dec 7, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Vitamines tegen vervuilde kantoorlucht

Vitamines zijn onontbeerlijk. De bekendste gebrekziekten zijn voor iedereen duidelijk. Zonder vitamine C word je sneller verkouden, heb je sneller griep, om van de klassieke en van ouds bekende problemen als scheurbuik maar te zwijgen. Van vitamine C is bekend dat ze de cel beschermt tegen schadelijke aanvallen van micro-organismen. Maar uit studies blijkt ook dat mensen die op kantoor werken vaak met bedorven lucht geconfronteerd worden en dus rapper ziek worden.

Vitamines C en E zijn voor hen van vitaal belang als antioxidanten, om op die manier de vrije radicalen te neutraliseren, voor de luchtwegen, voor het hart en de bloedvaten, voor de cellen.

Vitamine C en E zijn van groot belang voor wie in vervuild gebied woont, of op kantoor werkt waar printers en kopieerapparaten de lucht vervuilen.

Vitamine E is de vitamine van de jeugd, speelt een belangrijke rol bij de vruchtbaarheid, de voortplanting en beschermt ook tegen hart en vaatziekten. Vitamine E houdt hart en bloedvaten jong.

Astmapatiënten die voldoende vitamines E en C innemen lijken beter beschermd tegen de schadelijke vervuilde lucht in steden en industriële gebieden. Woonkernen met grote vervuiling blijken haarden van astma en problemen aan de luchtwegen te zijn. Preventief vitamine C en E innemen lijkt zinvol. Dat kan best via de voeding: fruit en verse groenten zijn klassieke vitamine C-bronnen. Vooral kiwi’s zijn een rijke bron van vitamine C. Kiwi’s bevatten driemaal meer vitamine C dan citroenen die al een rijke bron waren.

Vitamine E tref je dan voornamelijk aan in eieren, en volle graanproducten. Tarwekiemen bevatten veel vitamines E. Vitamines C en E binden de strijd aan tegen de vrije radicalen en beschermen dus ook het hart en bloedvaten tegen veroudering, sclerosering en vroegtijdige dood. Gezond eten is nog altijd van vitaal belang.

Vrije radicalen brengen niet enkel schade toe aan de bloedvaten, ook aan het longweefsel. Denk maar aan de invloed van ozon op de longblaasjes. Ook in lokalen waar laserprinters en fotokopieermachines op volle toeren draaien is de lucht verontreinigd. Voor deze kantoormensen is het zeker zinvol meer vitamines C en E tot zich te nemen om de invloed van schadelijke ozonlucht te neutraliseren.

Het is beslist geen sprookje dat vitamine C beschermt tegen verkoudheidsziekten en infecties van de luchtwegen, maar ook tegen stress en kanker. Daar speelt vitamine A trouwens ook een rol in, maar het is beter deze vitamine enkel uit de voeding te betrekken, tenzij op doktersvoorschrift anders is aangegeven.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waar komen die allergieën vandaan?

De allergieën swingen de pan uit en dit jaar zijn ze er echt ongewoon vroeg aan begonnen. Dat kwam doordat in januari al mooie dagen waren en de hazelaar de winter voor bekeken hield en het stuifmeel al liet ronddwarrelen. Daarom zijn de regendagen van de laatste tijd...

Lees meer

Eén op vijf heeft last van brandend maagzuur

Eén op de vijf mensen heeft last van brandend maagzuur, ook wel indigestie of reflux genoemd. Het zure maagsap uit de maag komt dan op een verkeerde plek terecht, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet bekleed met beschermende slijmvliezen zoals de maag, zodat de...

Lees meer

Levenslang goed horen: waar moet je op letten?

Horen zien en zwijgen, zegt het spreekwoord, maar mensen die het lastig hebben om te horen, kunnen er haast niet over zwijgen: het is werkelijk een van de meest vervelende problemen die je met de gezondheid kan voorhebben. De helft van het leven ontgaat je als je...

Lees meer

Hoofdluizen bij je kind: hoe pak je het aan?

In de Verenigde Staten - en hier zal dat niet veel verschillen - heeft één op vier schoolkinderen last van hoofdluis. Veel ouders kunnen er niet mee overweg en beschouwen de aandoening erger dan mazelen of griep. Ze weten ook niet goed hoe ze de kwaal moeten...

Lees meer