dec 16, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Ook last van teveel stress?

Het antwoord is wellicht “ja”. Want als we de cijfers van de SERV beschouwen, dan heeft een grootschalig driejaarlijks onderzoek van de vakbonden en de Vlaamse werkgeversorganisaties aangetoond dat één op drie werknemers last heeft van stress op het werk, terwijl één op de zeven in een acute en zelfs problematische situatie zit. Minder dan de helft van de werknemers is echt tevreden op zijn werk of met zijn job.

Het zijn de slechtste resultaten ooit, dat geeft de SERV zelf toe. Meer dan een half miljoen Vlamingen heeft ook problemen om gemotiveerd naar het werk te gaan en daar begint natuurlijk het probleem. Een klein half miljoen mensen heeft acute problemen om werk en privé met elkaar te combineren. Daardoor stijgt de druk en ook het stressniveau. Overal stijgt de werkdruk en bedrijven zetten vooral in op prestatie en rendement. Er wordt veel te weinig rekening gehouden met de mens als individu en als werknemer. Nochtans zijn het de mensen die de kwaliteit van een bedrijf uitmaken en bepalen. Er zijn ook te veel reorganisaties en onzekerheden over de toekomst. Te weinig transparantie, te weinig waardering van de chef en te weinig zicht op de toekomst verzwaren natuurlijk het stressgevoel.

Meer dan de helft van de werknemers in ons land heeft last van stress of ziet het niet meer zitten. Je kan en moet er iets aan doen door te praten, te ontspannen, rust te zoeken in de natuur en een natuurlijk middel zoals Passibell.

De jobs die het meest stressgevoelig zijn en waar het meest geklaagd wordt zijn de zorgsector en het onderwijs. Veel mensen verlaten trouwens de sectoren omdat ze het niet meer zien zitten. Daardoor komen de overblijvende collega’s nog meer onder druk, krijgen nog meer taken en verantwoordelijkheden en minder waardering, want veel zaken lopen ongewild, maar onvermijdelijk in het honderd.

Wat kun je er aan doen?

Je kan de muren niet doen achteruit gaan natuurlijk, maar je moet wel alles op een rijtje zetten. Bepaal voor jezelf of het werk zelf aangenaam is en je helemaal ligt. Praat dan met je chef of het niet op een andere manier kan aangepakt worden. Vraag om feedback. En zorg dat je een goede mix maakt tussen privé en werk.

In het weekend of op vrije dagen moet je beslist naar buiten: wandelen, sporten in de natuur, met aangename mensen contact zoeken.

En natuurlijk moet je stressfactoren vermijden. Eet gezond, slaap voldoende, beweeg meer.

En zoek je wat hulp? De natuur verschaft die ruimschoots. Denk daarbij aan Passiflora om de stress af te bouwen.

Een tip: Passibell van Fytobell, zodat je weer op een natuurlijk ritme kan rekenen.

Je vindt Passibell van Fytobell in de apotheek met CNK bestelnummer: 2899-953.Of je kan het ook bestellen online via : www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer