nov 7, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Winterkwaaltjes: nee bedankt !

Champignons, noten, vitamine C, probiotica en Echinacea om je weerstand te versterken

We hebben de zomer achter ons gelaten en de eerste erg frisse nachten en kortere dagen doen al aan de winter denken. Meteen ook moeten we er de ongemakken bij vermelden: bronchitis, verkoudheid, sinusitis, griep. Bacteriën en virussen zijn actiever dan ooit omdat ze ervaren dat de immuniteit van veel “gastheren” fel verminderd is. Want daar ligt het geheim van het gezond doormaken van de wispelturige herfst en wintertijd: een sterke weerstand. Dat doe je door meer dan in de zomer een gezond dieet na te streven: groenten en fruit zijn van belang vanwege de vitamine C, maar ook champignons vanwege de bètaglucaan, een echte booster voor je immuniteit.

Tegelijk is het belangrijk om in beweging te blijven om de bloedsomloop te stimuleren en doe dat bij voorkeur buiten (niet op een druk kruispunt natuurlijk) waar de lucht meestal gezonder is dan binnen.

En we weten intussen wel dat de immuniteit vooral afhangt van gezonde darmflora. Daar wordt voor meer dan tachtig percent de immuniteit opgebouwd. Maar ook de huid heeft een woordje mee te praten dankzij de vitamine D. Wie in de zomer voldoende zon heeft getankt zonder verbrand te zijn geweest, heeft een goede reserve aan vitamine D. Maar dat verdwijnt gauw en dus is het verstandig een goed supplement met vitamine D3 te voorzien om de weerstand te versterken.

Tegelijk met een goede darmflora en de juiste voeding zal de kans op besmetting fel verkleinen. Die voeding zijn vooral seizoensgroenten en vruchten en het is een echte weelde zoals die nu ter beschikking zijn. Ook selenium is belangrijk voor de immuniteit samen met zink. Daarom is het verstandig dagelijks een handjevol noten te eten: zowel okkernoten als paranoten.

Maak ook gebruik van cepiaten die gunstig zijn voor de slijmvliezen: prei, ui oftewel ajuin, look, selder. Ook kruiden zoals tijm en salie helpen de slijmvliezen in hun strijd tegen virussen en bacteriën.

En wil je echt hulp van een goed preparaat? Dan is er bijvoorbeeld Echinabell, maar ook Echinacea4Max waarin zowel vitamine C als bètaglucanen zijn opgenomen, maar ook zink, vitamine C, vlier en Cats’ Claw. (in de apotheek met cnk-bestelcode 3139-584)

Een tip: denk aan Digesbiose (in de apotheek met cnk-bestelcode: 1752-278) voor de versterking van de weerstand via de darmflora: miljarden goede bacteriën zullen daar het karwei op zich nemen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Klop van de klok of van de lente?

Waarom is de wereld toch zo moe? Of tenminste de halve wereld, want vooral op het noordelijk halfrond manifesteert zich een merkwaardige soort vermoeidheid: een mengeling van burn-out, depressie, winterkwaaltjes die maar niet overgaan, depressieve gevoelens, en...

Lees meer

Hoe valstrikken voor je lever vermijden

De lever is een van de belangrijkste organen van het lichaam, zoniet het belangrijkste. Het zorgt voor de eliminatie van toxische stoffen, helpt bij de vertering, maakt gal aan, en we hebben er alle belang bij er goed zorg voor, te dragen. Dat zorg dragen gebeurt door...

Lees meer

De lever: Barometer van je gezondheid

Het hart is natuurlijk een belangrijk orgaan, maar eigenlijk is het enkel en alleen maar een pomp. Het heeft geen emoties, geen persoonlijkheid, het stuwt gewoon het bloed het lichaam rond, meer niet. Dat zei de wereldberoemde hartchirurg Dr. Barnard, tientallen jaren...

Lees meer