feb 6, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe cholesterol perfect natuurlijk beheersen?

Volgens wetenschappelijke rapporten heeft de helft van onze landgenoten last van een te hoog cholesterolgehalte. Daarover circuleren nogal wat misverstanden. Hoewel cholesterol meestal in dierlijke producten aanwezig is, wordt die nauwelijks geabsorbeerd. Het is de lever die eigenlijk cholesterol vrijmaakt al naargelang de behoefte. Wel waarschuwt de biowetenschap tegen de oxy-cholesterolen die ontstaan bij de verwerking van het voedsel in de industrie of in de eigen keuken. Zo zijn eieren op zich niet schadelijk. Dat worden ze pas als ze worden verwerkt in fantasievoedsel. Zowel eieren, melkpoeder, en getransformeerde vetten die rijk zijn aan cholesterol worden in heel veel kant- en klaar-voedingsmiddelen aangewend, waardoor er hoge concentraties aan oxy-cholesterolen ontstaan. Voedingsmiddelen met dergelijke oxy-cholesterolen zijn: alle radioactief bestraalde voedingsmiddelen, verhitte oliën, verwerkte eieren en afgeleide producten, hersenen, bewerkte kaassoorten, worst, gecondenseerde melk, melkpoeder, frieten, reuzel, salami, vette smeerkazen, charcuterie en allerhande producten waarin behandeld vet werd verwerkt. Dieren die onder hoge stress werden geslacht, bevatten ook meer oxy-cholesterolen en arachidonzuren. Contact met zuurstof van het kwestieuze voedingsmiddel, verhoogt de invloed van oxy-cholesterol.

Niet de cholesterol is gevaarlijk, wel geoxideerde cholesterol. Er is trouwens HDL (de goede) en LDL. We staan er vaak niet bij stil hoeveel oxy-cholesterolen te vinden zijn in de producten die we vaak dagelijks gebruiken: melkchocolade, cake, chocolademousse, boterkoekjes en cake, gebakjes, oliebollen, salami, chips, smeerkaas, zijn rijke bronnen van oxy-cholesterol. We dienen dus zoveel mogelijk te kijken naar etiketten. Zo zijn eieren op zichzelf minder gevaarlijk, terwijl eierpoeder dat wordt gebruikt in cake erg veel oxy-cholesterol bevat.

Niet de cholesterol op zich is gevaarlijk, wel de geoxideerde vorm van LDL. Daarom zijn schadelijke vetten zoals transvetten en geraffineerde koolhydraten te mijden en dus zijn snoep, gebak, junkfood en voorbewerkte kant-en-klare voeding grote leveranciers van schadelijke cholesterol. Gegiste rode rijst kan al heel wat oplossen, maar een gezond dieet ligt aan de basis.

De natuurarts die derhalve met rauwe eieren hypercholesterolemie behandelt, krijgt op twee manieren gelijk, daar niet enkel de cholesterolverhoging niet opgaat, maar tegelijk wel een cholesterolverlagend effect verwacht mag worden van de lecithine in rauwe eieren die niet werd vernietigd omdat de eieren niet werden verhit.

Lecithine (ook soja is een goede leverancier, evenals tarwekiemen) is samen met poly-onverzadigde vetten, gamma-linoleenzuur en alfalinoleenzuur een cholesterolverlager: saffloerolie, lijnzaadolie en teunisbloemolie, ook visolie en olijfolie en uiteraard gegiste rode rijst houden daarom de cholesterol vloeibaar en bevorderen de afvoer. Voedingsvezels, vitamine C, look en beta-sitosterolrijke voeding zoals artisjokken, avocado’s, sesamzaad, sojabonen, houden cholesterol in suspensie, beletten dat die neerslaat op de vaatwanden en versnellen de afvoer, terwijl de HDL-cholesterol die gunstig is voor ons organisme, wordt bevorderd.

Rust roest, zegt het spreekwoord en voor de gezondheid gaat dat dubbel op. Want wie niet beweegt krijgt een slechte doorbloeding en bovendien krijgen oxidatieprocessen meer de kans het lichaam nadeel te berokkenen. Trouwens, door dagelijkse beweging gaat het HDL-cholesterol omhoog, wat gunstig is voor hart en bloedvaten. Uiteraard moet ook het gewicht in de gaten worden gehouden. Hoe zwaarder je bent des te hoger het totaalcholesterol kan zijn.

Je moet dus meer voorzichtig zijn met de snoepjes en de toespijs zoals charcuterie en behandelde kazen en boter, dan met eieren. Ook geraffineerde koolhydraten zijn te mijden! De transvetten, de geraffineerde koolhydraten en vooral geoxideerde vetten, en oxy-cholesterol zijn het die onze gezondheid ten zeerste nadeel kunnen berokkenen.

Een tip: Een natuurlijke cholesterolverlager is Cholefort van Fytobell, omdat het gezonde vetzuren en gegiste rode rijst bevat.

Je vindt Cholefort van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-684. Je kan het ook online bestellen via www.almed.be en via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer