dec 27, 2019 | Alle tips, Planten | 0 Reacties

Waarom mag je azalea’s niet met leidingwater begieten?

Het is nu volop de tijd van de kamerazalea’s. Naast de kerstroos is het vrijwel de enige bloem die je tegenwoordig in je huis kan zetten. Naast de klassieke snijbloemen die van overal ter wereld worden aangevoerd of in serres onder kunstlicht worden gekweekt. Omdat ze in dit seizoen buiten hun biotoop staan, is hen ook geen lang leven beschoren. Waar je wel langer plezier kan aan beleven zijn potbloemen zoals kamerazalea’s. De voorwaarde is wel dat je ze in hun ideale omstandigheden moet laten staan en de voeding geven die ze nog hebben.

Je moet ze dan ook niet als elke andere plant beschouwen, maar ze geven wat ze specifiek nodig hebben, om er lang van te kunnen genieten.

Een azalea houdt van licht, maar niet van zon, van koelte, maar niet van vorst, van water, maar niet van leidingwater.

Om te beginnen, kan je na de aankoop best een grotere pot voorzien waarin je teelaarde hebt gedaan. Goed van water voorzien, maar niet om het even welk water. Seffens meer daarover.

Het is een plant die geen hoge temperatuur verdraagt. Liever koeler in de veranda, dan in een oververwarmde living: 15 graden is een mooi gemiddelde, maar toch niet boven de 18 graden. Ook niet onder de tien graden en zeker geen vorst. Als ze in een koele omgeving staan, zullen ze langer bloemen. Daarom kan je ze best ook lager zetten, waar de temperatuur ook lager is, liever dan in de hoogte op een kast bijvoorbeeld. Op de vloer is nog best. Ook niet op het venstertablet waar ze in de zon staan. Want ook in de winter geeft de zon achter glas teveel warmte voor de plant. Helder, maar niet in de rechtstreekse zon en niet te warm, maar koel, doch geen vorst.

Vergeet ook niet dat het zuur minnende planten zijn. Dat betekent dat ze niet houden van kalkrijk water en per definitie dus ook niet van leidingwater. Gieten moet dus gebeuren met kalkarm water: regenwater of mineraalwater. Deze planten slikken wel heel veel water, maar dat betekent niet dat je dagelijks met je gietertje moet rondzeulen. De beste methode is eenmaal in de week helemaal onderdompelen in een emmer met regenwater of kalkarm water. Nadien gewoon laten uitlekken en terug op het schoteltje zetten.

Na verloop van vele weken beginnen de bloemblaadjes te verwelken en de bloei loopt naar zijn einde. Sommigen denken dat het komt door watergebrek en ze hebben dan de neiging om nog meer water te geven. Dat is verkeerd. Precies op dat moment heeft de plant minder water nodig en wil de plant droger staan. Als je dan blijft water geeft kan wortelrot ontstaan. Tijdens de bloei van de plant is het ook verkeerd om meststoffen of voedsel te geven aan de plant. Dat had je beter tevoren gedaan. Als de plant teveel en te rijk voedsel krijgt, laat ze de knoppen vallen.

Een azalea verkiest ook een terracottapot, een uit klei gebakken pot, liever dan plastic. Daarmee kan de plant ook via het wortelstel ademen. Zet de plant in een lichtrijke omgeving, maar zeker niet in de rechtstreekse zon. Op die manier zal je lang plezier hebben van deze mooie winterbloeier.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Neen, de menopauze maakt geen eind aan alle vreugde

Elke vrouw maakt het ooit mee: bij de ene wat vroeger dan bij de andere en dat is gewoonlijk erfelijk bepaald, tenzij het vroeger komt vanwege een trauma of ziekte: de menopauze. De menopauze zelf is een compleet natuurlijke “gebeurtenis” en beslist geen ziekte. Er...

Lees meer

Het recept voor een gelukkiger leven

Wat is het belangrijkste in het leven? Dat je gelukkig bent, dat je uitzicht hebt op een mooie en zekere toekomst voor jezelf en je gezin, dat je gezond bent en dat je kinderen en je partner het goed maken. Maar bovenal die wensen torent torenhoog de ultieme wens:...

Lees meer

BERNAGIE verjongt je huid en je geest

De natuur is wondermooi gemaakt en er is niemand ter wereld die niet verfrist en beter uit een natuurbad tevoorschijn komt. De planten en de kleuren dragen daartoe bij. Maar er zijn nog meer kwaliteiten die besloten liggen in de natuur. Je moet ze leren kennen en...

Lees meer