feb 6, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe cholesterol perfect natuurlijk beheersen?

Volgens wetenschappelijke rapporten heeft de helft van onze landgenoten last van een te hoog cholesterolgehalte. Daarover circuleren nogal wat misverstanden. Hoewel cholesterol meestal in dierlijke producten aanwezig is, wordt die nauwelijks geabsorbeerd. Het is de lever die eigenlijk cholesterol vrijmaakt al naargelang de behoefte. Wel waarschuwt de biowetenschap tegen de oxy-cholesterolen die ontstaan bij de verwerking van het voedsel in de industrie of in de eigen keuken. Zo zijn eieren op zich niet schadelijk. Dat worden ze pas als ze worden verwerkt in fantasievoedsel. Zowel eieren, melkpoeder, en getransformeerde vetten die rijk zijn aan cholesterol worden in heel veel kant- en klaar-voedingsmiddelen aangewend, waardoor er hoge concentraties aan oxy-cholesterolen ontstaan. Voedingsmiddelen met dergelijke oxy-cholesterolen zijn: alle radioactief bestraalde voedingsmiddelen, verhitte oliën, verwerkte eieren en afgeleide producten, hersenen, bewerkte kaassoorten, worst, gecondenseerde melk, melkpoeder, frieten, reuzel, salami, vette smeerkazen, charcuterie en allerhande producten waarin behandeld vet werd verwerkt. Dieren die onder hoge stress werden geslacht, bevatten ook meer oxy-cholesterolen en arachidonzuren. Contact met zuurstof van het kwestieuze voedingsmiddel, verhoogt de invloed van oxy-cholesterol.

Niet de cholesterol is gevaarlijk, wel geoxideerde cholesterol. Er is trouwens HDL (de goede) en LDL. We staan er vaak niet bij stil hoeveel oxy-cholesterolen te vinden zijn in de producten die we vaak dagelijks gebruiken: melkchocolade, cake, chocolademousse, boterkoekjes en cake, gebakjes, oliebollen, salami, chips, smeerkaas, zijn rijke bronnen van oxy-cholesterol. We dienen dus zoveel mogelijk te kijken naar etiketten. Zo zijn eieren op zichzelf minder gevaarlijk, terwijl eierpoeder dat wordt gebruikt in cake erg veel oxy-cholesterol bevat.

Niet de cholesterol op zich is gevaarlijk, wel de geoxideerde vorm van LDL. Daarom zijn schadelijke vetten zoals transvetten en geraffineerde koolhydraten te mijden en dus zijn snoep, gebak, junkfood en voorbewerkte kant-en-klare voeding grote leveranciers van schadelijke cholesterol. Gegiste rode rijst kan al heel wat oplossen, maar een gezond dieet ligt aan de basis.

De natuurarts die derhalve met rauwe eieren hypercholesterolemie behandelt, krijgt op twee manieren gelijk, daar niet enkel de cholesterolverhoging niet opgaat, maar tegelijk wel een cholesterolverlagend effect verwacht mag worden van de lecithine in rauwe eieren die niet werd vernietigd omdat de eieren niet werden verhit.

Lecithine (ook soja is een goede leverancier, evenals tarwekiemen) is samen met poly-onverzadigde vetten, gamma-linoleenzuur en alfalinoleenzuur een cholesterolverlager: saffloerolie, lijnzaadolie en teunisbloemolie, ook visolie en olijfolie en uiteraard gegiste rode rijst houden daarom de cholesterol vloeibaar en bevorderen de afvoer. Voedingsvezels, vitamine C, look en beta-sitosterolrijke voeding zoals artisjokken, avocado’s, sesamzaad, sojabonen, houden cholesterol in suspensie, beletten dat die neerslaat op de vaatwanden en versnellen de afvoer, terwijl de HDL-cholesterol die gunstig is voor ons organisme, wordt bevorderd.

Rust roest, zegt het spreekwoord en voor de gezondheid gaat dat dubbel op. Want wie niet beweegt krijgt een slechte doorbloeding en bovendien krijgen oxidatieprocessen meer de kans het lichaam nadeel te berokkenen. Trouwens, door dagelijkse beweging gaat het HDL-cholesterol omhoog, wat gunstig is voor hart en bloedvaten. Uiteraard moet ook het gewicht in de gaten worden gehouden. Hoe zwaarder je bent des te hoger het totaalcholesterol kan zijn.

Je moet dus meer voorzichtig zijn met de snoepjes en de toespijs zoals charcuterie en behandelde kazen en boter, dan met eieren. Ook geraffineerde koolhydraten zijn te mijden! De transvetten, de geraffineerde koolhydraten en vooral geoxideerde vetten, en oxy-cholesterol zijn het die onze gezondheid ten zeerste nadeel kunnen berokkenen.

Een tip: Een natuurlijke cholesterolverlager is Cholefort van Fytobell, omdat het gezonde vetzuren en gegiste rode rijst bevat.

Je vindt Cholefort van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-684. Je kan het ook online bestellen via www.almed.be en via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat kan een kankerpatiënt best eten?

Kankerpatiënten eten vaak de verkeerde producten. Het is dan ook van belang dat ze weten wat goed en slecht is voor hun gezondheid, omdat hun welbehagen in grote mate afhankelijk is van wat ze eten. Kankerpatiënten begaan dikwijls grote dieetfouten die hun genezing...

Lees meer

Veranderende moraal wakkert gonorroe weer aan

Terwijl de aandacht op het levensgevaarlijke aids wordt toegespitst, ontgaat het velen dat er nog andere geslachtsziekten zijn die eveneens toenemen. Gonorroe is één van de „klassieke” geslachtsziekten die alleen via geslachtsverkeer kunnen worden overgedragen. De...

Lees meer

Opgepast met vermageringsdiëten

Vermageringsdiëten zijn het populairst op internet, tenminste wat de zoekmachines als aantal vragen te verwerken krijgen. Ook veel dokters worden tegenwoordig overstelpt met de vraag naar inspuitingen die normaal voor diabetespatiënten bedoeld zijn, maar waarvan...

Lees meer