dec 16, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Ook last van teveel stress?

Het antwoord is wellicht “ja”. Want als we de cijfers van de SERV beschouwen, dan heeft een grootschalig driejaarlijks onderzoek van de vakbonden en de Vlaamse werkgeversorganisaties aangetoond dat één op drie werknemers last heeft van stress op het werk, terwijl één op de zeven in een acute en zelfs problematische situatie zit. Minder dan de helft van de werknemers is echt tevreden op zijn werk of met zijn job.

Het zijn de slechtste resultaten ooit, dat geeft de SERV zelf toe. Meer dan een half miljoen Vlamingen heeft ook problemen om gemotiveerd naar het werk te gaan en daar begint natuurlijk het probleem. Een klein half miljoen mensen heeft acute problemen om werk en privé met elkaar te combineren. Daardoor stijgt de druk en ook het stressniveau. Overal stijgt de werkdruk en bedrijven zetten vooral in op prestatie en rendement. Er wordt veel te weinig rekening gehouden met de mens als individu en als werknemer. Nochtans zijn het de mensen die de kwaliteit van een bedrijf uitmaken en bepalen. Er zijn ook te veel reorganisaties en onzekerheden over de toekomst. Te weinig transparantie, te weinig waardering van de chef en te weinig zicht op de toekomst verzwaren natuurlijk het stressgevoel.

Meer dan de helft van de werknemers in ons land heeft last van stress of ziet het niet meer zitten. Je kan en moet er iets aan doen door te praten, te ontspannen, rust te zoeken in de natuur en een natuurlijk middel zoals Passibell.

De jobs die het meest stressgevoelig zijn en waar het meest geklaagd wordt zijn de zorgsector en het onderwijs. Veel mensen verlaten trouwens de sectoren omdat ze het niet meer zien zitten. Daardoor komen de overblijvende collega’s nog meer onder druk, krijgen nog meer taken en verantwoordelijkheden en minder waardering, want veel zaken lopen ongewild, maar onvermijdelijk in het honderd.

Wat kun je er aan doen?

Je kan de muren niet doen achteruit gaan natuurlijk, maar je moet wel alles op een rijtje zetten. Bepaal voor jezelf of het werk zelf aangenaam is en je helemaal ligt. Praat dan met je chef of het niet op een andere manier kan aangepakt worden. Vraag om feedback. En zorg dat je een goede mix maakt tussen privé en werk.

In het weekend of op vrije dagen moet je beslist naar buiten: wandelen, sporten in de natuur, met aangename mensen contact zoeken.

En natuurlijk moet je stressfactoren vermijden. Eet gezond, slaap voldoende, beweeg meer.

En zoek je wat hulp? De natuur verschaft die ruimschoots. Denk daarbij aan Passiflora om de stress af te bouwen.

Een tip: Passibell van Fytobell, zodat je weer op een natuurlijk ritme kan rekenen.

Je vindt Passibell van Fytobell in de apotheek met CNK bestelnummer: 2899-953.Of je kan het ook bestellen online via : www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer