Hoe hou je groene boontjes mooi groen bij het koken?

We moeten dringend onze eetgewoonten veranderen als we lang gezond willen blijven. Dat betekent meer vruchten en groenten en ook meer peulvruchten. Dat heeft zijn belang in verband met de vezels. Ook onverteerbare vezels hebben hun nut doordat ze vocht vasthouden en een prebiotische werking hebben. Zo is het zeker interessant om geregeld bonen en groene erwtjes op het menu te zetten. Die erwtjes zijn weliswaar een typische zomergroente, maar tegenwoordig speelt dat geen rol meer, ze worden dagelijks vers aangevoerd uit een zonnig zuiders land. Je kan ze natuurlijk ook na de zomer invriezen en nu gebruiken.

Groene boontjes zijn trouwens heel lekker en ze geven een jonge, frisse tint aan tafel. Ze passen bovendien haast in elk gerecht. We kunnen op die manier onze honger stillen aan ontelbare lekkere dingen en onze ogen de kost geven, want het oog wil ook wat aan tafel.

Groene boontjes zijn heel gezond en tegenwoordig vind je ze in elk seizoen. Jammer dat ze zo gauw verkleuren tijdens het kookproces, maar daar kan je gemakkelijk wat aan doen.

Groene boontjes behoren tot de meest lekkere dingen die op tafel kunnen komen en heel wat keukenprinsessen gebruiken ze zelfs koud in een slaatje, nadat ze eerst werden gekookt. Jammer is wel dat ze zo vlug hun diepgroene kleur verliezen. Na het kookproces worden ze flets, bruinachtig soms en het frisse van het uitzicht is verdwenen.

En omdat je evengoed met de ogen eet als met de mond en de maag, is het belangrijk dat de spijzen er ook lekker en aantrekkelijk uitzien. Dus moet je alles op alles zetten om de groene boontjes ook groen te houden en niet vaalbruin, of uitgekleurd.

Daar kan je wat aan doen. Voortaan moet je na het kookproces de groene boontjes plots doen schrikken, door ze even onder koud stromend water te houden. Op die manier zullen ze hun diepgroene natuurlijke kleur helemaal behouden.

Je eetmalen zullen niet enkel lekker en gezond zijn, maar ook aantrekkelijk, en dus een lust voor het oog en voor de smaak. En onze gezondheid zal er wel bij varen!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De superieure geneeskracht van honing

Sommigen beweren dat honing hetzelfde is als suiker en dat het evenveel nadelen heeft voor de gezondheid. Dat is wel een merkwaardige uitspraak en ongetwijfeld geïnspireerd door de belangen van de raffinagefabrieken van suiker. Om één groot verschil te noemen: suiker...

Lees meer

Ui: wondermiddel uit de natuur

Met look verdrijf je heksen en vampiers, met ui genees je verkoudheden, met prei sterk je de nieren. Uiteraard zijn sommige van deze gezegden pure kwakzalverij, terwijl er nochtans heilzame kracht in verscholen zit die voor onze gezondheid interessant kan zijn. Het is...

Lees meer

Pillen kunnen gezond voedsel niet vervangen

Onderzoeken tonen steeds meer aan dat gezondheid, ziekte en vroegtijdig overlijden sterk verbonden zijn met de levenswijze en vooral ook met de voeding. Een onderzoek onder meer dan 20.000 Italianen heeft duidelijk aangetoond dat de levensverwachting met meer dan tien...

Lees meer