jan 6, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Een op vijf hospitalisaties gevolg van verkeerd medicijngebruik

Het nieuwe jaar is pas ingezet en we slikken al volop medicijnen om er tegen te kunnen. Voor veel mensen gaat de overstap naar het nieuwe jaar noodzakelijk gepaard met overvloedig drinken en eten, vooral ook weinig slapen en vaak ook wat emotionele problemen en gekibbel. Voor een aantal jongeren kan dat niet zonder veel drank, drugs en geweld en daarvan hebben we de bewijzen in onze grote steden jammer genoeg weer eens moeten ondervinden.

Wat gebeurt er dan? Er worden medicijnen geslikt om de gevolgen van de overdaad te verminderen. Vaak gebeurt dit op eigen houtje, wat het gevaar alleen maar vergroot: kalmeerpillen, slaappillen, energieboosters enz…

Het aantal patiënten dat als gevolg van verkeerd medicijngebruik in ziekenhuizen terecht komt, is bijzonder hoog.

Het gevolg daarvan is dat de ziekenhuizen en hospitalen meer dan tijdens de rest van het jaar te maken krijgen met patiënten die moeten behandeld worden zowel voor ongevallen (denk aan vuurpijlen, drank, uitschuivers, vechtpartijen) maar ook vanwege overdreven en verkeerd medicijngebruik.

Men schat dat één op de vijf hospitalisaties te maken heeft met overdreven of verkeerd medicijngebruik.

Niet enkel de hoeveelheid medicijnen is er oorzaak van, maar ook middelen waarvan de houdbaarheidsdatum overschreden is. Veel mensen bewaren middelen in hun apotheekkastje “voor een volgende keer”. Dat is zo bijvoorbeeld met antibiotica. Dat is niet heel slim, vooral als men weet dat in ons land meer dan 500 sterfgevallen per jaar te wijten zijn aan resistente bacteriën door onverstandig antibioticagebruik. En nog eens de helft daarvan is het gevolg van een verkeerde reactie door een verkeerde combinatie van verschillende middelen, zoals pijnstillers en stimulerende middelen door elkaar. Veel mensen gebruiken ook medicijnen die aan anderen zijn voorgeschreven en sommigen lopen verschillende apotheken af om aan middelen te komen waarvan de verpakking voor vrije verkoop te klein is om te voorzien in hun, „hoog gebruik”. Overleg met de apotheker en een betere relatie tussen apotheker en patiënt zou veel van deze problemen kunnen voorkomen. Gelukkig worden steeds meer data bijgehouden, zodat per patiënt kan nagegaan worden of er geen misbruik is. Maar het zou verstandiger zijn de levenswijze aan te passen en meer gebruik te maken van natuurlijke middelen, dat zou het risico fel beperken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer

Kun je ook te gezond eten?

De Europese gemeenschap is ons een loer aan het draaien: steeds meer voedsel mag genetisch gemanipuleerd worden en men hoeft daarover de consument niet in te lichten. Op wiens maat en voordeel is dit “recept” dan wel geschreven? Je kunt ook te veel met gezond eten...

Lees meer

Beweging en nuttig werk helpt depressieve patiënt

De problemen stapelen zich op. Niet te verwonderen dat veel mensen depressief worden. Niet iedereen heeft dezelfde spankracht en kan er voluit tegenop. Daar kun je wel wat aan doen. Veel mensen voelen zich depressief. Zinvol werk, beweging en Hyperibell kunnen daar...

Lees meer