jan 20, 2020 | Alle tips, Huishoudcoach | 0 Reacties

Zo zal je koelkast veel minder stroom verbruiken

Het is nu wel winter, hoewel we daar niet bijster veel van merken, maar het is nu ook weer geen al te dorstig weer zodat we niet meteen en om de haverklap naar de koelkast moeten hollen om ons een welverdiende verfrissing in te schenken. Alhoewel: iedereen wil af en toe toch wel iets koels nippen. Dus toch de koelkast open maken? Kijk, dat is nu het probleem: de warme kamerlucht haast zich maar al te graag naar binnen in je koelkast met het gevolg: groot stroomverbruik, opwarming van de gekoelde dranken en spijzen, kortom energieverlies.

Daar kun je zonder problemen aan verhelpen: zowel het energieverlies, het stroomverbruik, als het verlies van koelte in de koelkast.

Leg flessen voor driekwart gevuld met water in de koelkast om als een soort koude buffer te dienen. Dat spaart veel geld uit, want een koelkast is een grote stroomverbruiker.

Je moet vertrekken van het principe dat hoe leger de koelkast staat, des te moeilijker is het om koel te blijven. Dat principe geldt ook voor een warm bad, maar in de omgekeerde richting van de thermometer: een warm bad koelt veel trager af dan een warme koffie: met andere woorden, het is het volume dat de inertie bepaalt.

Daar moet je naar streven: een volle koelkast zal minder gauw afkoelen en dus ook, minder energie en stroom kosten. En het zal ook minder tijd kosten om nieuwe goederen die je erin stopt, af te koelen.

Wat moet je doen? Stapel zoveel mogelijk etenswaren in je koelkast en uiteraard zeker die voedingsstoffen die koel moeten blijven om bederf te voorkomen.

En naarmate je koelkast leger wordt, moet je die opvullen met flessen water. Hoe ga je tewerk?

Bewaar lege plastic of glazen flessen van water en vul die voor driekwart met leidingwater. Zet die in de koelkast zodat ze goed kunnen afkoelen en de temperatuur van de andere goederen in de frigo kunnen aannemen. Je kan hetzelfde doen in de diepvrieskast. Maar hier mag je de flessen beslist niet meer dan driekwart vullen omdat ijs een groter volume inneemt dan water.

De gekoelde flessen zullen als een soort buffer werken. En als je de flessen uit de diepvrieskast haalt, dan heb je ijs. Je kan de fles kapot snijden (als het plastic is tenminste) en dat ijs dan gebruiken voor drankjes of om andere dingen te koelen.

Op die manier heb je niet alleen geld gespaard, maar ook het milieu een dienst bewezen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer

Klop van de klok of van de lente?

Waarom is de wereld toch zo moe? Of tenminste de halve wereld, want vooral op het noordelijk halfrond manifesteert zich een merkwaardige soort vermoeidheid: een mengeling van burn-out, depressie, winterkwaaltjes die maar niet overgaan, depressieve gevoelens, en...

Lees meer