nov 7, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Winterkwaaltjes: nee bedankt !

Champignons, noten, vitamine C, probiotica en Echinacea om je weerstand te versterken

We hebben de zomer achter ons gelaten en de eerste erg frisse nachten en kortere dagen doen al aan de winter denken. Meteen ook moeten we er de ongemakken bij vermelden: bronchitis, verkoudheid, sinusitis, griep. Bacteriën en virussen zijn actiever dan ooit omdat ze ervaren dat de immuniteit van veel “gastheren” fel verminderd is. Want daar ligt het geheim van het gezond doormaken van de wispelturige herfst en wintertijd: een sterke weerstand. Dat doe je door meer dan in de zomer een gezond dieet na te streven: groenten en fruit zijn van belang vanwege de vitamine C, maar ook champignons vanwege de bètaglucaan, een echte booster voor je immuniteit.

Tegelijk is het belangrijk om in beweging te blijven om de bloedsomloop te stimuleren en doe dat bij voorkeur buiten (niet op een druk kruispunt natuurlijk) waar de lucht meestal gezonder is dan binnen.

En we weten intussen wel dat de immuniteit vooral afhangt van gezonde darmflora. Daar wordt voor meer dan tachtig percent de immuniteit opgebouwd. Maar ook de huid heeft een woordje mee te praten dankzij de vitamine D. Wie in de zomer voldoende zon heeft getankt zonder verbrand te zijn geweest, heeft een goede reserve aan vitamine D. Maar dat verdwijnt gauw en dus is het verstandig een goed supplement met vitamine D3 te voorzien om de weerstand te versterken.

Tegelijk met een goede darmflora en de juiste voeding zal de kans op besmetting fel verkleinen. Die voeding zijn vooral seizoensgroenten en vruchten en het is een echte weelde zoals die nu ter beschikking zijn. Ook selenium is belangrijk voor de immuniteit samen met zink. Daarom is het verstandig dagelijks een handjevol noten te eten: zowel okkernoten als paranoten.

Maak ook gebruik van cepiaten die gunstig zijn voor de slijmvliezen: prei, ui oftewel ajuin, look, selder. Ook kruiden zoals tijm en salie helpen de slijmvliezen in hun strijd tegen virussen en bacteriën.

En wil je echt hulp van een goed preparaat? Dan is er bijvoorbeeld Echinabell, maar ook Echinacea4Max waarin zowel vitamine C als bètaglucanen zijn opgenomen, maar ook zink, vitamine C, vlier en Cats’ Claw. (in de apotheek met cnk-bestelcode 3139-584)

Een tip: denk aan Digesbiose (in de apotheek met cnk-bestelcode: 1752-278) voor de versterking van de weerstand via de darmflora: miljarden goede bacteriën zullen daar het karwei op zich nemen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waar komen die allergieën vandaan?

De allergieën swingen de pan uit en dit jaar zijn ze er echt ongewoon vroeg aan begonnen. Dat kwam doordat in januari al mooie dagen waren en de hazelaar de winter voor bekeken hield en het stuifmeel al liet ronddwarrelen. Daarom zijn de regendagen van de laatste tijd...

Lees meer

Eén op vijf heeft last van brandend maagzuur

Eén op de vijf mensen heeft last van brandend maagzuur, ook wel indigestie of reflux genoemd. Het zure maagsap uit de maag komt dan op een verkeerde plek terecht, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet bekleed met beschermende slijmvliezen zoals de maag, zodat de...

Lees meer

Levenslang goed horen: waar moet je op letten?

Horen zien en zwijgen, zegt het spreekwoord, maar mensen die het lastig hebben om te horen, kunnen er haast niet over zwijgen: het is werkelijk een van de meest vervelende problemen die je met de gezondheid kan voorhebben. De helft van het leven ontgaat je als je...

Lees meer

Hoofdluizen bij je kind: hoe pak je het aan?

In de Verenigde Staten - en hier zal dat niet veel verschillen - heeft één op vier schoolkinderen last van hoofdluis. Veel ouders kunnen er niet mee overweg en beschouwen de aandoening erger dan mazelen of griep. Ze weten ook niet goed hoe ze de kwaal moeten...

Lees meer