om gezond te blijven en de weerstand te versterken.

Let ook op je menu: meer fruit en verse groenten, in de plaats van gesuikerde fantasiekost. Het lichaam krijgt anders te weinig vitaminen binnen. Ook stress, alcohol en tabak spelen je zeker parten. Verlucht je woonkamer en je slaapkamer voldoende, vermijd berookte lokalen, doe wat aan beweging, eet gezond en geef je weerstand een boost door een aantal gekende natuurlijke ingrediënten: Echinacea, bètaglucaan, vitamine C. Het zijn prima weerstandsversterkers. Hetzelfde met yoghurt vanwege de probiotische bacteriën.

Maak het jezelf gemakkelijk: Echinacea 4Max (in de apotheek met cnk-bestelcode 3139-581) bevat al deze natuurlijke ingrediënten: Echinacea, bèta-glucanen, vitamine C, zink, vlier en Cats’Claw. En uiteraard is er gelukkig ook een handgel om alle bacteriën na het handje schudden meteen te liquideren.

Een tip: Handgel van Freemed. En je bent tot de tanden gewapend tegen de winterse kwalen, samen met Echinacea4max.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoofdpijn door te weinig drinken

Veel drinken is essentieel voor de afvoer van afvalstoffen en het voorkomt uitdroging. Een tekort aan vocht kan hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken. Daarnaast kan een vochttekort leiden tot verstopping. Drink daarom minimaal 2 liter per dag. Wát je drinkt is wel...

Lees meer

Waar komen die allergieën vandaan?

De allergieën swingen de pan uit en dit jaar zijn ze er echt ongewoon vroeg aan begonnen. Dat kwam doordat in januari al mooie dagen waren en de hazelaar de winter voor bekeken hield en het stuifmeel al liet ronddwarrelen. Daarom zijn de regendagen van de laatste tijd...

Lees meer

Eén op vijf heeft last van brandend maagzuur

Eén op de vijf mensen heeft last van brandend maagzuur, ook wel indigestie of reflux genoemd. Het zure maagsap uit de maag komt dan op een verkeerde plek terecht, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet bekleed met beschermende slijmvliezen zoals de maag, zodat de...

Lees meer

Levenslang goed horen: waar moet je op letten?

Horen zien en zwijgen, zegt het spreekwoord, maar mensen die het lastig hebben om te horen, kunnen er haast niet over zwijgen: het is werkelijk een van de meest vervelende problemen die je met de gezondheid kan voorhebben. De helft van het leven ontgaat je als je...

Lees meer