dec 20, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Gestommel in de darmen: wat doe je aan spastisch colon?

Het is een hectische tijd. Dat is het altijd wel een beetje in de buurt van de eindejaarsperiode. De examens zijn er, de wintervakantie staat voor de deur, er moet nog heel wat afgewerkt en gepland of geregeld worden, de familiebezoeken komen er aan, kortom er is te weinig tijd voor alles en nog wat. We mogen dan nu nog van geluk spreken dat de temperaturen mild zijn en dat het aantal grieperige en verkouden gezinsleden en collega’s beperkt zijn.

Maar toch: de stress is er en die kan je niet zomaar wegredeneren.

Het gevolg is dat zelfs gezonde mensen vreemde trekjes beginnen vertonen. We bedoelen niet zozeer dat ze moeilijk slapen, te vaak wakker worden ’s nachts, geïrriteerd zijn en voor de minste kleinigheid in paniek raken of in woede uitbarsten… neen, wel dat de darmen opspelen en dat ze gestommel en gerommel merken in de buik. Ze zoeken de oorzaak bij wat ze de dagen tevoren hebben gegeten, maar daar ligt meestal de oorzaak niet. Die moet gewoonlijk gevonden worden in de emoties, in het gebrek aan rust en evenwicht: spastisch colon.

Steeds meer mensen hebben te maken met spastisch colon. Niet levensbedreigend, niet zo erg, maar wel vervelend. Vooral als je op verplaatsing bent.

De stress en de hectische toestanden rond de eindejaarsperiode zorgen er voor dat veel mensen last krijgen met spastisch colon: prikkelbare onrustige darmen. Wat kunnen ze doen: vooral rust opzoeken en stress vermijden!

Hoe herken je het?

Een spastische dikke darm wordt ook wel het prikkelbare darm syndroom (PDS) genoemd. De dikke darm dikt de voedselbrij die afkomstig is uit de dunne darm in. Dit gebeurt doordat de dikke darm vocht uit de voedselbrij haalt en dit naar de endeldarm stuurt. Bij een spastische dikke darm zijn de bewegingen van de dikke darm (darmperistaltiek) onregelmatig of krampachtig. Ook kan de darmwand gevoeliger zijn. De symptomen van een spastische dikke darm zijn:

  • Buikkrampen
  • Diarree
  • Obstipatie
  • Opgezette, harde buik
  • Winderigheid
  • Gerommel in de darmen

Wat kun je ertegen doen?

In principe gelden voor een spastische dikke darm dezelfde tips als voor andere maagdarmkwalen en aandoeningen. Dat betekent een gezonde leefstijl, gevarieerd eten en veel drinken. Vooral eten in een rustige, aangename omgeving. Vooral goed kauwen, is van belang en natuurlijk moet je prikkelende stoffen vermijden. Maar de patiënten weten meestal van zichzelf waar ze tegen bestand zijn. Velen kunnen bijvoorbeeld geen rauwkost verdragen en gaan met een geprikkelde darm reageren.

Uiteraard moeten ze zoveel mogelijk stress vermijden. We weten ook dat dit gemakkelijker gezegd is dan gedaan, maar als ze meer tot rust komen, vrede hebben met zichzelf en hun omgeving, zal dit al veel beter gaan! Hou hiermee rekening en je zult gelukkiger zijn.

Een tip: gebruik Passibell van Fytobell en de rust zal over u neerdalen. Je vindt Passibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-953. Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com .

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer