jan 1, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom slapeloosheid ernstige ziekten kan veroorzaken

Er is een groot verschil tussen slecht slapen en denken dat je slecht slaapt. Zo zijn er heel wat mensen die ‘s morgens als ze wakker worden meteen verklaren dat ze de hele nacht geen oog hebben dicht gedaan.  Dat is doorgaans niet het geval. Ze worden wel geregeld wakker, maar dommelen snel weer in. Hun slaap is wel af en toe oppervlakkig, maar ze lijden niet echt aan slapeloosheid.

Daarentegen zijn er wel heel veel mensen die toch slecht slapen. Dat aantal is ook groter dan je zou vermoeden: de helft van de volwassen bevolking in ons land neemt af en toe tot geregeld slaapmiddelen.

Goed slapen is niet alleen een zegen, het is belangrijk voor de gezondheid.

Slapeloosheid is een probleem met een venijnige staart: het leidt tot andere ernstige problemen zoals Alzheimer, hart- en vaatziekten, depressie, diabetes en zelfs kanker. Synthetische slaapmiddelen kunnen gevaarlijke reacties uitlokken. Dus kies je best voor een natuurlijk slaapmiddel zoals Escholcin.

Wie een gestoorde slaap heeft of echt slecht slaapt loopt een verhoogd risico op heel wat gezondheidsproblemen: Alzheimer, hart- en vaatziekten, depressie, hoge bloeddruk, concentratieproblemen, diabetes en zelfs kanker. Ook het karakter lijdt eronder. De gezondheidsrisico’s zijn dus niet min, maar ook de levensvreugde, de alertheid en de zin om iets aan te pakken verdwijnen er mee.

Eén nachtje slecht slapen is niet erg, en bij twee of drie nachten is er ook geen man overboord, maar als de slapeloosheid echt aanhoudt, dan is er iets aan de hand en moet je ingrijpen en dat begint met de oorzaak op te sporen. Misschien is er een probleem: het werk, het gezin en de partner, de financiën, een project dat mislukt en waar je echt wel wakker van ligt. Maar misschien lig je er ook wakker van door te piekeren dat je een nacht slecht hebt geslapen. Als je dan de volgende nacht weer naar bed gaat met de gedachte: ik zal weer slecht slapen, dan is dat uiteraard de aanzet van een slapeloze nacht.

Wat kan je doen om toch goed te slapen?

Niets is heerlijker dan een goede nachtrust: je voelt je fris en opgewekt en kunt de wereld weer aan. Slaap is het beste geneesmiddel als je ziek bent, een baaldag hebt, moe of uitgeput bent: slaap is de beste geneesheer. Zelfs pijn reageert best op een heerlijke nachtrust, want onderzoek heeft aangetoond dat slecht slapen pijn kan verergeren.

Prof. Dr. Matthew Walter prof neurologie aan de universiteit van Berkeley, Californië waarschuwt er voor om aan slapeloosheid best snel en zo natuurlijk mogelijk iets te doen, om Alzheimer te voorkomen. Er zijn wel degelijk tekenen van een veranderde hersenactiviteit bij mensen die aan slapeloosheid lijden, zegt hij: vooral in de kern van het hersengebied zijn veranderde patronen waar te nemen. Het is precies daar dat de dopaminewaarden gemeten worden en die staan voor minder pijn en een verhoogd gevoel van geluk en welbevinden. Zelfs een lichte verstoring van de slaap heeft al invloed op het sensorische systeem van de hersenen.

Best van al moet de slaap op een natuurlijke wijze ontstaan en worden bevorderd en liefst ononderbroken gedurende de hele nacht.

Slapeloosheid oplossen

Wat kan je daar best aan doen volgens de prof?

 • Regelmaat is van zeer groot belang: elke dag op hetzelfde uur naar bed en op hetzelfde uur opstaan.
 • Roken moet compleet worden vermeden.
 • Alcohol vergemakkelijkt wel het inslapen, maar het vermindert zeker de kwaliteit van de slaap. Dus geen alcohol.
 • Geen cafeïne een zestal uur voor bedtijd.
 • Vermijd zware maaltijden voor het slapen gaan. De spijsvertering moet al afgerond zijn tegen dat de nacht begint.
 • Vermijd ook naar bed te gaan met een hongergevoel en drink geen gesuikerde dranken voor de nacht, dat verhoogt de kans dat je ’s nachts moet opstaan om te plassen.
 • Maak elke avond een paar uur voor slaaptijd een korte wandeling. Een kwartiertje is al goed, maar een half uurtje is beter.
 • Zorg voor een frisse kamer die je overdag goed hebt verlucht. Tussen 16 en 18 graden is ideaal om te slapen. Te koud is niet gezellig en te warm doet je zweten en wakker worden.
 • Kijk geen televisie, computer of smart-phone voor bedtijd: blauw licht houdt je langer wakker en vermindert de melatonineproductie, dat is het slaaphormoon.
 • Voer geen heftige discussies ‘s avonds, dan blijf je door piekeren of je ergeren.
 • Een goed boek, een aangenaam gesprek, een zinvolle bezigheid is ideaal om gemakkelijk te kunnen slapen.
 • Zorg voor een aangename en nette kamer, zodat je met plezier naar bed gaat.
 • Gebruik in tijden van moeilijk inslapen een natuurlijk en rustgevend middeltje dan geen nadelen heeft, maar wel de slaapbereidheid verbetert.

Een tip: Escholcin van Fytobell is een natuurlijk preparaat op basis van Escholtzia, Passiflora, Valeriaan, stuk voor stuk rustgevende planten. Niet voor niets wordt trouwens Escholtzia het natuurlijke slaapmutsje genoemd.

Je vindt Escholcin van Fytobell in apotheken met CNK-bestelnummer: 2899-912. Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be en via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer