Hoe maak je ‘n heerlijke wintersoep dikker?

We moeten meer groenten en vruchten eten. Elke serieuze voedingsdriehoek vertelt ons over het belang ervan. Vegetariërs zijn daar uiteraard mee in hun nopjes, maar ze hebben geen ongelijk, want steeds meer blijkt dat het gevaar voor vroegtijdige dood, ziekten en grote ongemakken veelal veroorzaakt wordt door onze levenswijze, en onze voedingsgewoonten spelen daar een hoofdrol in. Bewerkt voedsel, transvetten, overdoses geraffineerde suikers, tabak, alcohol, bewerkt vlees, smaakstoffen, geurstoffen, aroma’s, kleur- en bewaarmiddelen, scheikundige toevoegsels, het houdt niet op.

De menselijke natuur moet heel erg robuust en sterk zijn om die gevaarlijke cocktail aan te kunnen.

Dus meer natuur, meer groeten en vruchten. Hoe doe je dat? Hoe begin je eraan?

Een lekker zelfgemaakte soep geeft je belangrijke vitamines en mineralen en leert je ook meer groenten te eten, wat belangrijk is voor je gezondheid.

Er is haast geen mens die niet graag soep eet en dus ligt daar de oplossing. Natuurlijk moet je ook een behoorlijke portie rauwkost gebruiken en vruchten kun je beter niet koken, want de lange vezels hebben ook hun functie en bepalen mee de gezondheid van de darmflora. Maar als je er niet de gewoonte van hebt, kun je beter langzaamaan beginnen en voorzichtig zijn, vooraleer je darmen dienst weigeren en alles onverteerd naar buiten willen werken.

Dus: verse soep. Uiteraard haal je die niet uit pakjes, niet uit blik of bokalen, want niets evenaart de smaak en de weldaad van verse soep. Groenten halen, goed spoelen, kuisen en de kom in met een beetje water, op smaak brengen met peper en zout en kruiden: heerlijk! Vooral ook heerlijk omdat het hele huis naar verse soep ruikt.

Dan kun je nog kiezen tussen dunne soep, of dikke soep en alles hangt af van de hoeveelheid groenten, de hoeveelheid water en de soort groenten die je erin doet. Liever dikke soep, een zogenaamde maaltijdsoep? Dat kan!

Er zijn er die de soep graag helder en klaar drinken, er zijn er die soep graag dik oplepelen, zo dik dat ze hun lepel als het ware rechtop kunnen zetten in de soep. Er bestaan natuurlijk allerhande trucjes om soep aan te dikken. Ze kosten allemaal geld. Maar we hebben hier voor jullie een heel eenvoudige tip die haast geen cent kost en die schitterend werkt: Kook de soep en van zodra alles gaar is, rasp je een rauwe aardappel in de kom en laat het geheel nog eens goed doorkoken. Je soep wordt dubbel genietbaar. Je kan deze truc ook toepassen voor eenpansgerechten waarbij je het brouwsel wat dikker wil maken. Bovendien is het nog lekker ook. Als je daarmee begint heb je toch al een portie groenten binnen en zul je het ongetwijfeld lekker vinden. Op die manier heb je de weg gebaand naar meer groenten en vruchten en een gezondere levensstijl.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer