dec 21, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom we niet één, maar twee appels per dag moeten eten

Je kent ongetwijfeld de eeuwenoude zegswijze “one apple a day, keeps the doctor away”, oftewel: een appel per dag houdt de dokter buiten. Daarmee werd aangegeven dat appelen gezond waren en als je één appel per dag at, dit al een geweldig resultaat opleverde voor je gezondheid: de dokter kan bij jou niets komen zoeken.

Wat blijkt nu? Het blijft juist dat appelen gezond zijn, maar één appel is niet voldoende: two appels a day, oftewel: twee appelen per dag zijn noodzakelijk om gezond te blijven en dat werd bevestigd door een uitgebreide medische studie.

Daarover werd onderzoek gedaan aan de universiteit van Reading in Engeland. Bij dat onderzoek hadden veertig patiënten een verhoogd cholesterolniveau. Die werden gevraagd twee grote appels per dag te gebruiken. Wat bleek: na twee maanden was hun cholesterol met vier percent naar beneden. De uitleg hiervan was dat vezels goed zijn voor de darmen en voor de cholesterol. Appelen bevatten veel vezels, en die zijn goed voor een kwart van de noodzakelijke vezelinname per dag en per persoon.

Een appel is gezond, maar twee appels per dag zijn gezonder, dat blijkt uit een medische studie. Vezels staan erom bekend de cholesterol te verlagen en gezonde darmbacteriën op te leveren, zo ook appelen. Gegiste rode rijst zoals in Cholefort, verlaagt eveneens de cholesterol.

Appelen bevatten trouwens een typische soort vezel die de aanmaak van bepaalde vetzuren bevordert en een gunstig effect heeft op de darmbacteriën. Gevolg: de cholesterol daalt.

Ook rijst bevat lange vezels en heeft ook een gunstig effect, maar dat was al langer bekend.

Bovendien werd vastgesteld dat patiënten die twee appelen per dag eten, een lagere bloeddruk vertoonden en minder stijve bloedvaten hadden. De appelsoort “renetten” bleken goed mee te vallen als appelsoort in de studie vanwege de grote hoeveelheid polyfenolen, sterke antioxidanten die ontstekingen tegengaan, ook in de bloedvaten.

Nog merkwaardiger: uit de studie bleek dat bij vrouwen die twee appels per dag eten, de cholesterol nog meer naar beneden gaat dan bij mannen. Prof. Dr. Chico, hoogleraar aan de universiteit van Sheffield, raadde daarom als cardioloog een gezond dieet aan. “Het is wel niet door één week appels te eten, dat je alle schade kan ombuigen. Het moet een leven lang volgehouden worden om een gunstig effect te verkrijgen.”

En wie sneller een gunstig effect wil krijgen, is goed af met gegiste rode rijst, dat een cholesterolverlagend effect heeft. Dat mag evenwel niet samen met statines genomen worden.

Een tip: Gegiste rode rijst vind je in Cholefort van Fytobell.

Je vindt Cholefort van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-684.

Je kan het ook online bestellen via www.almed.be en via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer

Kun je ook te gezond eten?

De Europese gemeenschap is ons een loer aan het draaien: steeds meer voedsel mag genetisch gemanipuleerd worden en men hoeft daarover de consument niet in te lichten. Op wiens maat en voordeel is dit “recept” dan wel geschreven? Je kunt ook te veel met gezond eten...

Lees meer

Beweging en nuttig werk helpt depressieve patiënt

De problemen stapelen zich op. Niet te verwonderen dat veel mensen depressief worden. Niet iedereen heeft dezelfde spankracht en kan er voluit tegenop. Daar kun je wel wat aan doen. Veel mensen voelen zich depressief. Zinvol werk, beweging en Hyperibell kunnen daar...

Lees meer