Zo verwijder je gemakkelijk lijm van je handen

Ook een beetje doe-het-zelver? Als we de slogans mogen geloven, dan doe je het zelf beter dan als je het laat doen. Daar hebben we soms zo onze ideeën over. Maar wat wel een feit is: af en toe eindigt de klus in klunswerk. Er is maar één lettertje verschil, maar wel een wereld van verschil.

Goed nadenken kan veel ellende voorkomen en … vooral afdekken, afplakken en reiniger bij de hand hebben. Op die manier kan je voorkomen dat het doe-het-zelf-werk verprutst wordt door spatten, verfresten en lijmdotten.

Je geniet dubbel van een klus of van een herstelling, als je zelf de zaak hebt geklaard. Natuurlijk word je dan ook wel geconfronteerd met de nadelen zoals troep of lijmresten op je handen, maar dat is gemakkelijk op te lossen.

Maar het is zelfs nog erger als niet enkel je muren, vloer of deuren en ramen onder de spatten zitten, ook je handen moeten er dikwijls de gevolgen van dragen.

Neem nu bijvoorbeeld lijm. Natuurlijk heb je tegenwoordig veel soorten lijm voor allerlei klussen. Verstandig is als je wegwerphandschoenen draagt. Die bestaan tegenwoordig in allerlei maten en zijn zo nauw aansluitend tegen de huid, dat je eigenlijk niet meer voelt dat je ze aanhebt. Dat kan veel miserie en troep op de vingers en de handen voorkomen.

Maar toch gebeurt het nog al te vaak dat de handen vol lijmresten zitten en die krijg je er niet altijd gemakkelijk van af. Liefst zo snel mogelijk ingrijpen en dat doe je best met ongevaarlijke middelen, want je kan uiteraard thinners of aceton gebruiken en vaak is dat doeltreffend, maar niet erg gezond.

Is er een alternatief? Jazeker. Bij sommige lijmen krijg je het spul er gemakkelijk af met olie of boter. Even de handen insmeren ermee en nadien onder warm water en het probleem is opgelost. Secondelijm moet je meteen verwijderen met heel warm water. ONMIDDELLIJK, want anders lukt het niet meer. Maar andere lijmen kun je meestal wel gemakkelijk verwijderen als je er eerst kruipolie (zoals WD 40) op spuit. Nadien zeep en warm water. Grondig naspoelen uiteraard! Maar begin vooral niet eerst met zeep en water, want dan maak je het alleen maar erger. Gewoon kruipolie erop en de zaak is weer klaar.

Op die manier beleef je natuurlijk dubbel plezier van je klusserswerk.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer