dec 27, 2019 | Alle tips, Planten | 0 Reacties

Waarom mag je azalea’s niet met leidingwater begieten?

Het is nu volop de tijd van de kamerazalea’s. Naast de kerstroos is het vrijwel de enige bloem die je tegenwoordig in je huis kan zetten. Naast de klassieke snijbloemen die van overal ter wereld worden aangevoerd of in serres onder kunstlicht worden gekweekt. Omdat ze in dit seizoen buiten hun biotoop staan, is hen ook geen lang leven beschoren. Waar je wel langer plezier kan aan beleven zijn potbloemen zoals kamerazalea’s. De voorwaarde is wel dat je ze in hun ideale omstandigheden moet laten staan en de voeding geven die ze nog hebben.

Je moet ze dan ook niet als elke andere plant beschouwen, maar ze geven wat ze specifiek nodig hebben, om er lang van te kunnen genieten.

Een azalea houdt van licht, maar niet van zon, van koelte, maar niet van vorst, van water, maar niet van leidingwater.

Om te beginnen, kan je na de aankoop best een grotere pot voorzien waarin je teelaarde hebt gedaan. Goed van water voorzien, maar niet om het even welk water. Seffens meer daarover.

Het is een plant die geen hoge temperatuur verdraagt. Liever koeler in de veranda, dan in een oververwarmde living: 15 graden is een mooi gemiddelde, maar toch niet boven de 18 graden. Ook niet onder de tien graden en zeker geen vorst. Als ze in een koele omgeving staan, zullen ze langer bloemen. Daarom kan je ze best ook lager zetten, waar de temperatuur ook lager is, liever dan in de hoogte op een kast bijvoorbeeld. Op de vloer is nog best. Ook niet op het venstertablet waar ze in de zon staan. Want ook in de winter geeft de zon achter glas teveel warmte voor de plant. Helder, maar niet in de rechtstreekse zon en niet te warm, maar koel, doch geen vorst.

Vergeet ook niet dat het zuur minnende planten zijn. Dat betekent dat ze niet houden van kalkrijk water en per definitie dus ook niet van leidingwater. Gieten moet dus gebeuren met kalkarm water: regenwater of mineraalwater. Deze planten slikken wel heel veel water, maar dat betekent niet dat je dagelijks met je gietertje moet rondzeulen. De beste methode is eenmaal in de week helemaal onderdompelen in een emmer met regenwater of kalkarm water. Nadien gewoon laten uitlekken en terug op het schoteltje zetten.

Na verloop van vele weken beginnen de bloemblaadjes te verwelken en de bloei loopt naar zijn einde. Sommigen denken dat het komt door watergebrek en ze hebben dan de neiging om nog meer water te geven. Dat is verkeerd. Precies op dat moment heeft de plant minder water nodig en wil de plant droger staan. Als je dan blijft water geeft kan wortelrot ontstaan. Tijdens de bloei van de plant is het ook verkeerd om meststoffen of voedsel te geven aan de plant. Dat had je beter tevoren gedaan. Als de plant teveel en te rijk voedsel krijgt, laat ze de knoppen vallen.

Een azalea verkiest ook een terracottapot, een uit klei gebakken pot, liever dan plastic. Daarmee kan de plant ook via het wortelstel ademen. Zet de plant in een lichtrijke omgeving, maar zeker niet in de rechtstreekse zon. Op die manier zal je lang plezier hebben van deze mooie winterbloeier.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Last van winterhanden en wintervoeten?

Je kunt je afvragen hoe het komt dat dieren niet doodvallen tijdens de ijzige winterkou: vriesweer en daarbovenop nog ijsregen of sneeuw en een ijzige wind. Geen weer om een hond door te jagen zegt men vaak. De vogels hebben daar blijkbaar geen last van, honden...

Lees meer

Tijm: krachtpatser tegen hoest

Ouderen herinneren zich beslist nog de smaak van zogenaamd hoestsnoepjes uit hun jeugd. Ze smaakten naar tijm en zoethout. Grootmoeders vertelden dat het een ideaal en gezond snoepje was dat je tegen winterse hoest, verkoudheid, vallingen en snotneuzen kon beschermen....

Lees meer

Waarom moet je blijven bewegen met rugpijn?

Haast niemand blijft er levenslang van gespaard: meer dan 85 percent van de volwassenen heeft vroeg of laat last van een pijnlijke rug. Vroeger gold als parool: blijf stil zitten, beweeg zo weinig mogelijk en rust veel. Tegenwoordig klinkt dat compleet andersom: blijf...

Lees meer