jan 6, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Een op vijf hospitalisaties gevolg van verkeerd medicijngebruik

Het nieuwe jaar is pas ingezet en we slikken al volop medicijnen om er tegen te kunnen. Voor veel mensen gaat de overstap naar het nieuwe jaar noodzakelijk gepaard met overvloedig drinken en eten, vooral ook weinig slapen en vaak ook wat emotionele problemen en gekibbel. Voor een aantal jongeren kan dat niet zonder veel drank, drugs en geweld en daarvan hebben we de bewijzen in onze grote steden jammer genoeg weer eens moeten ondervinden.

Wat gebeurt er dan? Er worden medicijnen geslikt om de gevolgen van de overdaad te verminderen. Vaak gebeurt dit op eigen houtje, wat het gevaar alleen maar vergroot: kalmeerpillen, slaappillen, energieboosters enz…

Het aantal patiënten dat als gevolg van verkeerd medicijngebruik in ziekenhuizen terecht komt, is bijzonder hoog.

Het gevolg daarvan is dat de ziekenhuizen en hospitalen meer dan tijdens de rest van het jaar te maken krijgen met patiënten die moeten behandeld worden zowel voor ongevallen (denk aan vuurpijlen, drank, uitschuivers, vechtpartijen) maar ook vanwege overdreven en verkeerd medicijngebruik.

Men schat dat één op de vijf hospitalisaties te maken heeft met overdreven of verkeerd medicijngebruik.

Niet enkel de hoeveelheid medicijnen is er oorzaak van, maar ook middelen waarvan de houdbaarheidsdatum overschreden is. Veel mensen bewaren middelen in hun apotheekkastje “voor een volgende keer”. Dat is zo bijvoorbeeld met antibiotica. Dat is niet heel slim, vooral als men weet dat in ons land meer dan 500 sterfgevallen per jaar te wijten zijn aan resistente bacteriën door onverstandig antibioticagebruik. En nog eens de helft daarvan is het gevolg van een verkeerde reactie door een verkeerde combinatie van verschillende middelen, zoals pijnstillers en stimulerende middelen door elkaar. Veel mensen gebruiken ook medicijnen die aan anderen zijn voorgeschreven en sommigen lopen verschillende apotheken af om aan middelen te komen waarvan de verpakking voor vrije verkoop te klein is om te voorzien in hun, „hoog gebruik”. Overleg met de apotheker en een betere relatie tussen apotheker en patiënt zou veel van deze problemen kunnen voorkomen. Gelukkig worden steeds meer data bijgehouden, zodat per patiënt kan nagegaan worden of er geen misbruik is. Maar het zou verstandiger zijn de levenswijze aan te passen en meer gebruik te maken van natuurlijke middelen, dat zou het risico fel beperken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Minder kans op griep deze winter? Hoezo?

Griep is een erg besmettelijke ziekte en wordt overgebracht door een virus. Je kunt het een beetje vergelijken met Covid, dat ook afkomstig is van een virus, maar aan griep zijn we wel al wat meer gewend. Velen hebben antistoffen opgebouwd, maar zoals alle virussen...

Lees meer

Hoge bloeddruk: de geniepige doder

We zijn eigenlijk niet goed bezig. Slapeloosheid, stress, burn-out, agressie, problemen, vrees en angsten, zelfs existentiële angst, onzekerheid over de toekomst, sterfgevallen in de familie, langdurige ziekten, pandemieën, winter en winterziekten… het zijn allemaal...

Lees meer