feb 26, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Hoe kun je groenten veel langer bewaren?

We moeten meer groenten eten. Artsen en zelfs de overheid waarschuwen de bevolking geregeld omdat we met z’n allen veel te weinig groenten eten. Je moet maar eens kijken op restaurant. Ze bestellen een schotel met veel vlees, als garnituur liggen er groenten op en wat gebeurt er? Als de maaltijd voorbij is, ligt er geen gram vlees meer op het bord, maar alle groenten zijn blijven liggen. Vooral mannen hebben er het handje van weg om vooral vlees zonder groenten te eten. Vrouwen daarentegen bestellen heel dikwijls vis met groenten en die zijn tenminste zo verstandig om zowel de vis, maar ook de groenten op te eten.

Vaak wordt als excuus een flauwe mop opgedist tegenover de ober: “groenten zijn goed voor konijnen”. Die grap hebben ze in het restaurant wellicht al duizendmaal moeten horen.

Je kan niet om de haverklap naar de winkel lopen om verse groenten te kopen, maar je kan de groenten zo lang mogelijk vers bewaren, dankzij een eenvoudig trucje.

En toch is het van groot belang, zelfs van levensbelang om regelmatig groenten en vruchten te eten. Vlees, deegwaren, wittebrood en suikerwaren kunnen het gehemelte wel strelen, maar zijn lang niet genoeg om gezond te blijven en lang te leven. Als daarbij nog alcohol wordt gedronken en wordt gerookt, is de duivelskring werkelijk gesloten.

Wat kan je dan best doen? Als huisvrouw toch groenten voorzien, lekkere slaschoteltjes maken, zorgen voor een aantrekkelijke garnituur met een lekker sausje en daarin zoveel mogelijk variatie aanbrengen, want vitamines en mineralen moeten vooral uit groenten en vruchten komen.

Maar niet iedereen heeft de luxe over een eigen groentetuin te beschikken en bovendien is het aanbod in de winter ook beperkt. Gelukkig zijn er nog voldoende wintergroenten om te variëren en dat kan best ook gebeuren. Maar onze huidige levenswijze maakt het ons moeilijk om elke dag naar de winkel te stappen om verse groenten te halen en dus wordt tijdens de wekelijkse boodschap voldoende groente voor de hele week meegebracht.

Dan blijft het een hele kunst om die zo lang mogelijk vers te houden, want als fletse groenten in een slaatje worden voorgezet, is de lust om groenten te eten snel voorbij.

Hoe kan je dan groenten lang vers houden?

Natuurlijk moet je ze in de koelkast leggen, maar het is niet om het even hoe je ze daarin legt. Niet zomaar gewoon in de plastic doos, of het vak onderaan leggen.

Behandel groenten met zorg en je zal ze verzorgd terugkrijgen! Hoe? Wel de truc bestaat erin om de groenten in krantenpapier te wikkelen. Maar omdat kranten met inkt worden bedrukt en dat is niet zo ecologisch en appetijtelijk, kan je de groenten beter in onbedrukt krantenpapier wikkelen, of in kraftpapier, ( het bruine inpakpapier) niet in plastic. Groenten zoals sla en bladgroenten kun je ook even nat sprenkelen, dan blijven ze ook langer vers en meteen daarna in kraftpapier of krantenpapier wikkelen. Neen, je mag niet alle groenten samen in papier wikkelen, maar wel elke soort afzonderlijk. Op die manier zal je de groenten niet enkel langer kunnen bewaren, maar zullen ze ook hun versheid behouden en… je zal merken dat er meer groenten zullen gegeten worden aan tafel en dat iedereen gezond zal blijven.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De superieure geneeskracht van honing

Sommigen beweren dat honing hetzelfde is als suiker en dat het evenveel nadelen heeft voor de gezondheid. Dat is wel een merkwaardige uitspraak en ongetwijfeld geïnspireerd door de belangen van de raffinagefabrieken van suiker. Om één groot verschil te noemen: suiker...

Lees meer

Ui: wondermiddel uit de natuur

Met look verdrijf je heksen en vampiers, met ui genees je verkoudheden, met prei sterk je de nieren. Uiteraard zijn sommige van deze gezegden pure kwakzalverij, terwijl er nochtans heilzame kracht in verscholen zit die voor onze gezondheid interessant kan zijn. Het is...

Lees meer

Pillen kunnen gezond voedsel niet vervangen

Onderzoeken tonen steeds meer aan dat gezondheid, ziekte en vroegtijdig overlijden sterk verbonden zijn met de levenswijze en vooral ook met de voeding. Een onderzoek onder meer dan 20.000 Italianen heeft duidelijk aangetoond dat de levensverwachting met meer dan tien...

Lees meer