Zo verwijder je gemakkelijk lijm van je handen

Ook een beetje doe-het-zelver? Als we de slogans mogen geloven, dan doe je het zelf beter dan als je het laat doen. Daar hebben we soms zo onze ideeën over. Maar wat wel een feit is: af en toe eindigt de klus in klunswerk. Er is maar één lettertje verschil, maar wel een wereld van verschil.

Goed nadenken kan veel ellende voorkomen en … vooral afdekken, afplakken en reiniger bij de hand hebben. Op die manier kan je voorkomen dat het doe-het-zelf-werk verprutst wordt door spatten, verfresten en lijmdotten.

Je geniet dubbel van een klus of van een herstelling, als je zelf de zaak hebt geklaard. Natuurlijk word je dan ook wel geconfronteerd met de nadelen zoals troep of lijmresten op je handen, maar dat is gemakkelijk op te lossen.

Maar het is zelfs nog erger als niet enkel je muren, vloer of deuren en ramen onder de spatten zitten, ook je handen moeten er dikwijls de gevolgen van dragen.

Neem nu bijvoorbeeld lijm. Natuurlijk heb je tegenwoordig veel soorten lijm voor allerlei klussen. Verstandig is als je wegwerphandschoenen draagt. Die bestaan tegenwoordig in allerlei maten en zijn zo nauw aansluitend tegen de huid, dat je eigenlijk niet meer voelt dat je ze aanhebt. Dat kan veel miserie en troep op de vingers en de handen voorkomen.

Maar toch gebeurt het nog al te vaak dat de handen vol lijmresten zitten en die krijg je er niet altijd gemakkelijk van af. Liefst zo snel mogelijk ingrijpen en dat doe je best met ongevaarlijke middelen, want je kan uiteraard thinners of aceton gebruiken en vaak is dat doeltreffend, maar niet erg gezond.

Is er een alternatief? Jazeker. Bij sommige lijmen krijg je het spul er gemakkelijk af met olie of boter. Even de handen insmeren ermee en nadien onder warm water en het probleem is opgelost. Secondelijm moet je meteen verwijderen met heel warm water. ONMIDDELLIJK, want anders lukt het niet meer. Maar andere lijmen kun je meestal wel gemakkelijk verwijderen als je er eerst kruipolie (zoals WD 40) op spuit. Nadien zeep en warm water. Grondig naspoelen uiteraard! Maar begin vooral niet eerst met zeep en water, want dan maak je het alleen maar erger. Gewoon kruipolie erop en de zaak is weer klaar.

Op die manier beleef je natuurlijk dubbel plezier van je klusserswerk.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Last van winterhanden en wintervoeten?

Je kunt je afvragen hoe het komt dat dieren niet doodvallen tijdens de ijzige winterkou: vriesweer en daarbovenop nog ijsregen of sneeuw en een ijzige wind. Geen weer om een hond door te jagen zegt men vaak. De vogels hebben daar blijkbaar geen last van, honden...

Lees meer

Tijm: krachtpatser tegen hoest

Ouderen herinneren zich beslist nog de smaak van zogenaamd hoestsnoepjes uit hun jeugd. Ze smaakten naar tijm en zoethout. Grootmoeders vertelden dat het een ideaal en gezond snoepje was dat je tegen winterse hoest, verkoudheid, vallingen en snotneuzen kon beschermen....

Lees meer

Waarom moet je blijven bewegen met rugpijn?

Haast niemand blijft er levenslang van gespaard: meer dan 85 percent van de volwassenen heeft vroeg of laat last van een pijnlijke rug. Vroeger gold als parool: blijf stil zitten, beweeg zo weinig mogelijk en rust veel. Tegenwoordig klinkt dat compleet andersom: blijf...

Lees meer