dec 16, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Ook last van teveel stress?

Het antwoord is wellicht “ja”. Want als we de cijfers van de SERV beschouwen, dan heeft een grootschalig driejaarlijks onderzoek van de vakbonden en de Vlaamse werkgeversorganisaties aangetoond dat één op drie werknemers last heeft van stress op het werk, terwijl één op de zeven in een acute en zelfs problematische situatie zit. Minder dan de helft van de werknemers is echt tevreden op zijn werk of met zijn job.

Het zijn de slechtste resultaten ooit, dat geeft de SERV zelf toe. Meer dan een half miljoen Vlamingen heeft ook problemen om gemotiveerd naar het werk te gaan en daar begint natuurlijk het probleem. Een klein half miljoen mensen heeft acute problemen om werk en privé met elkaar te combineren. Daardoor stijgt de druk en ook het stressniveau. Overal stijgt de werkdruk en bedrijven zetten vooral in op prestatie en rendement. Er wordt veel te weinig rekening gehouden met de mens als individu en als werknemer. Nochtans zijn het de mensen die de kwaliteit van een bedrijf uitmaken en bepalen. Er zijn ook te veel reorganisaties en onzekerheden over de toekomst. Te weinig transparantie, te weinig waardering van de chef en te weinig zicht op de toekomst verzwaren natuurlijk het stressgevoel.

Meer dan de helft van de werknemers in ons land heeft last van stress of ziet het niet meer zitten. Je kan en moet er iets aan doen door te praten, te ontspannen, rust te zoeken in de natuur en een natuurlijk middel zoals Passibell.

De jobs die het meest stressgevoelig zijn en waar het meest geklaagd wordt zijn de zorgsector en het onderwijs. Veel mensen verlaten trouwens de sectoren omdat ze het niet meer zien zitten. Daardoor komen de overblijvende collega’s nog meer onder druk, krijgen nog meer taken en verantwoordelijkheden en minder waardering, want veel zaken lopen ongewild, maar onvermijdelijk in het honderd.

Wat kun je er aan doen?

Je kan de muren niet doen achteruit gaan natuurlijk, maar je moet wel alles op een rijtje zetten. Bepaal voor jezelf of het werk zelf aangenaam is en je helemaal ligt. Praat dan met je chef of het niet op een andere manier kan aangepakt worden. Vraag om feedback. En zorg dat je een goede mix maakt tussen privé en werk.

In het weekend of op vrije dagen moet je beslist naar buiten: wandelen, sporten in de natuur, met aangename mensen contact zoeken.

En natuurlijk moet je stressfactoren vermijden. Eet gezond, slaap voldoende, beweeg meer.

En zoek je wat hulp? De natuur verschaft die ruimschoots. Denk daarbij aan Passiflora om de stress af te bouwen.

Een tip: Passibell van Fytobell, zodat je weer op een natuurlijk ritme kan rekenen.

Je vindt Passibell van Fytobell in de apotheek met CNK bestelnummer: 2899-953.Of je kan het ook bestellen online via : www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zo kun je scoliose voorkomen en rugpijn verminderen

Scoliose is een veel voorkomend probleem. Het kan op elke leeftijd beginnen of waargenomen worden en betreft een scheefstand van de ruggengraat. In de plaats van dat de ruggengraat kaarsrecht zou zijn, heeft die een zigzag of S-vorm. Dat kan beginnen van in de jeugd...

Lees meer

De tien geboden voor een gezonde zwangerschap

Een gezonde baby krijgen is de droom van elke jonge moeder. Er worden over zwangerschap en kinderen krijgen veel praatjes verkocht, vooral bakerpraatjes, maar hoe kan een aanstaande moeder zich best gedragen om met de meeste kans een gezonde, welgeschapen baby ter...

Lees meer

DARMKWALEN: vaak is de ziel ziek

Darmklachten komen bijzonder veel voor. Als je bedorven voedsel hebt gegeten, overdadig hebt getafeld, te koud hebt gegeten of ijsgekoelde dranken zomaar naar binnen hebt gegoten, diepvrieskost zonder ontdooien op uw bord kreeg of besmet ijs hebt gegeten, zelfs gewoon...

Lees meer