dec 21, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom we niet één, maar twee appels per dag moeten eten

Je kent ongetwijfeld de eeuwenoude zegswijze “one apple a day, keeps the doctor away”, oftewel: een appel per dag houdt de dokter buiten. Daarmee werd aangegeven dat appelen gezond waren en als je één appel per dag at, dit al een geweldig resultaat opleverde voor je gezondheid: de dokter kan bij jou niets komen zoeken.

Wat blijkt nu? Het blijft juist dat appelen gezond zijn, maar één appel is niet voldoende: two appels a day, oftewel: twee appelen per dag zijn noodzakelijk om gezond te blijven en dat werd bevestigd door een uitgebreide medische studie.

Daarover werd onderzoek gedaan aan de universiteit van Reading in Engeland. Bij dat onderzoek hadden veertig patiënten een verhoogd cholesterolniveau. Die werden gevraagd twee grote appels per dag te gebruiken. Wat bleek: na twee maanden was hun cholesterol met vier percent naar beneden. De uitleg hiervan was dat vezels goed zijn voor de darmen en voor de cholesterol. Appelen bevatten veel vezels, en die zijn goed voor een kwart van de noodzakelijke vezelinname per dag en per persoon.

Een appel is gezond, maar twee appels per dag zijn gezonder, dat blijkt uit een medische studie. Vezels staan erom bekend de cholesterol te verlagen en gezonde darmbacteriën op te leveren, zo ook appelen. Gegiste rode rijst zoals in Cholefort, verlaagt eveneens de cholesterol.

Appelen bevatten trouwens een typische soort vezel die de aanmaak van bepaalde vetzuren bevordert en een gunstig effect heeft op de darmbacteriën. Gevolg: de cholesterol daalt.

Ook rijst bevat lange vezels en heeft ook een gunstig effect, maar dat was al langer bekend.

Bovendien werd vastgesteld dat patiënten die twee appelen per dag eten, een lagere bloeddruk vertoonden en minder stijve bloedvaten hadden. De appelsoort “renetten” bleken goed mee te vallen als appelsoort in de studie vanwege de grote hoeveelheid polyfenolen, sterke antioxidanten die ontstekingen tegengaan, ook in de bloedvaten.

Nog merkwaardiger: uit de studie bleek dat bij vrouwen die twee appels per dag eten, de cholesterol nog meer naar beneden gaat dan bij mannen. Prof. Dr. Chico, hoogleraar aan de universiteit van Sheffield, raadde daarom als cardioloog een gezond dieet aan. “Het is wel niet door één week appels te eten, dat je alle schade kan ombuigen. Het moet een leven lang volgehouden worden om een gunstig effect te verkrijgen.”

En wie sneller een gunstig effect wil krijgen, is goed af met gegiste rode rijst, dat een cholesterolverlagend effect heeft. Dat mag evenwel niet samen met statines genomen worden.

Een tip: Gegiste rode rijst vind je in Cholefort van Fytobell.

Je vindt Cholefort van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-684.

Je kan het ook online bestellen via www.almed.be en via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe valstrikken voor je lever vermijden

De lever is een van de belangrijkste organen van het lichaam, zoniet het belangrijkste. Het zorgt voor de eliminatie van toxische stoffen, helpt bij de vertering, maakt gal aan, en we hebben er alle belang bij er goed zorg voor, te dragen. Dat zorg dragen gebeurt door...

Lees meer

De lever: Barometer van je gezondheid

Het hart is natuurlijk een belangrijk orgaan, maar eigenlijk is het enkel en alleen maar een pomp. Het heeft geen emoties, geen persoonlijkheid, het stuwt gewoon het bloed het lichaam rond, meer niet. Dat zei de wereldberoemde hartchirurg Dr. Barnard, tientallen jaren...

Lees meer

Bang van cholesterol of transvet?

Iedereen is bang van een te hoge cholesterolspiegel. Niet onterecht trouwens, want het kan zich afzetten tegen de vaatwand, daardoor vernauwingen veroorzaken en zelfs leiden tot hartinfarct en/of beroerte. Ischemische klachten die verband houden met te weinig...

Lees meer