nov 29, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Oorartsen waarschuwen voor koptelefoons

Koptelefoons en “oortjes” zijn zeer populair bij de jongeren. Die kiezen hun favoriete rock cd uit, duwen een mini-luidsprekertje in hun oor en gaan vervolgens, afgesloten van de rest van de wereld flink uit de bol en sluiten zich zo af van saaie wereld der volwassenen. Jammer genoeg speelt een groep van die volwassenen voor spelbreker. Dat zijn Amerikaanse oorartsen die door de jaren heen ondervonden hebben, dat veel van die fanatieke oortjes-adepten na enkele jaren klagen over verschrikkelijk oorpijn waartegen tot nog toe geen kruid gewassen is. Bovendien lijden heel wat jongvolwassenen aan tinnitus, een vervelend vorm van oorsuizingen waartegen evenmin kruid is gewassen: beschadigde trilharen kunnen niet meer hersteld worden.

Als je geen last van vreselijke oorpijn wil krijgen, mag je nooit langer dan één uur per dag met je oordopjes of koptelefoon naar muziek luisteren. Let ook op het volume.

Wel zijn deze medische specialisten er al in geslaagd met een verklaring voor die heftige pijnklachten voor de dag te komen. Zij zijn van mening dat de gelaatszenuw met de Latijnse naam “glosspopharyngeus”, die ook door de gehoorgang loopt, op de duur beschadigd raakt door dat aanhoudende geluidsgeweld. Met als vervelend gevolg: scherpe pijnscheuten in het oor, die uitstralen tot in de mondholte, de nek, de schouders en de rug. Daarom geven oorartsen hun jonge patiënten steeds vaker het advies nooit langer dan één uur per dag naar hun geliefde muziek te luisteren. Ook wordt de raad gegeven om op rockconcerten in de buurt van de geluidsinstallatie altijd beschermende oordopjes te dragen om op latere leeftijd ernstige hinder door gehoorschade te voorkomen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Minder kans op griep deze winter? Hoezo?

Griep is een erg besmettelijke ziekte en wordt overgebracht door een virus. Je kunt het een beetje vergelijken met Covid, dat ook afkomstig is van een virus, maar aan griep zijn we wel al wat meer gewend. Velen hebben antistoffen opgebouwd, maar zoals alle virussen...

Lees meer

Hoge bloeddruk: de geniepige doder

We zijn eigenlijk niet goed bezig. Slapeloosheid, stress, burn-out, agressie, problemen, vrees en angsten, zelfs existentiële angst, onzekerheid over de toekomst, sterfgevallen in de familie, langdurige ziekten, pandemieën, winter en winterziekten… het zijn allemaal...

Lees meer