dec 7, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Vitamines tegen vervuilde kantoorlucht

Vitamines zijn onontbeerlijk. De bekendste gebrekziekten zijn voor iedereen duidelijk. Zonder vitamine C word je sneller verkouden, heb je sneller griep, om van de klassieke en van ouds bekende problemen als scheurbuik maar te zwijgen. Van vitamine C is bekend dat ze de cel beschermt tegen schadelijke aanvallen van micro-organismen. Maar uit studies blijkt ook dat mensen die op kantoor werken vaak met bedorven lucht geconfronteerd worden en dus rapper ziek worden.

Vitamines C en E zijn voor hen van vitaal belang als antioxidanten, om op die manier de vrije radicalen te neutraliseren, voor de luchtwegen, voor het hart en de bloedvaten, voor de cellen.

Vitamine C en E zijn van groot belang voor wie in vervuild gebied woont, of op kantoor werkt waar printers en kopieerapparaten de lucht vervuilen.

Vitamine E is de vitamine van de jeugd, speelt een belangrijke rol bij de vruchtbaarheid, de voortplanting en beschermt ook tegen hart en vaatziekten. Vitamine E houdt hart en bloedvaten jong.

Astmapatiënten die voldoende vitamines E en C innemen lijken beter beschermd tegen de schadelijke vervuilde lucht in steden en industriële gebieden. Woonkernen met grote vervuiling blijken haarden van astma en problemen aan de luchtwegen te zijn. Preventief vitamine C en E innemen lijkt zinvol. Dat kan best via de voeding: fruit en verse groenten zijn klassieke vitamine C-bronnen. Vooral kiwi’s zijn een rijke bron van vitamine C. Kiwi’s bevatten driemaal meer vitamine C dan citroenen die al een rijke bron waren.

Vitamine E tref je dan voornamelijk aan in eieren, en volle graanproducten. Tarwekiemen bevatten veel vitamines E. Vitamines C en E binden de strijd aan tegen de vrije radicalen en beschermen dus ook het hart en bloedvaten tegen veroudering, sclerosering en vroegtijdige dood. Gezond eten is nog altijd van vitaal belang.

Vrije radicalen brengen niet enkel schade toe aan de bloedvaten, ook aan het longweefsel. Denk maar aan de invloed van ozon op de longblaasjes. Ook in lokalen waar laserprinters en fotokopieermachines op volle toeren draaien is de lucht verontreinigd. Voor deze kantoormensen is het zeker zinvol meer vitamines C en E tot zich te nemen om de invloed van schadelijke ozonlucht te neutraliseren.

Het is beslist geen sprookje dat vitamine C beschermt tegen verkoudheidsziekten en infecties van de luchtwegen, maar ook tegen stress en kanker. Daar speelt vitamine A trouwens ook een rol in, maar het is beter deze vitamine enkel uit de voeding te betrekken, tenzij op doktersvoorschrift anders is aangegeven.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer