jan 14, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Lawaai veroorzaakt hartziekten

Waar kan je nog stilte vinden? We denken vaak dat stilte enkel iets is voor contemplatieven, voor mensen die oud zijn, voor lieden die geen communicatie willen. De meerderheid kan niet zonder geluid: ze zetten de radio al van ’s morgens vroeg aan, kunnen niet werken zonder radio, zetten de radio in de auto loeihard, op kantoor speelt muziek, in de werkplaats klinkt harde muziek, in de living wordt de radio aangezet als een soort klankbehang. Kort samengevat: we hebben altijd geluid nodig. Maar is dat wel zo verstandig en is het wel zo goed?

Lawaai kan niet enkel het gehoor beschadigen en je langzaam maar zeker naar doofheid of toch hardhorendheid leiden, het kan ook je bloedvaten en je hart ziek maken. Patiënten die vanwege hun beroep langdurig in een lawaaierige omgeving moeten vertoeven, zoals drukkers, metaalwalsers, obers in dancings, arbeiders in houtzagerijen enz… komen vaak tot de vaststelling dat hun nachtrust niet ongestoord verloopt. Als die nachtrust vaker wordt onderbroken door lawaai, dan loopt hun gezondheid ernstig gevaar.

Lawaai is niet goed voor het organisme. Niet goed voor de concentratie, voor studenten, voor kantoorwerkers, maar ook niet voor de gezondheid: meer kans op hartinfarct!

Mensen die een gestoord slaappatroon hebben door voortdurend ergerlijk lawaai, lopen vijftig percent meer kans een hartinfarct te krijgen dan anderen.

Uit een belangrijke studie die deels in Berlijn, deels in de Verenigde Staten werd gehouden, is aangetoond dat het niet zozeer de sterkte van het lawaai op zichzelf was, die de schade veroorzaakte, maar wel de duur en de frequentie en natuurlijk ook de graad van ergernis die het opwekte. Hoe vaker iemand wakker werd door nachtlawaai, des te groter was de kans op hartinfarct.

Door het lawaai worden de zenuwen gespannen, en ernstig op de proef gesteld. Uit de studie is trouwens ook gebleken dat al lage lawaaidrempels een storing van het concentratieniveau kunnen veroorzaken. Het kost de meesten een veel grotere inspanning om zich, ondanks lawaai, toch te kunnen concentreren.

Scholieren en studenten die in een lawaaierige omgeving moeten studeren, lukken trouwens minder vaak dan anderen die dat kunnen doen in een rustige omgeving. Gebleken is ook dat bij bedienden die met de radio hun werk doen, meer fouten voorkomen dan wanneer ze in stilte en rust kunnen werken.
Conclusie: zoek eens de stilte op, je zal beter slapen, beter studeren, je beter concentreren en minder fouten maken en… je hart zal er wel bij varen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer