Hoe hou je groene boontjes mooi groen bij het koken?

We moeten dringend onze eetgewoonten veranderen als we lang gezond willen blijven. Dat betekent meer vruchten en groenten en ook meer peulvruchten. Dat heeft zijn belang in verband met de vezels. Ook onverteerbare vezels hebben hun nut doordat ze vocht vasthouden en een prebiotische werking hebben. Zo is het zeker interessant om geregeld bonen en groene erwtjes op het menu te zetten. Die erwtjes zijn weliswaar een typische zomergroente, maar tegenwoordig speelt dat geen rol meer, ze worden dagelijks vers aangevoerd uit een zonnig zuiders land. Je kan ze natuurlijk ook na de zomer invriezen en nu gebruiken.

Groene boontjes zijn trouwens heel lekker en ze geven een jonge, frisse tint aan tafel. Ze passen bovendien haast in elk gerecht. We kunnen op die manier onze honger stillen aan ontelbare lekkere dingen en onze ogen de kost geven, want het oog wil ook wat aan tafel.

Groene boontjes zijn heel gezond en tegenwoordig vind je ze in elk seizoen. Jammer dat ze zo gauw verkleuren tijdens het kookproces, maar daar kan je gemakkelijk wat aan doen.

Groene boontjes behoren tot de meest lekkere dingen die op tafel kunnen komen en heel wat keukenprinsessen gebruiken ze zelfs koud in een slaatje, nadat ze eerst werden gekookt. Jammer is wel dat ze zo vlug hun diepgroene kleur verliezen. Na het kookproces worden ze flets, bruinachtig soms en het frisse van het uitzicht is verdwenen.

En omdat je evengoed met de ogen eet als met de mond en de maag, is het belangrijk dat de spijzen er ook lekker en aantrekkelijk uitzien. Dus moet je alles op alles zetten om de groene boontjes ook groen te houden en niet vaalbruin, of uitgekleurd.

Daar kan je wat aan doen. Voortaan moet je na het kookproces de groene boontjes plots doen schrikken, door ze even onder koud stromend water te houden. Op die manier zullen ze hun diepgroene natuurlijke kleur helemaal behouden.

Je eetmalen zullen niet enkel lekker en gezond zijn, maar ook aantrekkelijk, en dus een lust voor het oog en voor de smaak. En onze gezondheid zal er wel bij varen!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer