jan 6, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Een op vijf hospitalisaties gevolg van verkeerd medicijngebruik

Het nieuwe jaar is pas ingezet en we slikken al volop medicijnen om er tegen te kunnen. Voor veel mensen gaat de overstap naar het nieuwe jaar noodzakelijk gepaard met overvloedig drinken en eten, vooral ook weinig slapen en vaak ook wat emotionele problemen en gekibbel. Voor een aantal jongeren kan dat niet zonder veel drank, drugs en geweld en daarvan hebben we de bewijzen in onze grote steden jammer genoeg weer eens moeten ondervinden.

Wat gebeurt er dan? Er worden medicijnen geslikt om de gevolgen van de overdaad te verminderen. Vaak gebeurt dit op eigen houtje, wat het gevaar alleen maar vergroot: kalmeerpillen, slaappillen, energieboosters enz…

Het aantal patiënten dat als gevolg van verkeerd medicijngebruik in ziekenhuizen terecht komt, is bijzonder hoog.

Het gevolg daarvan is dat de ziekenhuizen en hospitalen meer dan tijdens de rest van het jaar te maken krijgen met patiënten die moeten behandeld worden zowel voor ongevallen (denk aan vuurpijlen, drank, uitschuivers, vechtpartijen) maar ook vanwege overdreven en verkeerd medicijngebruik.

Men schat dat één op de vijf hospitalisaties te maken heeft met overdreven of verkeerd medicijngebruik.

Niet enkel de hoeveelheid medicijnen is er oorzaak van, maar ook middelen waarvan de houdbaarheidsdatum overschreden is. Veel mensen bewaren middelen in hun apotheekkastje “voor een volgende keer”. Dat is zo bijvoorbeeld met antibiotica. Dat is niet heel slim, vooral als men weet dat in ons land meer dan 500 sterfgevallen per jaar te wijten zijn aan resistente bacteriën door onverstandig antibioticagebruik. En nog eens de helft daarvan is het gevolg van een verkeerde reactie door een verkeerde combinatie van verschillende middelen, zoals pijnstillers en stimulerende middelen door elkaar. Veel mensen gebruiken ook medicijnen die aan anderen zijn voorgeschreven en sommigen lopen verschillende apotheken af om aan middelen te komen waarvan de verpakking voor vrije verkoop te klein is om te voorzien in hun, „hoog gebruik”. Overleg met de apotheker en een betere relatie tussen apotheker en patiënt zou veel van deze problemen kunnen voorkomen. Gelukkig worden steeds meer data bijgehouden, zodat per patiënt kan nagegaan worden of er geen misbruik is. Maar het zou verstandiger zijn de levenswijze aan te passen en meer gebruik te maken van natuurlijke middelen, dat zou het risico fel beperken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer