nov 26, 2019 | Alle tips, Huishoudcoach | 0 Reacties

Wat kan je doen aan transpiratievlekken in kleding?

Sommigen hebben er helemaal geen last van, terwijl anderen geen frisse T-shirt mogen aantrekken of een paar uur later is het alweer prijs: transpiratievlekken. De vraag is dan hoe je gele transpiratievlekken uit wit en gekleurd linnen kan verwijderen. Hoe komt het dat transpiratie, dat toch een natuurlijk proces is bij iedereen zo verschillend kan zijn?

Transpiratie wordt veroorzaakt door de zweetklieren. Deze zweetklieren liggen als een kluwen opgerolde slangen in de onderste lagen van de opperhuid. Vanuit deze kluwen gaat er een buisje regelrecht naar omhoog en eindigt in de opperhuid.

We hebben ongeveer 3 miljoen zweetklieren in het lichaam en die voeren afvalstoffen en zouten af. Het is niet verstandig die te blokkeren. Door zweten wordt ook de lichaamstemperatuur geregeld. En zweetvlekken kan je inderdaad gemakkelijk verwijderen uit kleding. We geven je een paar tips.

In de opperhuid heeft de afvoerbuis een spiraalvormig verloop. De zweetklieren worden omgeven door een net van haarvaten. De wand van de klier bestaat uit een dubbele laag cellen. Deze nemen zouten en vocht op uit het bloed en scheiden het dan via de afvoerbuis uit als zweet. De hoeveelheid zweet die deze klieren produceren is van vele factoren afhankelijk en dus ook bij iedereen verschillend. In rust wordt slechts een kleine hoeveelheid zweet aangemaakt, maar in sommige extreme gevallen kan de zweetproductie oplopen tot 12 liter per uur.

Ook bij de regeling van de lichaamstemperatuur spelen zweetklieren een belangrijke rol. Deze zijn net als de nieren, alhoewel in veel mindere mate een uitscheidingsorgaan zoals voor alcohol en geneesmiddelen. In de meeste huidgebieden liggen er 80 tot 200 zweetklieren per vierkante cm. De meeste zijn gelegen in de handpalmen en de voetzolen, namelijk zo’n 400 per vierkante cm. Verder zitten er in het menselijk lichaam zo’n 2 à 3 miljoen zweetklieren.

Niet alleen klimatologische omstandigheden spelen een rol in de functie van de zweetklier, ook emoties kunnen deze prikkelen, men spreekt dan van angstzweet. In het laatste geval gaan voornamelijk de zweetklieren van het voorhoofd, de handpalmen en voetzolen overmatig vocht afscheiden. Gewone zweetklieren geven vocht af en geen cellen, dit zijn medocriene klieren, er zijn ook apocriene zweetklieren, waarvan de cellen bij de afscheiding een deel van hun celvocht verliezen. Deze apocriene klieren bevinden zich voornamelijk in de oksels, de tepelhof en in het gebied rond de anus en de geslachtsdelen. Apocrien zweet is kleverig, kleurloos en aanvankelijk ook geurloos. De geur die zweet soms nalaat ontstaat door inwerking van huidbacteriën op het afgescheiden vocht. Hoe kan je die nu goed verwijderen? Bij transpiratievlekken uit stoffen kan je het volgende doen: uit zijden stoffen kan je de vlekken verwijderen met spiritus, is de kleur van de stof echter al aangetast dan is er niets meer aan te verhelpen. Katoenen stoffen kan je wassen in water waar je een scheut azijn aan toevoegt. Zo eenvoudig is dat. Het is evenwel niet aan te raden de zweetklieren te blokkeren, want het is een uitscheidingsorgaan. Bepaalde deodorantia doen dat en dat is niet altijd gunstig.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer