dec 31, 2019 | Alle tips, Huishoudcoach | 0 Reacties

Zo gaat je regenscherm veel langer mee

Het is me het wintertje wel: geen sneeuw, geen ijs, geen bijtende kou, geen gure oostelijke of noordelijke wind, maar wel zwiepende regen die met bakken uit de lucht valt. In sommige landen in Europa is dat zelfs dramatisch veel waarbij er ettelijke dodelijke slechtoffers te betreuren vielen.

Maar bij ons valt het nog mee, hoewel elke dag grauw, grijs en kletsnat weer ook niet leuk is.

Je kent wel de zegswijze die af en toe als troost geciteerd wordt: er bestaat geen slecht weer, er bestaat enkel onaangepaste kleding. Het regenscherm valt daaronder, want dat biedt prima bescherming tegen de regen en is daardoor het beste gebruiksvoorwerp in onze gematigde, maar vochtige streken. Als er nu nog niet genoeg grondwater is…

Een regenscherm komt dezer dagen zeer goed van pas. Je kan die geen dag missen. Maar daarom moet je die ook goed verzorgen. Je paraplu zal veel langer meegaan als je bij het drogen een aantal maatregelen in acht neemt.

Als je een regenscherm aanschaft, kies er dan eentje dat sterk is, groot genoeg is om je hele bovenlichaam te beschermen en dat bij de minste rukwind zich niet omkeert en kapot gaat. Je kan natuurlijk ook altijd een kleintje en plooibaar exemplaar aanschaffen dat je gemakkelijk in je achterzak tas of binnenzak kan wegstoppen en altijd van pas komt als er een onaangekondigde regenvlaag of buitje opduikt.

Maar een grote paraplu is altijd gemakkelijker, beschermt meer en is sterker.

Je moet een paraplu zoals alles, ook goed verzorgen. Dat betekent dat je die niet nat mag opplooien, opdraaien en zo in de koffer van je auto mag achterlaten. Als een paraplu nat is geweest, moet je die eerst grondig laten drogen, maar de manier waarop je dat doet zal ook in belangrijke mate de levensduur bepalen.

Als je een fikse bui op je donder hebt gehad en je komt thuis of op kantoor, dan moet je de paraplu meteen te drogen zetten. Dat doe je best in open gevouwen toestand. Wat betekent dat? Op de klassieke manier zoals iedereen: je opent het regenscherm en zet dit bij de verwarming. Totaal verkeerd, want op die manier wordt de stof veel brozer en zal dus ook rapper scheuren of kapot gaan.

Als je een regenscherm wil drogen na een regenbui, mag je het scherm maar half geopend te drogen zetten. Dat betekent dat je de paraplu opent, maar niet helemaal klem zet achter de spanveer of nippel om hem geopend te houden. Gewoon openduwen en losjes met twee baleinen tegen de grond zetten. Daar voelt de stof van de paraplu zich het prettigst bij, zal niet rekken of krimpen en zal gemakkelijker zijn oorspronkelijke vorm aannemen. Dat is niet het geval als je de paraplu helemaal open spant en tegen de verwarming zet. Vlakbij de verwarming is ook niet goed, want droogt de paraplu te geforceerd. Laat langzaam aan de lucht drogen, half open en niet te dicht bij de verwarming. Op die manier zal je paraplu veel langer meegaan, want zo wordt de stof niet gebruuskeerd en zal het regenscherm veel langer meegaan.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer