feb 26, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Hoe kun je groenten veel langer bewaren?

We moeten meer groenten eten. Artsen en zelfs de overheid waarschuwen de bevolking geregeld omdat we met z’n allen veel te weinig groenten eten. Je moet maar eens kijken op restaurant. Ze bestellen een schotel met veel vlees, als garnituur liggen er groenten op en wat gebeurt er? Als de maaltijd voorbij is, ligt er geen gram vlees meer op het bord, maar alle groenten zijn blijven liggen. Vooral mannen hebben er het handje van weg om vooral vlees zonder groenten te eten. Vrouwen daarentegen bestellen heel dikwijls vis met groenten en die zijn tenminste zo verstandig om zowel de vis, maar ook de groenten op te eten.

Vaak wordt als excuus een flauwe mop opgedist tegenover de ober: “groenten zijn goed voor konijnen”. Die grap hebben ze in het restaurant wellicht al duizendmaal moeten horen.

Je kan niet om de haverklap naar de winkel lopen om verse groenten te kopen, maar je kan de groenten zo lang mogelijk vers bewaren, dankzij een eenvoudig trucje.

En toch is het van groot belang, zelfs van levensbelang om regelmatig groenten en vruchten te eten. Vlees, deegwaren, wittebrood en suikerwaren kunnen het gehemelte wel strelen, maar zijn lang niet genoeg om gezond te blijven en lang te leven. Als daarbij nog alcohol wordt gedronken en wordt gerookt, is de duivelskring werkelijk gesloten.

Wat kan je dan best doen? Als huisvrouw toch groenten voorzien, lekkere slaschoteltjes maken, zorgen voor een aantrekkelijke garnituur met een lekker sausje en daarin zoveel mogelijk variatie aanbrengen, want vitamines en mineralen moeten vooral uit groenten en vruchten komen.

Maar niet iedereen heeft de luxe over een eigen groentetuin te beschikken en bovendien is het aanbod in de winter ook beperkt. Gelukkig zijn er nog voldoende wintergroenten om te variëren en dat kan best ook gebeuren. Maar onze huidige levenswijze maakt het ons moeilijk om elke dag naar de winkel te stappen om verse groenten te halen en dus wordt tijdens de wekelijkse boodschap voldoende groente voor de hele week meegebracht.

Dan blijft het een hele kunst om die zo lang mogelijk vers te houden, want als fletse groenten in een slaatje worden voorgezet, is de lust om groenten te eten snel voorbij.

Hoe kan je dan groenten lang vers houden?

Natuurlijk moet je ze in de koelkast leggen, maar het is niet om het even hoe je ze daarin legt. Niet zomaar gewoon in de plastic doos, of het vak onderaan leggen.

Behandel groenten met zorg en je zal ze verzorgd terugkrijgen! Hoe? Wel de truc bestaat erin om de groenten in krantenpapier te wikkelen. Maar omdat kranten met inkt worden bedrukt en dat is niet zo ecologisch en appetijtelijk, kan je de groenten beter in onbedrukt krantenpapier wikkelen, of in kraftpapier, ( het bruine inpakpapier) niet in plastic. Groenten zoals sla en bladgroenten kun je ook even nat sprenkelen, dan blijven ze ook langer vers en meteen daarna in kraftpapier of krantenpapier wikkelen. Neen, je mag niet alle groenten samen in papier wikkelen, maar wel elke soort afzonderlijk. Op die manier zal je de groenten niet enkel langer kunnen bewaren, maar zullen ze ook hun versheid behouden en… je zal merken dat er meer groenten zullen gegeten worden aan tafel en dat iedereen gezond zal blijven.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer