jan 21, 2020 | Alle tips, Dieren | 0 Reacties

Waarom houdt je hond of kat niet van de winter?

Het gaat dan toch kouder worden en wie weet krijgen we nog een stuk echte winter. Veel mensen zitten er trouwens op te wachten en het is niet enkel de jeugd die zich moet voorbereiden op sneeuwballengevechten, ook jij moet je voorbereiden op de winter, zeker als je huisdieren hebt. Een winters landschap is romantisch, mooi, stil, contemplatief, maar ook gevaarlijk. En dat gevaar is er ook voor je huisdieren. Let er op dat de hond altijd in je omgeving blijft. Het troeteldier heeft dat nodig, vooral als er sneeuw ligt. En zeker tijdens mogelijke sneeuwstormen is het dier reddeloos verloren als het niet in de omgeving van het huis en van jezelf vertoeft, want tijdens sneeuwbuien en als er vers gevallen sneeuw ligt, verliest zelfs de beste hond elk spoor en zijn reukzin dient dan tot niets. Stel dat het dier is weggelopen: gegarandeerd vindt je hond zijn weg niet terug.

Wat staat je te doen? Hou je hond binnen als het erg vriest en zeker als het sneeuwt. Dat geldt natuurlijk ook voor je kat. Bijtende kou kan niet alleen jou bijten, maar ook je huisdier, de hond of de kat. Hou ze binnen en lekker warm. Niet zelden zie je katten en honden met “brandwonden” aan de poten door langdurig in de sneeuw of op ijs te hebben gelopen. Als je de hond of kat toch eens buiten laat, hou ze aan de leiband, ook de kat.

Je hond of kat die buiten loopt in de sneeuw kan gemakkelijk het spoor naar je woning verliezen. Het dier zou dan dood kunnen vriezen. Daar moet je op voorhand alert voor zijn: hou je huisdier binnen.

Hoe kleiner het dier, des te gevoeliger het is voor de kou. Een kleine hond kan daarom minder goed tegen de kou dan een grote hond. Als je met een kleine hond naar buiten gaat in de vrieskou, vergeet het manteltje niet. Dat is geen fantasie, het dier heeft dat echt nodig. Als je hond last heeft van diabetes of een hartprobleem of een ziekte aan de nieren, dan is het dubbel gevoelig voor de kou. Vergeet niet dat onderkoeling of hypothermie kan leiden tot een hartaanval, die je hond het leven kan kosten.  Laat ook de haren groeien en ga met je hond niet naar de kapper of de hondentoilettage in de winter. Het dier kan zijn pelsje best gebruiken.

Laat het dier ook niet te lang op bevroren grond of de sneeuw rondlopen, want een hond en een kat verliest het meeste lichaamswarmte via de poten. Soms moet je ook de oren beschermen, want die zijn heel gevoelig voor bevriezing.

Let ook goed op de signalen die een hond geeft: blijven staan tijdens de wandeling, naar adem happen, angstig worden, niet verder willen, het zijn tekenen dat het beestje er zich niet lekker bij voelt.

Als je een wandeling buiten hebt gemaakt, moet je de pels van zowel de hond als de kat droog wrijven met een handdoek. Hou honden ook weg van vijvers en grachten. Ze zouden over het ijs kunnen lopen, maar er gemakkelijk door zakken en dan zijn ze reddeloos verloren.

Zowel wilde katten als de kat van de buren die niet meer naar binnen is geraakt, zoekt altijd een warm plekje op. Dat kan best de auto zijn die de avond tevoren nog heeft gereden en dus gestationeerd is met een warme motor. Als je dan de auto start, geef een paar keer flink gas, zodat het dier schrikt en eventueel zijn nachtelijke schuilplaats kan verlaten. Vergeet vooral niet dat de winter mooi kan zijn voor ons, maar dat het bar koud en gevaarlijk kan zijn voor je huisdieren.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Neen, de menopauze maakt geen eind aan alle vreugde

Elke vrouw maakt het ooit mee: bij de ene wat vroeger dan bij de andere en dat is gewoonlijk erfelijk bepaald, tenzij het vroeger komt vanwege een trauma of ziekte: de menopauze. De menopauze zelf is een compleet natuurlijke “gebeurtenis” en beslist geen ziekte. Er...

Lees meer

Het recept voor een gelukkiger leven

Wat is het belangrijkste in het leven? Dat je gelukkig bent, dat je uitzicht hebt op een mooie en zekere toekomst voor jezelf en je gezin, dat je gezond bent en dat je kinderen en je partner het goed maken. Maar bovenal die wensen torent torenhoog de ultieme wens:...

Lees meer

BERNAGIE verjongt je huid en je geest

De natuur is wondermooi gemaakt en er is niemand ter wereld die niet verfrist en beter uit een natuurbad tevoorschijn komt. De planten en de kleuren dragen daartoe bij. Maar er zijn nog meer kwaliteiten die besloten liggen in de natuur. Je moet ze leren kennen en...

Lees meer