nov 7, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Kan je van kou verkoudheid krijgen?

Ga voor versterkende stoffen maar opgepast met handen schudden

Hoe komt het toch dat in wintertijd veel meer mensen last krijgen van verkoudheid en griep, in vergelijking met de zomer. De conclusie wordt gemakkelijk gemaakt: het is de kou. Jammer, maar daar gaat het niet om, anders zou het heel eenvoudig zijn: warmer kleden, de thermostaat naar omhoog brengen en binnen blijven. Maar kou veroorzaakt geen verkoudheid, noch griep, het zijn virussen of bacteriën en die zijn er genoeg. Die zijn er ook in de zomer en dus ligt het niet zozeer aan het seizoen.

Wel heeft onderzoek uitgewezen dat de gewoonten van mensen in herfst en winter anders zijn dan in de zomer. Ze bewegen minder, ze komen minder buiten, ze komen met veel mensen tegelijk samen in beperkte ruimten, zoals vergaderlokalen, bioscoop, concertzalen enz. Ze ontmoeten mekaar ook gemakkelijker. Zo blijkt dat door iemand de hand te schudden veel meer bacteriën overgebracht worden dan door een onschuldige kus. Je hebt het dus zelf in de hand…. Letterlijk!

De kou heeft natuurlijk ook wel invloed, maar dan vooral op onze weerstand. We eten minder slaatjes, minder vitaminerijke kost, en we kleden ons niet altijd adequaat en aangepast aan de temperatuurverschillen buiten en binnen. Dat alles ondermijnt de weerstand. Gevolg: keelpijn, heesheid, hoofdpijn aan de sinussen en algemene malaise. Wat heeft dit te betekenen? Heel eenvoudig je natuurlijke afweer of de weerstand, is dermate verminderd dat je ziek wordt. Ook gebrek aan licht heeft er mee te maken, want de dagen worden korter en het zonlicht dat normaal voor vitamines in de huid zorgt, is ontoereikend. Door het minder goede weer, wordt er ook minder buiten gelopen, minder aan buitensport gedaan en dus wordt meer vervuilde lucht binnenskamers ingeademd. Een kleine wandeling per dag, het lichaam en de longen verluchten, de kans geven de benen te strekken, hart en bloedsomloop belasten, zijn nodig om gezond te blijven en de weerstand te versterken.

Let ook op je menu: meer fruit en verse groenten, in de plaats van gesuikerde fantasiekost. Het lichaam krijgt anders te weinig vitaminen binnen. Ook stress, alcohol en tabak spelen je zeker parten. Verlucht je woonkamer en je slaapkamer voldoende, vermijd berookte lokalen, doe wat aan beweging, eet gezond en geef je weerstand een boost door een aantal gekende natuurlijke ingrediënten: Echinacea, bètaglucaan, vitamine C. Het zijn prima weerstandsversterkers. Hetzelfde met yoghurt vanwege de probiotische bacteriën.

Maak het jezelf gemakkelijk: Echinacea 4Max (in de apotheek met cnk-bestelcode 3139-581) bevat al deze natuurlijke ingrediënten: Echinacea, bèta-glucanen, vitamine C, zink, vlier en Cats’Claw. En uiteraard is er gelukkig ook een handgel om alle bacteriën na het handje schudden meteen te liquideren.

Een tip: Handgel van Freemed. En je bent tot de tanden gewapend tegen de winterse kwalen, samen met Echinacea4max.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De hitte kan dodelijk zijn

We hebben er lang naar uitgekeken, die mooie zomer. Maar voor sommigen wordt het van het goede teveel. Begrijpelijk, want we zijn eigenlijk niet voorbereid op zo’n lange hete periode. Als je je verstand niet gebruikt, kan dat zelfs fataal aflopen. Zo is het absoluut...

Lees meer

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer

Wie zijn bioklok respecteert, leeft langer

De helft van de volwassen bevolking slaapt door middel van slaappillen. Dat is geen goede evolutie, want normaal moet na een dagje werken, de slaap als een welgekomen geschenk bezit van ons nemen. Slaap is nodig, dat hebben we al heel wat keren onderstreept. Het is...

Lees meer

Mooier, jonger en gezonder dankzij honing

De bijen zijn tegenwoordig dagelijks in het nieuws. Niet zozeer omdat het een gezond natuurproduct is, maar vooral omdat de Aziatische hoornaars zich tegoed doet aan onze bijen. En als we die zijn gang laten gaan, kan dat uitdraaien op een ramp. En de bijen zorgen...

Lees meer