jan 29, 2020 | Alle tips, Planten | 0 Reacties

Bruine randen en vlekken op je kamerplanten? Verander van water!

Planten brengen leven in huis en ook een portie gezondheid. Want planten filteren de lucht, ook van fijn stof. En dat vind je tegenwoordig overal, zeker in ons land, of… je zou al moeten verhuizen naar de diepe Ardennen waar de lucht wel nog zuiver is. Zelfs aan de kust heeft men last van fijn stof en dat komt door de nabijheid van de industrie en autowegen.

Maar goed: planten kunnen een deel van dat fijnstof vangen. Ook op kantoor is dat zo, want printers brengen ook veel stof mee, naast het meubilair waar de solventen zoals formaldehyde toch langzaam gedeeltelijk vrijkomen en de lucht ongezond maken. Planten klaren de klus: ze zuiveren de lucht. Maar om goed de lucht te kunnen zuiveren, moeten ook de planten zelf gezond zijn. Het is zonde als je ziet dat ze bruine randen, bruine vlekken of bruine bladeren krijgen. Wat is er aan de hand en hoe kan je je planten weer tot leven wekken, of weer genezen?

Planten houden van water, maar niet elke soort water is goed. Zo houden kamerplanten eigenlijk niet van leidingwater. Geef ze liever zacht water daar fleuren ze van op.

Planten moeten uiteraard water krijgen. Maar je controleert best eerst waar de plant vandaan komt. Dat betekent niet van de bloemenwinkel om de hoek, maar wel waar de plant haar natuurlijke habitat heeft. Daarvan moet je de seizoenen volgen en hun natuurlijk ritme en plaats respecteren en nabootsen. Stel dat je een tropische plant hebt, dan spreekt het vanzelf dat je de plant een warm plekje geeft en tocht moet vermijden. Hetzelfde met het geven van water. Sommige planten vragen dagelijks veel water, terwijl andere planten verzuipen met dezelfde hoeveelheid.

Maar ook de kwaliteit van het water is van essentieel belang. Als je bruine vlekken en bruine randen merkt aan de bladeren van de plant is dat dikwijls het gevolg van leidingwater. Planten zijn niet zo tuk op leidingwater. Er zit chloor en kalk in, maar niet het soort kalk dat een plant graag lust.

Als je daarentegen een eitje kookt, of eierschelpen overhoudt nadat je een eitje hebt gekookt, dan moet je het kookwater van het eitje, of het water dat je verzamelt nadat je de eierschalen hebt gekookt, laten afkoelen en aan de plant geven. In veel gevallen zal ze weer opfleuren en haar bruine vlekken verliezen. Leidingwater kan je best filteren, ofwel moet je regenwater geven, of water van een bron. Ook goed is water van koffiedrab. Niet dagelijks, maar af en toe. Koffiedrab, ook wel koffiegruis genoemd, is ideaal voedsel voor de plant. Als je plant wegkwijnt, probeer het eens met koffiedrab. In acht op de tien gevallen zal ze gaan herleven.

Ook goed: af en toe een scheutje melk en wat suikerwater, maar niet te veel. En uiteraard moet je tocht mijden, moet je ook niet te vaak de plant van plaats veranderen en zelfs de pot niet keren, want in de natuur gebeurt dat ook niet. Maar het allerbelangrijkste is de kwaliteit van het water. Als dat niet goed zit, mag je proberen wat je wil: het blijft sukkelen. Eerst water en al de rest later… en dat geldt ook voor je planten.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer