dec 5, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom lijnzaadolie zo gezond is: Omega-3

Iedereen kent vlas als de beste grondstof voor de mooiste kleding. Vlaslinnen staat heel chique, is ook niet goedkoop, maar als je er zorg voor draagt, hebt je er jarenlang genot van. Maar wist je ook dat vlas de bron is van een heel gezond product: vlaszaad of lijnzaad? Het wordt dat ook in een gezond dieet aanbevolen vanwege de Omega-3 vetzuren.

Dat zaad is namelijk rijk aan onverzadigde vetzuren en wat dat betreft komt het op gelijke hoogte van olijfolie. Door artsen wordt vlaszaadolie nog hoger aangeschreven vanwege zijn linoleenzuur, Omega-3 en Omega-6 vetzuren en dus gezond voor hart en bloedvaten en een echte antioxidant, een uitstekende olie tegen vrije radicalen om hart- en vaatziekten, trombose en kanker te helpen voorkomen.

Lijnzaad en lijnzaadolie heeft vele toepassingen en is afkomstig van de vlasplant, ook al ideaal voor mooie kleding. Maar de olie uit het zaad is echt goed voor luchtwegen en bloedsomloop, vanwege de Omega-3 vetzuren.

Vlas bevat ook belangrijke eiwitstoffen of aminozuren en heilzaam plantenslijm.

Lijnzaad bevat van alle zaden het meest linoleenzuur dat niet mag verhit worden (drievoudig onverzadigd linoleenzuur). Dit linoleenzuur is bijzonder goed voor zuurstofopname in de cellen. Het verdient aanbeveling om elke dag wat lijnolie aan de spijzen toe te voegen, bijvoorbeeld aan de rauwkost als vinaigrettesaus, samen met wat mosterd en ui of sjalot.

Lijnzaad is laxerend, urinedrijvend, , verzachtend, wormverdrijvend. Lijnolie wordt ook verwerkt in lak, stopverf en vernis.

Maar vlas of lijnzaadolie kent ook een uitgebreid medisch gebruik.

Wie een gevoelige keel heeft, kan een linnen halsdoek dragen. Dat is reinigend voor de gevoelige hals en keel. Lijnzaadomslagen of een brij zijn verkoelend, verzachten de pijn in de gewrichten, maken week, weren ontsteking en verzwering bij maagkramp, bij furunkels, het doet steenpuisten rijpen. Lijnzaad is uitstekend bij gezwellen en sinusitis. Om zo’n omslag te maken: Neem 100 g vers gemalen lijnzaad plus 1 kopje heet water. Doe de brij dan in dun gaas en daarboven een wollen doek. Als je mosterdbrij bij de pleister voegt, verhoogt dit de pijnstillende werking krachtig.

Kiemend graan en lijnzaad bevorderen de spijsvertering, voornamelijk van zetmeel. Wie regelmatig lijnzaad eet, krijgt een betere leverfunctie. Je kan het zaad met een grove molen malen, maar je moet het wel altijd vers gebruiken, want het wordt na 4 à 5 dagen ranzig door oxidatie. Rauw ingenomen lijnzaad zwelt op en vermeerdert het volume van de darminhoud. Het is een goed purgeer- en braakmiddel.

Lijnzaadolie verzacht bij ontsteking van de slijmvliezen van de luchtwegen, van het maagdarmkanaal, van de urinewegen, bij droge hoest, bronchitis, heesheid, en het linoleenzuur in lijnolie vermindert de neiging tot trombose.

Tegen verstopping: gemalen lijnzaad in rijstwater of lijnzaad aan de soep toevoegen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer