nov 29, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Rapper verkouden bij te droge lucht

Iedereen is bang van vocht in huis. Terecht natuurlijk, want vochtproblemen kunnen in combinatie met gebrek aan licht en warmte leiden tot schimmels en dat is niet bevorderlijk voor de gezondheid.

Dus wil iedereen een zo droog mogelijke woning.

Dat is evenwel niet zo verstandig omdat te droge lucht ook niet goed is voor de gezondheid.

Te droge lucht is niet zo best: niet voor de meubels, niet voor het parket, maar ook niet voor de slijmvliezen. Je wordt gemakkelijker verkouden in te droge lucht.

Zo geeft de meerderheid van de mensen de voorkeur aan helder, droog en zonnig vriesweer in de plaats van dat eeuwige grijze regenweer. Maar toch is een vochtige atmosfeer gezonder dan de heldere vrieslucht en wel omwille van de luchtvochtigheid. Virale en bacteriële aandoeningen komen namelijk meer voor tijdens vriesweer en droogte, dan als het een tijdje zou regenen of de luchtvochtigheid in huis of op kantoor hoog genoeg zouden zijn. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 55 en de 65 percent relatieve vochtigheid. Dat is niet alleen goed voor je slijmvliezen, het is ook beter voor de meubelen, voor het parket, voor stoffen in huis zoals gordijnen, schilderijen, keuken enz.

Je hoeft daarvoor niet met de emmer water of de gieter rond te gaan, maar een goede luchtbevochtiger die geen kiemen in huis verspreidt, is interessant. Eventueel kan je ook waterverdampers aan de verwarming hangen, de radiatoren en eventueel wat water sprenkelen op de convectoren.

Ook in de slaapkamer is voldoende luchtvochtigheid van belang. Bij te droge lucht krijg je last van de slijmvliezen en sta je ’s morgens op met een schorre stem of een schrale keel. Als de badkamer zich in of naast de slaapkamer bevindt, kun je gewoon wat warm water in een wasbekken of lavabo laten lopen en het er gedurende de nacht laten in staan. Ook het bad met wat badwater laten vollopen, is daarvoor een interessante methode. Dat is ook de reden waarom je in de auto best de temperatuur niet te sterk laat oplopen. Het irriteert de luchtwegen, maakt de stem schor en het geeft schilferachtige erytheem op de huid, vooral van de benen waarop de hoge temperatuur gericht is.

En wie veel moet spreken, doet er goed aan geregeld een glas water te drinken. Dat smeert de stem. Leraars en vertegenwoordigers weten er alles van.

Daar kan je gemakkelijk aan verhelpen door een goede natuurlijke spray die de stem smeert: Keel en – Mondspray van Fytobell, samengesteld uit planten die goed doen aan de keel: eucalyptus, propolis, oregano, acaciahoning, want zo ben je ook beter bestand tegen te droge winterse lucht. Je vindt de Keel- en Mondspray van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1754-431. Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer