dec 5, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom lijnzaadolie zo gezond is: Omega-3

Iedereen kent vlas als de beste grondstof voor de mooiste kleding. Vlaslinnen staat heel chique, is ook niet goedkoop, maar als je er zorg voor draagt, hebt je er jarenlang genot van. Maar wist je ook dat vlas de bron is van een heel gezond product: vlaszaad of lijnzaad? Het wordt dat ook in een gezond dieet aanbevolen vanwege de Omega-3 vetzuren.

Dat zaad is namelijk rijk aan onverzadigde vetzuren en wat dat betreft komt het op gelijke hoogte van olijfolie. Door artsen wordt vlaszaadolie nog hoger aangeschreven vanwege zijn linoleenzuur, Omega-3 en Omega-6 vetzuren en dus gezond voor hart en bloedvaten en een echte antioxidant, een uitstekende olie tegen vrije radicalen om hart- en vaatziekten, trombose en kanker te helpen voorkomen.

Lijnzaad en lijnzaadolie heeft vele toepassingen en is afkomstig van de vlasplant, ook al ideaal voor mooie kleding. Maar de olie uit het zaad is echt goed voor luchtwegen en bloedsomloop, vanwege de Omega-3 vetzuren.

Vlas bevat ook belangrijke eiwitstoffen of aminozuren en heilzaam plantenslijm.

Lijnzaad bevat van alle zaden het meest linoleenzuur dat niet mag verhit worden (drievoudig onverzadigd linoleenzuur). Dit linoleenzuur is bijzonder goed voor zuurstofopname in de cellen. Het verdient aanbeveling om elke dag wat lijnolie aan de spijzen toe te voegen, bijvoorbeeld aan de rauwkost als vinaigrettesaus, samen met wat mosterd en ui of sjalot.

Lijnzaad is laxerend, urinedrijvend, , verzachtend, wormverdrijvend. Lijnolie wordt ook verwerkt in lak, stopverf en vernis.

Maar vlas of lijnzaadolie kent ook een uitgebreid medisch gebruik.

Wie een gevoelige keel heeft, kan een linnen halsdoek dragen. Dat is reinigend voor de gevoelige hals en keel. Lijnzaadomslagen of een brij zijn verkoelend, verzachten de pijn in de gewrichten, maken week, weren ontsteking en verzwering bij maagkramp, bij furunkels, het doet steenpuisten rijpen. Lijnzaad is uitstekend bij gezwellen en sinusitis. Om zo’n omslag te maken: Neem 100 g vers gemalen lijnzaad plus 1 kopje heet water. Doe de brij dan in dun gaas en daarboven een wollen doek. Als je mosterdbrij bij de pleister voegt, verhoogt dit de pijnstillende werking krachtig.

Kiemend graan en lijnzaad bevorderen de spijsvertering, voornamelijk van zetmeel. Wie regelmatig lijnzaad eet, krijgt een betere leverfunctie. Je kan het zaad met een grove molen malen, maar je moet het wel altijd vers gebruiken, want het wordt na 4 à 5 dagen ranzig door oxidatie. Rauw ingenomen lijnzaad zwelt op en vermeerdert het volume van de darminhoud. Het is een goed purgeer- en braakmiddel.

Lijnzaadolie verzacht bij ontsteking van de slijmvliezen van de luchtwegen, van het maagdarmkanaal, van de urinewegen, bij droge hoest, bronchitis, heesheid, en het linoleenzuur in lijnolie vermindert de neiging tot trombose.

Tegen verstopping: gemalen lijnzaad in rijstwater of lijnzaad aan de soep toevoegen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer