dec 30, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hou je hart gezond met beweging en Crataegus

Hartproblemen blijven de grootste doodsoorzaak in de geïndustrialiseerde wereld, ondanks de bewustwording en het toenemende voorzichtige gedrag. Terwijl in de Verenigde Staten het aantal hartinfarcten de jongste tien jaar met twintig percent is gedaald, is bij ons dat aantal patiënten in de leeftijdsgroep van 30 tot 50 jaar bijna verdubbeld.

Het fenomeen van hartinfarct is voldoende bekend. Doordat een bloedvat op het hart of naar het hart verstopt geraakt door een bloedprop of trombus, of door een vernauwing van een slagader als gevolg van arteriosclerose, krijgt het hart tijdelijk misschien onvoldoende zuurstof of zelfs helemaal geen zuurstof meer. Het weefsel dat voorbij het afgesloten bloedvat ligt, sterft af of necroseert zoals dat genoemd wordt. Het wordt ballastweefsel dat niet meer actief deelneemt aan de pompfunctie van het hart.

Een beetje beweging is nooit slecht, maar voor het hart zou je best dagelijks een wandelingetje maken, zelfs in de winter.

Dat we anders moeten eten weten we al. Minder geraffineerde koolhydraten, minder transvetten, minder Omega-6 vetzuren en meer Omega-3 (vis), meer groenten en vruchten.

We weten ook dat alcohol en tabak levensgevaarlijk zijn en dat vooral de combinatie van beide zelfmoord op termijn is. Bij vrouwen gaat het nog sneller, vooral als ze ook nog de contraceptiepil nemen, dan is er een verhoogd trombose-risico.

Maar gezond eten, stoppen met roken en alcohol gebruiken, is niet genoeg. Je moet ook meer bewegen. Velen van ons zitten hele dagen ofwel in de auto, ofwel op kantoor. Het menselijk hart pompt in een heel leven ongeveer 600 miljoen liter bloed door het lichaam. Het is een sterke machine die zoveel aan kan. Maar dragen we er genoeg zorg voor?

Daarvoor is dagelijks sport of bewegen van bijzonder groot belang. Langdurig stilzitten zoals op kantoor wordt zelfs het “nieuwe roken” genoemd.

Het hart moet dus getraind worden. De spieren helpen daarbij. Denk aan dit vijfpuntenprogramma:

1- Het hart moet tweemaal per dag grondig worden belast. Daarom gedurende vijf minuten ’s morgens en ’s avonds de trappen op en af lopen.

2- ’s Morgens nadat je bent ontwaakt, moet je al liggend oefeningen doen. Gedurende vijf minuten allerlei oefeningen in ruglig uitvoeren: fietsen met de benen in de lucht, kringen beschrijven met de benen, knieën in- en uitstrekken.

3- Minstens één minuut ter plekke huppelen of touwtje springen en ga minstens tweemaal per week zwemmen gedurende een kwartier, dat is de beste training voor het hart.

4- Neem een natuurzuiver middel op basis van Crataegus, dat stimuleert en versterkt het hart.

5- Na de oefeningen ‘s morgens gedurende drie minuten een wisseldouche nemen. Dat geeft een extra boost aan je bloedvaten en helpt het hart.

Dagelijks naar buiten: een wandelingetje van een half uur doet al wonderen. Op die manier zal het hart gevoelig ontlast worden en voorkomen worden dat vroegtijdige arteriosclerose optreedt, de beste garantie om niet het slachtoffer te worden van hartinfarct.

Een tip: Een prima natuurlijk preparaat op basis van Crataegus is Crataecin van Fytobell. Je vindt Crataecin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2645-489.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer