Hoe maak je ‘n heerlijke wintersoep dikker?

We moeten meer groenten en vruchten eten. Elke serieuze voedingsdriehoek vertelt ons over het belang ervan. Vegetariërs zijn daar uiteraard mee in hun nopjes, maar ze hebben geen ongelijk, want steeds meer blijkt dat het gevaar voor vroegtijdige dood, ziekten en grote ongemakken veelal veroorzaakt wordt door onze levenswijze, en onze voedingsgewoonten spelen daar een hoofdrol in. Bewerkt voedsel, transvetten, overdoses geraffineerde suikers, tabak, alcohol, bewerkt vlees, smaakstoffen, geurstoffen, aroma’s, kleur- en bewaarmiddelen, scheikundige toevoegsels, het houdt niet op.

De menselijke natuur moet heel erg robuust en sterk zijn om die gevaarlijke cocktail aan te kunnen.

Dus meer natuur, meer groeten en vruchten. Hoe doe je dat? Hoe begin je eraan?

Een lekker zelfgemaakte soep geeft je belangrijke vitamines en mineralen en leert je ook meer groenten te eten, wat belangrijk is voor je gezondheid.

Er is haast geen mens die niet graag soep eet en dus ligt daar de oplossing. Natuurlijk moet je ook een behoorlijke portie rauwkost gebruiken en vruchten kun je beter niet koken, want de lange vezels hebben ook hun functie en bepalen mee de gezondheid van de darmflora. Maar als je er niet de gewoonte van hebt, kun je beter langzaamaan beginnen en voorzichtig zijn, vooraleer je darmen dienst weigeren en alles onverteerd naar buiten willen werken.

Dus: verse soep. Uiteraard haal je die niet uit pakjes, niet uit blik of bokalen, want niets evenaart de smaak en de weldaad van verse soep. Groenten halen, goed spoelen, kuisen en de kom in met een beetje water, op smaak brengen met peper en zout en kruiden: heerlijk! Vooral ook heerlijk omdat het hele huis naar verse soep ruikt.

Dan kun je nog kiezen tussen dunne soep, of dikke soep en alles hangt af van de hoeveelheid groenten, de hoeveelheid water en de soort groenten die je erin doet. Liever dikke soep, een zogenaamde maaltijdsoep? Dat kan!

Er zijn er die de soep graag helder en klaar drinken, er zijn er die soep graag dik oplepelen, zo dik dat ze hun lepel als het ware rechtop kunnen zetten in de soep. Er bestaan natuurlijk allerhande trucjes om soep aan te dikken. Ze kosten allemaal geld. Maar we hebben hier voor jullie een heel eenvoudige tip die haast geen cent kost en die schitterend werkt: Kook de soep en van zodra alles gaar is, rasp je een rauwe aardappel in de kom en laat het geheel nog eens goed doorkoken. Je soep wordt dubbel genietbaar. Je kan deze truc ook toepassen voor eenpansgerechten waarbij je het brouwsel wat dikker wil maken. Bovendien is het nog lekker ook. Als je daarmee begint heb je toch al een portie groenten binnen en zul je het ongetwijfeld lekker vinden. Op die manier heb je de weg gebaand naar meer groenten en vruchten en een gezondere levensstijl.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer