nov 29, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Oorartsen waarschuwen voor koptelefoons

Koptelefoons en “oortjes” zijn zeer populair bij de jongeren. Die kiezen hun favoriete rock cd uit, duwen een mini-luidsprekertje in hun oor en gaan vervolgens, afgesloten van de rest van de wereld flink uit de bol en sluiten zich zo af van saaie wereld der volwassenen. Jammer genoeg speelt een groep van die volwassenen voor spelbreker. Dat zijn Amerikaanse oorartsen die door de jaren heen ondervonden hebben, dat veel van die fanatieke oortjes-adepten na enkele jaren klagen over verschrikkelijk oorpijn waartegen tot nog toe geen kruid gewassen is. Bovendien lijden heel wat jongvolwassenen aan tinnitus, een vervelend vorm van oorsuizingen waartegen evenmin kruid is gewassen: beschadigde trilharen kunnen niet meer hersteld worden.

Als je geen last van vreselijke oorpijn wil krijgen, mag je nooit langer dan één uur per dag met je oordopjes of koptelefoon naar muziek luisteren. Let ook op het volume.

Wel zijn deze medische specialisten er al in geslaagd met een verklaring voor die heftige pijnklachten voor de dag te komen. Zij zijn van mening dat de gelaatszenuw met de Latijnse naam “glosspopharyngeus”, die ook door de gehoorgang loopt, op de duur beschadigd raakt door dat aanhoudende geluidsgeweld. Met als vervelend gevolg: scherpe pijnscheuten in het oor, die uitstralen tot in de mondholte, de nek, de schouders en de rug. Daarom geven oorartsen hun jonge patiënten steeds vaker het advies nooit langer dan één uur per dag naar hun geliefde muziek te luisteren. Ook wordt de raad gegeven om op rockconcerten in de buurt van de geluidsinstallatie altijd beschermende oordopjes te dragen om op latere leeftijd ernstige hinder door gehoorschade te voorkomen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer