Hoe maak je ‘n heerlijke wintersoep dikker?

We moeten meer groenten en vruchten eten. Elke serieuze voedingsdriehoek vertelt ons over het belang ervan. Vegetariërs zijn daar uiteraard mee in hun nopjes, maar ze hebben geen ongelijk, want steeds meer blijkt dat het gevaar voor vroegtijdige dood, ziekten en grote ongemakken veelal veroorzaakt wordt door onze levenswijze, en onze voedingsgewoonten spelen daar een hoofdrol in. Bewerkt voedsel, transvetten, overdoses geraffineerde suikers, tabak, alcohol, bewerkt vlees, smaakstoffen, geurstoffen, aroma’s, kleur- en bewaarmiddelen, scheikundige toevoegsels, het houdt niet op.

De menselijke natuur moet heel erg robuust en sterk zijn om die gevaarlijke cocktail aan te kunnen.

Dus meer natuur, meer groeten en vruchten. Hoe doe je dat? Hoe begin je eraan?

Een lekker zelfgemaakte soep geeft je belangrijke vitamines en mineralen en leert je ook meer groenten te eten, wat belangrijk is voor je gezondheid.

Er is haast geen mens die niet graag soep eet en dus ligt daar de oplossing. Natuurlijk moet je ook een behoorlijke portie rauwkost gebruiken en vruchten kun je beter niet koken, want de lange vezels hebben ook hun functie en bepalen mee de gezondheid van de darmflora. Maar als je er niet de gewoonte van hebt, kun je beter langzaamaan beginnen en voorzichtig zijn, vooraleer je darmen dienst weigeren en alles onverteerd naar buiten willen werken.

Dus: verse soep. Uiteraard haal je die niet uit pakjes, niet uit blik of bokalen, want niets evenaart de smaak en de weldaad van verse soep. Groenten halen, goed spoelen, kuisen en de kom in met een beetje water, op smaak brengen met peper en zout en kruiden: heerlijk! Vooral ook heerlijk omdat het hele huis naar verse soep ruikt.

Dan kun je nog kiezen tussen dunne soep, of dikke soep en alles hangt af van de hoeveelheid groenten, de hoeveelheid water en de soort groenten die je erin doet. Liever dikke soep, een zogenaamde maaltijdsoep? Dat kan!

Er zijn er die de soep graag helder en klaar drinken, er zijn er die soep graag dik oplepelen, zo dik dat ze hun lepel als het ware rechtop kunnen zetten in de soep. Er bestaan natuurlijk allerhande trucjes om soep aan te dikken. Ze kosten allemaal geld. Maar we hebben hier voor jullie een heel eenvoudige tip die haast geen cent kost en die schitterend werkt: Kook de soep en van zodra alles gaar is, rasp je een rauwe aardappel in de kom en laat het geheel nog eens goed doorkoken. Je soep wordt dubbel genietbaar. Je kan deze truc ook toepassen voor eenpansgerechten waarbij je het brouwsel wat dikker wil maken. Bovendien is het nog lekker ook. Als je daarmee begint heb je toch al een portie groenten binnen en zul je het ongetwijfeld lekker vinden. Op die manier heb je de weg gebaand naar meer groenten en vruchten en een gezondere levensstijl.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoofdpijn door te weinig drinken

Veel drinken is essentieel voor de afvoer van afvalstoffen en het voorkomt uitdroging. Een tekort aan vocht kan hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken. Daarnaast kan een vochttekort leiden tot verstopping. Drink daarom minimaal 2 liter per dag. Wát je drinkt is wel...

Lees meer

Eén op vijf heeft last van brandend maagzuur

Eén op de vijf mensen heeft last van brandend maagzuur, ook wel indigestie of reflux genoemd. Het zure maagsap uit de maag komt dan op een verkeerde plek terecht, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet bekleed met beschermende slijmvliezen zoals de maag, zodat de...

Lees meer

Broccoli: het natuurlijke anti-kankerwapen

We zijn een stuk van de natuur en dus moeten we ons in leven houden met elementen uit die natuur. Hoe meer je van de natuur en de oorspronkelijke samenstelling van de schepping afwijkt, des te groter wordt het risico op problemen. Een van de grote problemen van deze...

Lees meer

Champignons: je beste bodyguard

Vorige week werd door de overheid de week van de valpreventie afgekondigd. Het is geen overbodige maatregel om dit onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Als je twintig bent en je maakt een valpartij, dan loopt dat gewoonlijk goed af, zonder problemen,...

Lees meer

Hoe kun je gezond, maar efficiënt afslanken?

Heel wat moderne problemen zijn terug te voeren tot een nog groter probleem van deze tijd: obesitas. Zowel kanker, hart- en vaatziekten, beroerte, diabetes, problemen met de immuniteit, last in de spieren en rugklachten, evenals vroegtijdig overlijden kunnen te maken...

Lees meer

KOMKOMMER: lentefrisse, afslankende lekkernij

Het is lente, of wat er zou moeten voor doorgaan, maar ondanks het minder fraaie weer heeft de natuur ons toch kansen gegeven om het lentegevoel te ervaren, vooral door middel van groenten die nu volop worden aangeboden. Eentje daarvan is komkommer. Want hoewel...

Lees meer