dec 14, 2019 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Waarom je altijd fruit en groenten moet wassen vooraleer je het eet

Fruit en groenten zijn gezond. Daarover bestaat geen twijfel en is elke discussie steriel. Mochten we hier in ons land meer fruit eten en het suikerrijke ontbijt op basis van wit brood, chocopasta, gesuikerde muesli en fruitsap uit het blikje of de fles, vervangen door vers fruit, er zou de helft minder hartziekten, minder kanker en minder diabetes bestaan.

Allen aan het fruit dus!

Maar, er is een “maar”. Fruit wordt soms ingevoerd van de andere kant van de wereld. Daarom wordt fruit meestal onrijp geplukt en hier in gassilo’s kunstmatig tot rijpen gebracht. De zon heeft dus minder en minder met het rijpingsproces te maken, waardoor het fruit minder natuurlijke suikers bevat.

Fruit en groenten zijn van vitaal belang voor een goede gezondheid, maar je kiest best wel voor gezonde producten, dat wil zeggen zonder bestrijdings- of bewaarmiddelen en dus biologisch gekweekt.

Daarenboven worden zowel fruit als groenten behoorlijk wat bewerkt met pesticiden, herbiciden, kunstmatige groeimiddelen en meststoffen. Eigenlijk krijg je daardoor een scheikundige cocktail op je bord die aardig wat van de voordelen van fruit en groenten wegnemen, zelfs gevaarlijke stoffen en ziekten voor in de plaats geven.

Gelukkig is in veel landen een gevaarlijke stof zoals glyfosaat (round-up) verboden, vanwege de kankerverwekkende eigenschappen. Gebruik het dus ook niet in je eigen tuin!

Wat kan je dan doen? Er zijn maar drie mogelijkheden: je kweekt je eigen groenten en vruchten in je tuin, tenminste als je daartoe de mogelijkheid hebt, of je koopt enkel of voornamelijk biologisch gekweekte groenten en vruchten, of je zorgt er voor dat de gevaarlijke stoffen zoveel mogelijk van het product af gewassen worden. Maar hoe doe je dat?

Pesticiden zijn gevaarlijk. Wie het omgekeerde beweert, begrijpt niet waarvoor ze dienen. Uit studies blijkt dat ze hersenschade kunnen veroorzaken, het zenuwstelsel aantasten en de normale werking van het hormonale stelsel kunnen verstoren. Ze kunnen ook kanker veroorzaken.

Bovendien ontbreken in vruchten en groenten die met bestrijdingsmiddelen zijn gekweekt minder “salvestrolen”. Dat is een natuurlijke stof die door de plant zelf aangemaakt wordt om zich tegen de agressie van de buitenwereld te verdedigingen zoals parasieten en insecten. Die “salvestrolen” ontbreken als er bestrijdingsmiddelen zijn toegepast: de plant verdedigt zich niet meer. Nu blijkt ook dat salvestrolen ook voor de mens belangrijk zijn: ze verhinderen dat de cellen gaan woekeren, met andere woorden ze beletten dat kanker zich ontwikkelt. We hebben dus alle belang bij natuurlijk en gezond gekweekt fruit en groenten zonder bestrijdingsmiddelen!

Wat kan je doen als je geen biologische groenten of vruchten hebt? Ze grondig wassen onder de kraan. Leer dat ook aan je kinderen. Ideaal om het maximum aan bestrijdingsmiddelen van je groenten en fruit te verwijderen is een azijnoplossing. Doe dat stelselmatig zodat geen herbiciden meer achterblijven, want onderzoek heeft aangetoond dat fenoxyherbiciden in verband worden gebracht met drie soorten non-hodgkinlymfomen. En daarvoor zijn kinderen erg gevoelig! Ook de voortplantingsorganen kunnen worden beschadigd door glyfosaat. Spring dus niet te lichtzinnig om met voeding, maar ga voor biologisch. Het is echt geen hype en geen dure fantasie: het is een noodzaak!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer