dec 10, 2019 | Alle tips, Huishoudcoach | 0 Reacties

Zo verwijder je olievlekken van de vloer

Olie morsen komt vaker voor dan we graag hebben. Morsen is nooit leuk: een fles keukenolie ontglipt je en de keukenvloer ligt onder de olie.

Wat kan je doen? Best meteen schoonmaken, anders loop je het risico dat het goedje de hele woning wordt rondgedragen. Dat doe je best door krantenpapier op de gemorste vlek te leggen, flink laten intrekken, de bewerking nogmaals herhalen en dan schoonmaken met een sterk detergent.

Olie van een vloer in de keuken of van de garagevloer verwijderen gaat gemakkelijk als je de juiste methode aanwendt.

Als het geen absorberende vloer is zoals hardsteen, marmer, of parket is het leed vlug geleden en blijven er geen sporen achter. Is de vloer wel absorberend dan moet je heel snel zijn en het goedje meteen opruimen en nadien schoon maken met het klassieke schoonmaakmiddel dat eigen is aan de vloer zelf.

Maar niet enkel de keukenvloer kan er last hebben, ook je garagevloer in beton, of het voetpad in klinkers. Daar gaat het meestal om motorolie. Een schroefdop die door de garage niet goed was vastgezet, of een klein lekje in een dichtingsring zijn voldoende om een grote vlek te veroorzaken op je garagevloer.

Ook hier kan je best dezelfde procedure toepassen. Om te beginnen handel snel. Leg ettelijke lagen krantenpapier over de vlek en vernieuw de lagen. Maak de tweede keer de lagen krantenpapier nat met water. De olie zal naar boven komen.

Ook een goede methode: strooi zaagmeel van hout op de vlek en laat de olie intrekken. Ook heel goed is kattenbak-vulsel. Dat absorbeert allemaal de olie heel snel. Als de olie niet meer door het papier, het zaagsel, of de kattenbakvulling wordt geabsorbeerd, is het grootste deel verdwenen, maar nog niet weg van de oppervlakte van de vloer. Die moet je dan flink schrobben met een sterk detergent, nadien een bleekmiddel (eau de javel) en veel water.

Ook nuttig vooraleer je begint met detergent: de vlek begieten en goed schrobben met mineraal bruiswater. Na alles goed te hebben toegepast laten drogen en desnoods de bewerking herhalen.

Is de vlek groot of de hoeveelheid olie groot, gebruik dan veel water vooraleer je detergent gebruikt, want olie drijft boven en het water zal de olie naar boven brengen. Dit principe moet je ook onthouden als je bijvoorbeeld je stookolietank laat vullen. Als de leiding over de garagevloer heen wordt gelegd en er kans op morsen is, spuit dan de garagevloer eerst nat met water. Mocht er olie lekken, dan zal die boven het water drijven en niet in de vloer dringen. Een beetje detergent na afloop zal de klus klaren en alle risico is verdwenen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer