dec 10, 2019 | Alle tips, Huishoudcoach | 0 Reacties

Zo verwijder je olievlekken van de vloer

Olie morsen komt vaker voor dan we graag hebben. Morsen is nooit leuk: een fles keukenolie ontglipt je en de keukenvloer ligt onder de olie.

Wat kan je doen? Best meteen schoonmaken, anders loop je het risico dat het goedje de hele woning wordt rondgedragen. Dat doe je best door krantenpapier op de gemorste vlek te leggen, flink laten intrekken, de bewerking nogmaals herhalen en dan schoonmaken met een sterk detergent.

Olie van een vloer in de keuken of van de garagevloer verwijderen gaat gemakkelijk als je de juiste methode aanwendt.

Als het geen absorberende vloer is zoals hardsteen, marmer, of parket is het leed vlug geleden en blijven er geen sporen achter. Is de vloer wel absorberend dan moet je heel snel zijn en het goedje meteen opruimen en nadien schoon maken met het klassieke schoonmaakmiddel dat eigen is aan de vloer zelf.

Maar niet enkel de keukenvloer kan er last hebben, ook je garagevloer in beton, of het voetpad in klinkers. Daar gaat het meestal om motorolie. Een schroefdop die door de garage niet goed was vastgezet, of een klein lekje in een dichtingsring zijn voldoende om een grote vlek te veroorzaken op je garagevloer.

Ook hier kan je best dezelfde procedure toepassen. Om te beginnen handel snel. Leg ettelijke lagen krantenpapier over de vlek en vernieuw de lagen. Maak de tweede keer de lagen krantenpapier nat met water. De olie zal naar boven komen.

Ook een goede methode: strooi zaagmeel van hout op de vlek en laat de olie intrekken. Ook heel goed is kattenbak-vulsel. Dat absorbeert allemaal de olie heel snel. Als de olie niet meer door het papier, het zaagsel, of de kattenbakvulling wordt geabsorbeerd, is het grootste deel verdwenen, maar nog niet weg van de oppervlakte van de vloer. Die moet je dan flink schrobben met een sterk detergent, nadien een bleekmiddel (eau de javel) en veel water.

Ook nuttig vooraleer je begint met detergent: de vlek begieten en goed schrobben met mineraal bruiswater. Na alles goed te hebben toegepast laten drogen en desnoods de bewerking herhalen.

Is de vlek groot of de hoeveelheid olie groot, gebruik dan veel water vooraleer je detergent gebruikt, want olie drijft boven en het water zal de olie naar boven brengen. Dit principe moet je ook onthouden als je bijvoorbeeld je stookolietank laat vullen. Als de leiding over de garagevloer heen wordt gelegd en er kans op morsen is, spuit dan de garagevloer eerst nat met water. Mocht er olie lekken, dan zal die boven het water drijven en niet in de vloer dringen. Een beetje detergent na afloop zal de klus klaren en alle risico is verdwenen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Last van winterhanden en wintervoeten?

Je kunt je afvragen hoe het komt dat dieren niet doodvallen tijdens de ijzige winterkou: vriesweer en daarbovenop nog ijsregen of sneeuw en een ijzige wind. Geen weer om een hond door te jagen zegt men vaak. De vogels hebben daar blijkbaar geen last van, honden...

Lees meer

Tijm: krachtpatser tegen hoest

Ouderen herinneren zich beslist nog de smaak van zogenaamd hoestsnoepjes uit hun jeugd. Ze smaakten naar tijm en zoethout. Grootmoeders vertelden dat het een ideaal en gezond snoepje was dat je tegen winterse hoest, verkoudheid, vallingen en snotneuzen kon beschermen....

Lees meer

Waarom moet je blijven bewegen met rugpijn?

Haast niemand blijft er levenslang van gespaard: meer dan 85 percent van de volwassenen heeft vroeg of laat last van een pijnlijke rug. Vroeger gold als parool: blijf stil zitten, beweeg zo weinig mogelijk en rust veel. Tegenwoordig klinkt dat compleet andersom: blijf...

Lees meer