dec 20, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Gestommel in de darmen: wat doe je aan spastisch colon?

Het is een hectische tijd. Dat is het altijd wel een beetje in de buurt van de eindejaarsperiode. De examens zijn er, de wintervakantie staat voor de deur, er moet nog heel wat afgewerkt en gepland of geregeld worden, de familiebezoeken komen er aan, kortom er is te weinig tijd voor alles en nog wat. We mogen dan nu nog van geluk spreken dat de temperaturen mild zijn en dat het aantal grieperige en verkouden gezinsleden en collega’s beperkt zijn.

Maar toch: de stress is er en die kan je niet zomaar wegredeneren.

Het gevolg is dat zelfs gezonde mensen vreemde trekjes beginnen vertonen. We bedoelen niet zozeer dat ze moeilijk slapen, te vaak wakker worden ’s nachts, geïrriteerd zijn en voor de minste kleinigheid in paniek raken of in woede uitbarsten… neen, wel dat de darmen opspelen en dat ze gestommel en gerommel merken in de buik. Ze zoeken de oorzaak bij wat ze de dagen tevoren hebben gegeten, maar daar ligt meestal de oorzaak niet. Die moet gewoonlijk gevonden worden in de emoties, in het gebrek aan rust en evenwicht: spastisch colon.

Steeds meer mensen hebben te maken met spastisch colon. Niet levensbedreigend, niet zo erg, maar wel vervelend. Vooral als je op verplaatsing bent.

De stress en de hectische toestanden rond de eindejaarsperiode zorgen er voor dat veel mensen last krijgen met spastisch colon: prikkelbare onrustige darmen. Wat kunnen ze doen: vooral rust opzoeken en stress vermijden!

Hoe herken je het?

Een spastische dikke darm wordt ook wel het prikkelbare darm syndroom (PDS) genoemd. De dikke darm dikt de voedselbrij die afkomstig is uit de dunne darm in. Dit gebeurt doordat de dikke darm vocht uit de voedselbrij haalt en dit naar de endeldarm stuurt. Bij een spastische dikke darm zijn de bewegingen van de dikke darm (darmperistaltiek) onregelmatig of krampachtig. Ook kan de darmwand gevoeliger zijn. De symptomen van een spastische dikke darm zijn:

  • Buikkrampen
  • Diarree
  • Obstipatie
  • Opgezette, harde buik
  • Winderigheid
  • Gerommel in de darmen

Wat kun je ertegen doen?

In principe gelden voor een spastische dikke darm dezelfde tips als voor andere maagdarmkwalen en aandoeningen. Dat betekent een gezonde leefstijl, gevarieerd eten en veel drinken. Vooral eten in een rustige, aangename omgeving. Vooral goed kauwen, is van belang en natuurlijk moet je prikkelende stoffen vermijden. Maar de patiënten weten meestal van zichzelf waar ze tegen bestand zijn. Velen kunnen bijvoorbeeld geen rauwkost verdragen en gaan met een geprikkelde darm reageren.

Uiteraard moeten ze zoveel mogelijk stress vermijden. We weten ook dat dit gemakkelijker gezegd is dan gedaan, maar als ze meer tot rust komen, vrede hebben met zichzelf en hun omgeving, zal dit al veel beter gaan! Hou hiermee rekening en je zult gelukkiger zijn.

Een tip: gebruik Passibell van Fytobell en de rust zal over u neerdalen. Je vindt Passibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-953. Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com .

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zo kun je scoliose voorkomen en rugpijn verminderen

Scoliose is een veel voorkomend probleem. Het kan op elke leeftijd beginnen of waargenomen worden en betreft een scheefstand van de ruggengraat. In de plaats van dat de ruggengraat kaarsrecht zou zijn, heeft die een zigzag of S-vorm. Dat kan beginnen van in de jeugd...

Lees meer

De tien geboden voor een gezonde zwangerschap

Een gezonde baby krijgen is de droom van elke jonge moeder. Er worden over zwangerschap en kinderen krijgen veel praatjes verkocht, vooral bakerpraatjes, maar hoe kan een aanstaande moeder zich best gedragen om met de meeste kans een gezonde, welgeschapen baby ter...

Lees meer

DARMKWALEN: vaak is de ziel ziek

Darmklachten komen bijzonder veel voor. Als je bedorven voedsel hebt gegeten, overdadig hebt getafeld, te koud hebt gegeten of ijsgekoelde dranken zomaar naar binnen hebt gegoten, diepvrieskost zonder ontdooien op uw bord kreeg of besmet ijs hebt gegeten, zelfs gewoon...

Lees meer