dec 25, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Last van zwetende handen, oksels en voeten? Ondersteun de nieren!

Wie kent het probleem niet? Het treedt vooral op tijdens de jeugd en in de puberteit, maar het kan je jong leven nog verder achtervolgen: zwetende handen en voeten. Uiteraard ook de oksels. Soms kan dat zo erg zijn dat de handen en voeten niet enkel klam aanvoelen, maar dat ze zo vochtig worden dat de druppels er op bepaalde momenten echt van aflopen. Sommigen willen daarom geen open schoenen of sandalen dragen uit vrees dat het te zichtbaar zou worden.

Dat kan erg vervelend zijn als je iemand de hand moet drukken, of als je moet schrijven. Zeker op school valt dat op omdat het boek of het papier snel plekken vertonen. De mate waarbij de handen en voeten zweten, kan enorm verschillend zijn, van moment tot moment. Vaak is het zo dat ze zweten als ze onder stress staan maar ook op rustige momenten kunnen ze er last van hebben. Iemand die het niet weet, merkt het niet niet altijd aan je gedragingen, want uitwendig kunnen die mensen bijzonder rustig overkomen, terwijl ze inwendig helemaal opgevreten worden van de stress.

Die overmatige transpiratie beperkt zich niet enkel tot de regio van de oksels, hoewel de meeste mensen daar precies de grootste last van hebben en dan ook bang zijn van vervelende luchtjes.

Preventie is de beste maatregel en begint met een goede hygiëne: meerdere keren per dag wassen zonder de klassieke zeep en eindigen met koud water. Gebruik eventueel een zuur reagerende zeep, zodat de beschermmantel van de huid niet beschadigd wordt door sterk detergerende zepen.

Alcohol (parfum) en eau de Colognes zijn niet aan te raden.

De zweetklieren onder de oksels beginnen pas bij de puberteit te werken, vandaar dat jonge kinderen meer op de handen en de voeten zullen zweten. Je kan saliethee drinken, maar ook saliekruiden in het bad doen. Ook Salviatinctuur (10-15 druppels in wat water) heeft een kalmerende invloed op het centrale warmtecentrum in de hersenen en heeft een remmende werking op de prikkelbaarheid van de zweetdrijvende klieren.

Solidago of guldenroede zal de nierwerking bevorderen, zodat de huid minder moet uitscheiden.

Een tip: denk aan Orthoren van Fytobell, dat zowel Solidago als Orthosphon, Betula, Equisitum, Juniperus, Fucus en Apium graveolens bevat, allemaal kruiden die de nieren zullen ondersteunen.

Je vindt Orthoren in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-946.

Je kan het ook online bestellen via www.almed.be en via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waar komen die allergieën vandaan?

De allergieën swingen de pan uit en dit jaar zijn ze er echt ongewoon vroeg aan begonnen. Dat kwam doordat in januari al mooie dagen waren en de hazelaar de winter voor bekeken hield en het stuifmeel al liet ronddwarrelen. Daarom zijn de regendagen van de laatste tijd...

Lees meer

Eén op vijf heeft last van brandend maagzuur

Eén op de vijf mensen heeft last van brandend maagzuur, ook wel indigestie of reflux genoemd. Het zure maagsap uit de maag komt dan op een verkeerde plek terecht, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet bekleed met beschermende slijmvliezen zoals de maag, zodat de...

Lees meer

Levenslang goed horen: waar moet je op letten?

Horen zien en zwijgen, zegt het spreekwoord, maar mensen die het lastig hebben om te horen, kunnen er haast niet over zwijgen: het is werkelijk een van de meest vervelende problemen die je met de gezondheid kan voorhebben. De helft van het leven ontgaat je als je...

Lees meer

Hoofdluizen bij je kind: hoe pak je het aan?

In de Verenigde Staten - en hier zal dat niet veel verschillen - heeft één op vier schoolkinderen last van hoofdluis. Veel ouders kunnen er niet mee overweg en beschouwen de aandoening erger dan mazelen of griep. Ze weten ook niet goed hoe ze de kwaal moeten...

Lees meer