nov 29, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Rapper verkouden bij te droge lucht

Iedereen is bang van vocht in huis. Terecht natuurlijk, want vochtproblemen kunnen in combinatie met gebrek aan licht en warmte leiden tot schimmels en dat is niet bevorderlijk voor de gezondheid.

Dus wil iedereen een zo droog mogelijke woning.

Dat is evenwel niet zo verstandig omdat te droge lucht ook niet goed is voor de gezondheid.

Te droge lucht is niet zo best: niet voor de meubels, niet voor het parket, maar ook niet voor de slijmvliezen. Je wordt gemakkelijker verkouden in te droge lucht.

Zo geeft de meerderheid van de mensen de voorkeur aan helder, droog en zonnig vriesweer in de plaats van dat eeuwige grijze regenweer. Maar toch is een vochtige atmosfeer gezonder dan de heldere vrieslucht en wel omwille van de luchtvochtigheid. Virale en bacteriële aandoeningen komen namelijk meer voor tijdens vriesweer en droogte, dan als het een tijdje zou regenen of de luchtvochtigheid in huis of op kantoor hoog genoeg zouden zijn. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 55 en de 65 percent relatieve vochtigheid. Dat is niet alleen goed voor je slijmvliezen, het is ook beter voor de meubelen, voor het parket, voor stoffen in huis zoals gordijnen, schilderijen, keuken enz.

Je hoeft daarvoor niet met de emmer water of de gieter rond te gaan, maar een goede luchtbevochtiger die geen kiemen in huis verspreidt, is interessant. Eventueel kan je ook waterverdampers aan de verwarming hangen, de radiatoren en eventueel wat water sprenkelen op de convectoren.

Ook in de slaapkamer is voldoende luchtvochtigheid van belang. Bij te droge lucht krijg je last van de slijmvliezen en sta je ’s morgens op met een schorre stem of een schrale keel. Als de badkamer zich in of naast de slaapkamer bevindt, kun je gewoon wat warm water in een wasbekken of lavabo laten lopen en het er gedurende de nacht laten in staan. Ook het bad met wat badwater laten vollopen, is daarvoor een interessante methode. Dat is ook de reden waarom je in de auto best de temperatuur niet te sterk laat oplopen. Het irriteert de luchtwegen, maakt de stem schor en het geeft schilferachtige erytheem op de huid, vooral van de benen waarop de hoge temperatuur gericht is.

En wie veel moet spreken, doet er goed aan geregeld een glas water te drinken. Dat smeert de stem. Leraars en vertegenwoordigers weten er alles van.

Daar kan je gemakkelijk aan verhelpen door een goede natuurlijke spray die de stem smeert: Keel en – Mondspray van Fytobell, samengesteld uit planten die goed doen aan de keel: eucalyptus, propolis, oregano, acaciahoning, want zo ben je ook beter bestand tegen te droge winterse lucht. Je vindt de Keel- en Mondspray van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1754-431. Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer