nov 14, 2019 | Alle tips, Planten | 0 Reacties

Wanneer moet je bomen planten: het voorjaar of het najaar?

Iedereen houdt van de natuur en gelukkig zijn de mensen die ook een beetje natuur achter of voor hun woning hebben. Die kunnen ze naar eigen smaak inrichten en er ook creatief mee bezig zijn. Het is nu volop herfst en dus vragen veel mensen zich af wat het ideale plantseizoen is: de herfst of het voorjaar.

Eigenlijk kan je tegenwoordig zelfs buiten de plantseizoenen planten omdat veel heesters, bomen en struiken met een grote kluit of zelfs in container aangeleverd kunnen worden. De wortelzetting verloopt daardoor minder problematisch. Maar toch verdient het de voorkeur zich te houden aan de klassieke plantseizoenen: dat is het najaar en het voorjaar. Maar welke van de twee verkies je dan uiteindelijk?

Je kan zowel in het voorjaar als in het najaar bomen planten. Maar het ideale plantseizoen is toch wel het najaar, dus eind november: de grond is vochtig en nog niet te veel afgekoeld. Daardoor krijgt je plantgoed een enorme bonus.

Wel, het ideale seizoen is wel het late najaar, maar wel vooraleer het gaat vriezen. Dat betekent dus eind november, als de planten in rust zijn en de sapstroom tot stilstand is gekomen. Het voordeel van het najaar is, dat de grond nog warm is en dat het risico op uitdroging vrijwel onbestaande is: het regent meer, de grond wordt dus goed bevochtigd en de wortelzetting gebeurt quasi automatisch en zonder problemen.

De planten krijgen de gelegenheid zich “in te burgeren” in de grond voor de winter eraan komt. Dat betekent dat de bomen en planten die je nu in de grond stopt al een bonus, al een soort voorsprong hebben.

Belangrijk is dat je wel niet gaat planten als het vriest. Je moet het plantgat ook groot genoeg maken, maar wel niet te diep: veel mensen begaan de fout de wortelkluit te diep onder de bodem te willen zetten, zodat de kans op verstikking niet uitgesloten is. Net diep genoeg om nog wat aarde boven de kluit te krijgen, is voldoende. Wel kan je best humus of teelaarde in het plantgat bijvoegen zodat de plant voordeel kan trekken van gepaste voeding als de sapstroom en de wortelvorming weer op gang komen.

Een belangrijke opmerking nog: probeer zo weinig mogelijk wortels te beschadigen, vooral als je de plant in een pot hebt gekocht. Bevochtig de aarde in de pot goed, zodat de wortelkluit er gemakkelijk kan uitschuiven. Liever de pot kapot snijden, dan teveel aan de stam of de wortels te trekken.

Op die manier zal je snel en ook lang plezier beleven aan je eigen stukje natuur.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Minder kans op griep deze winter? Hoezo?

Griep is een erg besmettelijke ziekte en wordt overgebracht door een virus. Je kunt het een beetje vergelijken met Covid, dat ook afkomstig is van een virus, maar aan griep zijn we wel al wat meer gewend. Velen hebben antistoffen opgebouwd, maar zoals alle virussen...

Lees meer

Hoge bloeddruk: de geniepige doder

We zijn eigenlijk niet goed bezig. Slapeloosheid, stress, burn-out, agressie, problemen, vrees en angsten, zelfs existentiële angst, onzekerheid over de toekomst, sterfgevallen in de familie, langdurige ziekten, pandemieën, winter en winterziekten… het zijn allemaal...

Lees meer

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer