jan 6, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Een op vijf hospitalisaties gevolg van verkeerd medicijngebruik

Het nieuwe jaar is pas ingezet en we slikken al volop medicijnen om er tegen te kunnen. Voor veel mensen gaat de overstap naar het nieuwe jaar noodzakelijk gepaard met overvloedig drinken en eten, vooral ook weinig slapen en vaak ook wat emotionele problemen en gekibbel. Voor een aantal jongeren kan dat niet zonder veel drank, drugs en geweld en daarvan hebben we de bewijzen in onze grote steden jammer genoeg weer eens moeten ondervinden.

Wat gebeurt er dan? Er worden medicijnen geslikt om de gevolgen van de overdaad te verminderen. Vaak gebeurt dit op eigen houtje, wat het gevaar alleen maar vergroot: kalmeerpillen, slaappillen, energieboosters enz…

Het aantal patiënten dat als gevolg van verkeerd medicijngebruik in ziekenhuizen terecht komt, is bijzonder hoog.

Het gevolg daarvan is dat de ziekenhuizen en hospitalen meer dan tijdens de rest van het jaar te maken krijgen met patiënten die moeten behandeld worden zowel voor ongevallen (denk aan vuurpijlen, drank, uitschuivers, vechtpartijen) maar ook vanwege overdreven en verkeerd medicijngebruik.

Men schat dat één op de vijf hospitalisaties te maken heeft met overdreven of verkeerd medicijngebruik.

Niet enkel de hoeveelheid medicijnen is er oorzaak van, maar ook middelen waarvan de houdbaarheidsdatum overschreden is. Veel mensen bewaren middelen in hun apotheekkastje “voor een volgende keer”. Dat is zo bijvoorbeeld met antibiotica. Dat is niet heel slim, vooral als men weet dat in ons land meer dan 500 sterfgevallen per jaar te wijten zijn aan resistente bacteriën door onverstandig antibioticagebruik. En nog eens de helft daarvan is het gevolg van een verkeerde reactie door een verkeerde combinatie van verschillende middelen, zoals pijnstillers en stimulerende middelen door elkaar. Veel mensen gebruiken ook medicijnen die aan anderen zijn voorgeschreven en sommigen lopen verschillende apotheken af om aan middelen te komen waarvan de verpakking voor vrije verkoop te klein is om te voorzien in hun, „hoog gebruik”. Overleg met de apotheker en een betere relatie tussen apotheker en patiënt zou veel van deze problemen kunnen voorkomen. Gelukkig worden steeds meer data bijgehouden, zodat per patiënt kan nagegaan worden of er geen misbruik is. Maar het zou verstandiger zijn de levenswijze aan te passen en meer gebruik te maken van natuurlijke middelen, dat zou het risico fel beperken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer