jan 30, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Hoe kun je uien veel langer vers bewaren?

Uien passen in quasi elk gerecht, in de saus, als kruid, als versiering en toevoegsel. Je kan de uien ook als afzonderlijk gerecht gebruiken, koken, bakken, in aardappelpuree mengen enz. Bovendien zijn uien supergezond, omdat ze natuurlijke zwavel bevatten.

Uien kan je trouwens ook gebruiken om er een gezondheidsthee van te zetten. Dat kan best van pas komen bij een verkoudheid, bij een verstopte neus, bij niesbuien enz… Hiertoe moet je gewoon een paar uienringen afsnijden, in heet water dopen, wat laten trekken en langzaam af en toe een slokje nemen. Je verkoudheid zal rap voorbij zijn.

Uien kunnen te lang bewaard zijn en daardoor hun knapperige versheid verliezen. Ze worden melig, zacht en zijn niet lekker meer en kunnen ook niet gebruikt worden. Daar kan je wel iets aan doen: altijd verse uien…

Ook uiensiroop kan je daartoe gebruiken en zelf maken: gewoon de uienringen op elkaar zetten met een laagje honing tussen. Leg alles op een schoteltje of in een kopje en op de bodem zal zich een siroop vormen: uitstekend bij verkoudheden.

Dat betekent dus dat je altijd uien in huis moet hebben, want je kan niet meer zonder. Er is echter één “maar”. Uien kan je lang bewaren, maar niet eeuwig. Dat betekent dat ze melig of week kunnen worden en dan is de pret er van af. Uien die te zacht of week zijn geworden, zijn ongenietbaar en dat moet je voorkomen. Hoe? Je kan uien veel langer bewaren als je onze speciale truc toepast en dat kost echt niet veel moeite: wikkel de uien gewoon in vershoudfolie en ze zullen niet zacht of melig worden en kunnen ook niet kiemen. Hou ze ook uit de buurt van ander fruit of groenten. Op die manier heb je ten allen tijde de beschikking over knapperig verse uien die niets van hun smaak, vorm, of vastheid hebben verloren.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer