dec 20, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Gestommel in de darmen: wat doe je aan spastisch colon?

Het is een hectische tijd. Dat is het altijd wel een beetje in de buurt van de eindejaarsperiode. De examens zijn er, de wintervakantie staat voor de deur, er moet nog heel wat afgewerkt en gepland of geregeld worden, de familiebezoeken komen er aan, kortom er is te weinig tijd voor alles en nog wat. We mogen dan nu nog van geluk spreken dat de temperaturen mild zijn en dat het aantal grieperige en verkouden gezinsleden en collega’s beperkt zijn.

Maar toch: de stress is er en die kan je niet zomaar wegredeneren.

Het gevolg is dat zelfs gezonde mensen vreemde trekjes beginnen vertonen. We bedoelen niet zozeer dat ze moeilijk slapen, te vaak wakker worden ’s nachts, geïrriteerd zijn en voor de minste kleinigheid in paniek raken of in woede uitbarsten… neen, wel dat de darmen opspelen en dat ze gestommel en gerommel merken in de buik. Ze zoeken de oorzaak bij wat ze de dagen tevoren hebben gegeten, maar daar ligt meestal de oorzaak niet. Die moet gewoonlijk gevonden worden in de emoties, in het gebrek aan rust en evenwicht: spastisch colon.

Steeds meer mensen hebben te maken met spastisch colon. Niet levensbedreigend, niet zo erg, maar wel vervelend. Vooral als je op verplaatsing bent.

De stress en de hectische toestanden rond de eindejaarsperiode zorgen er voor dat veel mensen last krijgen met spastisch colon: prikkelbare onrustige darmen. Wat kunnen ze doen: vooral rust opzoeken en stress vermijden!

Hoe herken je het?

Een spastische dikke darm wordt ook wel het prikkelbare darm syndroom (PDS) genoemd. De dikke darm dikt de voedselbrij die afkomstig is uit de dunne darm in. Dit gebeurt doordat de dikke darm vocht uit de voedselbrij haalt en dit naar de endeldarm stuurt. Bij een spastische dikke darm zijn de bewegingen van de dikke darm (darmperistaltiek) onregelmatig of krampachtig. Ook kan de darmwand gevoeliger zijn. De symptomen van een spastische dikke darm zijn:

  • Buikkrampen
  • Diarree
  • Obstipatie
  • Opgezette, harde buik
  • Winderigheid
  • Gerommel in de darmen

Wat kun je ertegen doen?

In principe gelden voor een spastische dikke darm dezelfde tips als voor andere maagdarmkwalen en aandoeningen. Dat betekent een gezonde leefstijl, gevarieerd eten en veel drinken. Vooral eten in een rustige, aangename omgeving. Vooral goed kauwen, is van belang en natuurlijk moet je prikkelende stoffen vermijden. Maar de patiënten weten meestal van zichzelf waar ze tegen bestand zijn. Velen kunnen bijvoorbeeld geen rauwkost verdragen en gaan met een geprikkelde darm reageren.

Uiteraard moeten ze zoveel mogelijk stress vermijden. We weten ook dat dit gemakkelijker gezegd is dan gedaan, maar als ze meer tot rust komen, vrede hebben met zichzelf en hun omgeving, zal dit al veel beter gaan! Hou hiermee rekening en je zult gelukkiger zijn.

Een tip: gebruik Passibell van Fytobell en de rust zal over u neerdalen. Je vindt Passibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-953. Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com .

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Chocolade: smullend hartziekten voorkomen

De discussie blijft duren en dat heeft de Nederlandse Dr. Gert Schuitemaker van de orthomoleculaire wetenschappen duidelijk gemaakt. Chocolade is een geweldig genotmiddel. Veel vrouwen vertonen vooral in de periode rond de menstruatie een onweerstaanbare drang om...

Lees meer

Riekende adem door slecht verzorgd gebit

Niets is zo vervelend als een bezoeker, partner, tegenspeler, vriend of vriendin met een riekende adem. We bedoelen hier niet de paar uur na een maaltijd welgekruid met look of looksaus, maar wel de permanente hinder die je ondervindt als je met iemand praat die...

Lees meer

Prostaatkanker voorkomen: meer tomaten eten!

Wat borstkanker voor vrouwen betekent, geldt voor mannen: prostaatkanker. Vroegtijdige opsporing is daarbij van belang, maar je kunt ook invloed uitoefenen op de kans dat je prostaatkanker krijgt. Met andere woorden, door je leefstijl aan te passen, verkleint je...

Lees meer

Ook last van een slap gevoel?

Een slap gevoel? Misschien ligt het wel aan uzelf? Veel mensen weten niet dat ze door hun gedrag en voeding roofbouw plegen op hun energie. Als u zich geregeld slap en afgemat voelt moet u eens nagaan of u zich niet aan volgende „slechte gewoonten” bezondigt. Veel...

Lees meer

Aambeien? Voeding veranderen!

De helft van de volwassenen heeft vroeg of laat te maken met aambeien. Velen schamen er zich over als ze er last van hebben en zullen dit ook niet gemakkelijk toegeven, laat staan er over praten. Aambeien komen vooral op latere leeftijd voor en bij zwangere vrouwen,...

Lees meer

Broccoli beschermt tegen borstkanker

Borstkanker is de vorm van kanker die het meest voorkomt bij vrouwen. Bijna een derde van alle vrouwen die kanker krijgen, krijgt borstkanker. Eén op de negen vrouwen en één op de vijftienhonderd mannen krijgen borstkanker. Lignanen uit broccoli en iso-flavonen uit...

Lees meer