nov 12, 2019 | Alle tips, Huishoudcoach | 0 Reacties

Zo maak je vuile sneakers weer sneeuwwit

Je moet maar eens op een marktplein rondlopen, in de stationsbuurt vertoeven of gewoon in de schoolstraten wat kuieren om te zien wat de jeugd en zelfs volwassenen tegenwoordig als schoeisel dragen. Je vraagt je soms af of er nog klassieke schoenen verkocht worden. Jammer, want schoenen kunnen echt mooi zijn.

Maar sneakers zijn dan weer gemakkelijk om dragen en tonen erg sportief en het is dat wat vooral jonge mensen aan de voeten hebben: sneakers.

Sneakers zijn het moderne schoeisel geworden, maar ze worden ook rap vuil door modder, regen en straatvuil. Ze zijn vaak niet meer om aan te zien, maar toch kun je ze met dit magische zelfgemaakte papje weer als nieuw tevoorschijn toveren.

Meestal zijn die wit of bleek van kleur, hoewel er tegenwoordig ook al wat modekleurtjes binnen sluipen.

Schoenen kun je afstoffen en nadien opblinken met schoensmeer. Maar sneakers? Je kan ze niet onder de kraan houden en als je ze afborstelt, kruipt het vuil van modder, regen en straatvuil nog meer in de canvasvezels.

Wat moet je dan doen? Met vuile sneakers rondlopen? Zeker niet, want er is een heel eenvoudig trucje om ze weer zo goed als nieuw te laten schijnen.

Om te beginnen moet je het straatvuil, de modder, de sneeuwresten in de winter er grof afborstelen. Nu maak je een papje van 1 koffielepel water, 2 koffielepels witte azijn en 2 koffielepels natriumbicarbonaat oftewel bakpoeder. Maak er een homogeen mengsel van en strijk dit met een borsteltje op de witte sneakers of tenminste de sneakers die ooit wit zijn geweest. Je kan daarvoor ook een oude tandenborstel gebruiken. Goed verdelen en zorg er voor dat je geen plekje onbehandeld overlaat.

Laat het mengsel op de schoenen goed drogen. Laat eventueel een nachtje indrogen. Als het voldoende hard en droog is, kan je het “poeder” er met een harde borstel afborstelen. Je zal versteld staan: het opgedroogde papje dat je weg borstelt, zal ook het vuil en de modder meenemen en je sneakers zien er weer als nieuw uit. Doen!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer