jan 21, 2020 | Alle tips, Dieren | 0 Reacties

Waarom houdt je hond of kat niet van de winter?

Het gaat dan toch kouder worden en wie weet krijgen we nog een stuk echte winter. Veel mensen zitten er trouwens op te wachten en het is niet enkel de jeugd die zich moet voorbereiden op sneeuwballengevechten, ook jij moet je voorbereiden op de winter, zeker als je huisdieren hebt. Een winters landschap is romantisch, mooi, stil, contemplatief, maar ook gevaarlijk. En dat gevaar is er ook voor je huisdieren. Let er op dat de hond altijd in je omgeving blijft. Het troeteldier heeft dat nodig, vooral als er sneeuw ligt. En zeker tijdens mogelijke sneeuwstormen is het dier reddeloos verloren als het niet in de omgeving van het huis en van jezelf vertoeft, want tijdens sneeuwbuien en als er vers gevallen sneeuw ligt, verliest zelfs de beste hond elk spoor en zijn reukzin dient dan tot niets. Stel dat het dier is weggelopen: gegarandeerd vindt je hond zijn weg niet terug.

Wat staat je te doen? Hou je hond binnen als het erg vriest en zeker als het sneeuwt. Dat geldt natuurlijk ook voor je kat. Bijtende kou kan niet alleen jou bijten, maar ook je huisdier, de hond of de kat. Hou ze binnen en lekker warm. Niet zelden zie je katten en honden met “brandwonden” aan de poten door langdurig in de sneeuw of op ijs te hebben gelopen. Als je de hond of kat toch eens buiten laat, hou ze aan de leiband, ook de kat.

Je hond of kat die buiten loopt in de sneeuw kan gemakkelijk het spoor naar je woning verliezen. Het dier zou dan dood kunnen vriezen. Daar moet je op voorhand alert voor zijn: hou je huisdier binnen.

Hoe kleiner het dier, des te gevoeliger het is voor de kou. Een kleine hond kan daarom minder goed tegen de kou dan een grote hond. Als je met een kleine hond naar buiten gaat in de vrieskou, vergeet het manteltje niet. Dat is geen fantasie, het dier heeft dat echt nodig. Als je hond last heeft van diabetes of een hartprobleem of een ziekte aan de nieren, dan is het dubbel gevoelig voor de kou. Vergeet niet dat onderkoeling of hypothermie kan leiden tot een hartaanval, die je hond het leven kan kosten.  Laat ook de haren groeien en ga met je hond niet naar de kapper of de hondentoilettage in de winter. Het dier kan zijn pelsje best gebruiken.

Laat het dier ook niet te lang op bevroren grond of de sneeuw rondlopen, want een hond en een kat verliest het meeste lichaamswarmte via de poten. Soms moet je ook de oren beschermen, want die zijn heel gevoelig voor bevriezing.

Let ook goed op de signalen die een hond geeft: blijven staan tijdens de wandeling, naar adem happen, angstig worden, niet verder willen, het zijn tekenen dat het beestje er zich niet lekker bij voelt.

Als je een wandeling buiten hebt gemaakt, moet je de pels van zowel de hond als de kat droog wrijven met een handdoek. Hou honden ook weg van vijvers en grachten. Ze zouden over het ijs kunnen lopen, maar er gemakkelijk door zakken en dan zijn ze reddeloos verloren.

Zowel wilde katten als de kat van de buren die niet meer naar binnen is geraakt, zoekt altijd een warm plekje op. Dat kan best de auto zijn die de avond tevoren nog heeft gereden en dus gestationeerd is met een warme motor. Als je dan de auto start, geef een paar keer flink gas, zodat het dier schrikt en eventueel zijn nachtelijke schuilplaats kan verlaten. Vergeet vooral niet dat de winter mooi kan zijn voor ons, maar dat het bar koud en gevaarlijk kan zijn voor je huisdieren.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Last van winterhanden en wintervoeten?

Je kunt je afvragen hoe het komt dat dieren niet doodvallen tijdens de ijzige winterkou: vriesweer en daarbovenop nog ijsregen of sneeuw en een ijzige wind. Geen weer om een hond door te jagen zegt men vaak. De vogels hebben daar blijkbaar geen last van, honden...

Lees meer

Tijm: krachtpatser tegen hoest

Ouderen herinneren zich beslist nog de smaak van zogenaamd hoestsnoepjes uit hun jeugd. Ze smaakten naar tijm en zoethout. Grootmoeders vertelden dat het een ideaal en gezond snoepje was dat je tegen winterse hoest, verkoudheid, vallingen en snotneuzen kon beschermen....

Lees meer

Waarom moet je blijven bewegen met rugpijn?

Haast niemand blijft er levenslang van gespaard: meer dan 85 percent van de volwassenen heeft vroeg of laat last van een pijnlijke rug. Vroeger gold als parool: blijf stil zitten, beweeg zo weinig mogelijk en rust veel. Tegenwoordig klinkt dat compleet andersom: blijf...

Lees meer