jan 14, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Lawaai veroorzaakt hartziekten

Waar kan je nog stilte vinden? We denken vaak dat stilte enkel iets is voor contemplatieven, voor mensen die oud zijn, voor lieden die geen communicatie willen. De meerderheid kan niet zonder geluid: ze zetten de radio al van ’s morgens vroeg aan, kunnen niet werken zonder radio, zetten de radio in de auto loeihard, op kantoor speelt muziek, in de werkplaats klinkt harde muziek, in de living wordt de radio aangezet als een soort klankbehang. Kort samengevat: we hebben altijd geluid nodig. Maar is dat wel zo verstandig en is het wel zo goed?

Lawaai kan niet enkel het gehoor beschadigen en je langzaam maar zeker naar doofheid of toch hardhorendheid leiden, het kan ook je bloedvaten en je hart ziek maken. Patiënten die vanwege hun beroep langdurig in een lawaaierige omgeving moeten vertoeven, zoals drukkers, metaalwalsers, obers in dancings, arbeiders in houtzagerijen enz… komen vaak tot de vaststelling dat hun nachtrust niet ongestoord verloopt. Als die nachtrust vaker wordt onderbroken door lawaai, dan loopt hun gezondheid ernstig gevaar.

Lawaai is niet goed voor het organisme. Niet goed voor de concentratie, voor studenten, voor kantoorwerkers, maar ook niet voor de gezondheid: meer kans op hartinfarct!

Mensen die een gestoord slaappatroon hebben door voortdurend ergerlijk lawaai, lopen vijftig percent meer kans een hartinfarct te krijgen dan anderen.

Uit een belangrijke studie die deels in Berlijn, deels in de Verenigde Staten werd gehouden, is aangetoond dat het niet zozeer de sterkte van het lawaai op zichzelf was, die de schade veroorzaakte, maar wel de duur en de frequentie en natuurlijk ook de graad van ergernis die het opwekte. Hoe vaker iemand wakker werd door nachtlawaai, des te groter was de kans op hartinfarct.

Door het lawaai worden de zenuwen gespannen, en ernstig op de proef gesteld. Uit de studie is trouwens ook gebleken dat al lage lawaaidrempels een storing van het concentratieniveau kunnen veroorzaken. Het kost de meesten een veel grotere inspanning om zich, ondanks lawaai, toch te kunnen concentreren.

Scholieren en studenten die in een lawaaierige omgeving moeten studeren, lukken trouwens minder vaak dan anderen die dat kunnen doen in een rustige omgeving. Gebleken is ook dat bij bedienden die met de radio hun werk doen, meer fouten voorkomen dan wanneer ze in stilte en rust kunnen werken.
Conclusie: zoek eens de stilte op, je zal beter slapen, beter studeren, je beter concentreren en minder fouten maken en… je hart zal er wel bij varen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer