nov 7, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Winterkwaaltjes: nee bedankt !

Champignons, noten, vitamine C, probiotica en Echinacea om je weerstand te versterken

We hebben de zomer achter ons gelaten en de eerste erg frisse nachten en kortere dagen doen al aan de winter denken. Meteen ook moeten we er de ongemakken bij vermelden: bronchitis, verkoudheid, sinusitis, griep. Bacteriën en virussen zijn actiever dan ooit omdat ze ervaren dat de immuniteit van veel “gastheren” fel verminderd is. Want daar ligt het geheim van het gezond doormaken van de wispelturige herfst en wintertijd: een sterke weerstand. Dat doe je door meer dan in de zomer een gezond dieet na te streven: groenten en fruit zijn van belang vanwege de vitamine C, maar ook champignons vanwege de bètaglucaan, een echte booster voor je immuniteit.

Tegelijk is het belangrijk om in beweging te blijven om de bloedsomloop te stimuleren en doe dat bij voorkeur buiten (niet op een druk kruispunt natuurlijk) waar de lucht meestal gezonder is dan binnen.

En we weten intussen wel dat de immuniteit vooral afhangt van gezonde darmflora. Daar wordt voor meer dan tachtig percent de immuniteit opgebouwd. Maar ook de huid heeft een woordje mee te praten dankzij de vitamine D. Wie in de zomer voldoende zon heeft getankt zonder verbrand te zijn geweest, heeft een goede reserve aan vitamine D. Maar dat verdwijnt gauw en dus is het verstandig een goed supplement met vitamine D3 te voorzien om de weerstand te versterken.

Tegelijk met een goede darmflora en de juiste voeding zal de kans op besmetting fel verkleinen. Die voeding zijn vooral seizoensgroenten en vruchten en het is een echte weelde zoals die nu ter beschikking zijn. Ook selenium is belangrijk voor de immuniteit samen met zink. Daarom is het verstandig dagelijks een handjevol noten te eten: zowel okkernoten als paranoten.

Maak ook gebruik van cepiaten die gunstig zijn voor de slijmvliezen: prei, ui oftewel ajuin, look, selder. Ook kruiden zoals tijm en salie helpen de slijmvliezen in hun strijd tegen virussen en bacteriën.

En wil je echt hulp van een goed preparaat? Dan is er bijvoorbeeld Echinabell, maar ook Echinacea4Max waarin zowel vitamine C als bètaglucanen zijn opgenomen, maar ook zink, vitamine C, vlier en Cats’ Claw. (in de apotheek met cnk-bestelcode 3139-584)

Een tip: denk aan Digesbiose (in de apotheek met cnk-bestelcode: 1752-278) voor de versterking van de weerstand via de darmflora: miljarden goede bacteriën zullen daar het karwei op zich nemen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De hitte kan dodelijk zijn

We hebben er lang naar uitgekeken, die mooie zomer. Maar voor sommigen wordt het van het goede teveel. Begrijpelijk, want we zijn eigenlijk niet voorbereid op zo’n lange hete periode. Als je je verstand niet gebruikt, kan dat zelfs fataal aflopen. Zo is het absoluut...

Lees meer

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer

Wie zijn bioklok respecteert, leeft langer

De helft van de volwassen bevolking slaapt door middel van slaappillen. Dat is geen goede evolutie, want normaal moet na een dagje werken, de slaap als een welgekomen geschenk bezit van ons nemen. Slaap is nodig, dat hebben we al heel wat keren onderstreept. Het is...

Lees meer

Mooier, jonger en gezonder dankzij honing

De bijen zijn tegenwoordig dagelijks in het nieuws. Niet zozeer omdat het een gezond natuurproduct is, maar vooral omdat de Aziatische hoornaars zich tegoed doet aan onze bijen. En als we die zijn gang laten gaan, kan dat uitdraaien op een ramp. En de bijen zorgen...

Lees meer