Hoe hou je groene boontjes mooi groen bij het koken?

We moeten dringend onze eetgewoonten veranderen als we lang gezond willen blijven. Dat betekent meer vruchten en groenten en ook meer peulvruchten. Dat heeft zijn belang in verband met de vezels. Ook onverteerbare vezels hebben hun nut doordat ze vocht vasthouden en een prebiotische werking hebben. Zo is het zeker interessant om geregeld bonen en groene erwtjes op het menu te zetten. Die erwtjes zijn weliswaar een typische zomergroente, maar tegenwoordig speelt dat geen rol meer, ze worden dagelijks vers aangevoerd uit een zonnig zuiders land. Je kan ze natuurlijk ook na de zomer invriezen en nu gebruiken.

Groene boontjes zijn trouwens heel lekker en ze geven een jonge, frisse tint aan tafel. Ze passen bovendien haast in elk gerecht. We kunnen op die manier onze honger stillen aan ontelbare lekkere dingen en onze ogen de kost geven, want het oog wil ook wat aan tafel.

Groene boontjes zijn heel gezond en tegenwoordig vind je ze in elk seizoen. Jammer dat ze zo gauw verkleuren tijdens het kookproces, maar daar kan je gemakkelijk wat aan doen.

Groene boontjes behoren tot de meest lekkere dingen die op tafel kunnen komen en heel wat keukenprinsessen gebruiken ze zelfs koud in een slaatje, nadat ze eerst werden gekookt. Jammer is wel dat ze zo vlug hun diepgroene kleur verliezen. Na het kookproces worden ze flets, bruinachtig soms en het frisse van het uitzicht is verdwenen.

En omdat je evengoed met de ogen eet als met de mond en de maag, is het belangrijk dat de spijzen er ook lekker en aantrekkelijk uitzien. Dus moet je alles op alles zetten om de groene boontjes ook groen te houden en niet vaalbruin, of uitgekleurd.

Daar kan je wat aan doen. Voortaan moet je na het kookproces de groene boontjes plots doen schrikken, door ze even onder koud stromend water te houden. Op die manier zullen ze hun diepgroene natuurlijke kleur helemaal behouden.

Je eetmalen zullen niet enkel lekker en gezond zijn, maar ook aantrekkelijk, en dus een lust voor het oog en voor de smaak. En onze gezondheid zal er wel bij varen!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Minder kans op griep deze winter? Hoezo?

Griep is een erg besmettelijke ziekte en wordt overgebracht door een virus. Je kunt het een beetje vergelijken met Covid, dat ook afkomstig is van een virus, maar aan griep zijn we wel al wat meer gewend. Velen hebben antistoffen opgebouwd, maar zoals alle virussen...

Lees meer

Hoge bloeddruk: de geniepige doder

We zijn eigenlijk niet goed bezig. Slapeloosheid, stress, burn-out, agressie, problemen, vrees en angsten, zelfs existentiële angst, onzekerheid over de toekomst, sterfgevallen in de familie, langdurige ziekten, pandemieën, winter en winterziekten… het zijn allemaal...

Lees meer

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer