feb 29, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Zo maak je uitgedroogde kaas weer vers

Heb je ook al beslist wat meer “veggie” te eten? Dat is goed voor het klimaat, voor de portemonnee en voor je gezondheid. Vooral als je veel bewerkte vleeswaren at, is dat een goede beslissing. Je wil niet weten wat er allemaal met het voedsel gebeurt, vooral vleeswaren die bewaard worden: gekleurd, op smaak gebracht, aromaten die er worden aan toegevoegd en dan mag je nog gelukkig zijn als je echt vlees hebt dat vers is en dat als je rundsvlees vraagt, je ook rundsvlees krijgt en geen op smaak gebrachte resten. De dioxinecrisis heeft ons trouwens geleerd wat voorzichtiger te zijn en terecht.

Wat is dan gezonder? Rood vlees wordt afgeraden om het veel te eten. Ook bewerkt vlees is niet zo gezond. Geef dan als vleeseter de voorkeur aan kip en gevogelte. Maar beter nog is vis, omwille van de Omega-3 vetzuren en die hebben een beschermend effect op de bloedvaten waardoor het cardiovasculair risico vermindert.

Voor wie wat meer veggie wil eten: kaas en eieren zijn prima voedingsmiddelen. Maar hoe voorkomen je dat ze hun versheid verliezen?

Wat kan je nog? Wat meer veggie eten. Sommigen willen alle dierlijke producten afzweren, maar de mens is daar niet voor gemaakt en loopt het risico een tekort te hebben aan belangrijke vitale stoffen. Denk maar aan de vitamine B12 en de L-carnitine. Hoe los je dat op? Natuurlijk kan je pilletjes nemen, maar is dat wel de beste keuze? Daarom kan je er beter voor kiezen de tekorten aan te vullen met zuivel: kaas, eieren, yoghurt. Maar af en toe een visje is toch ook verstandig.

Dus je hebt beslist voor kaas? Dat is prima. Kaas past in vele schotels en is overheerlijk. Vandaar dat vele huismoeders er altijd grote hompen, of hele sneden in voorraad hebben liggen. Maar daar wringt het schoentje, want met kaas kan een probleem optreden in je koelkast.

Want af en toe gebeurt het wel eens dat er een deel van de kaas in de koelkast wordt vergeten, dan begint die te verkleuren en vooral hard te worden. Zo’n verouderd stuk kaas is niet meer om aan te zien, is zijn frisse kleur kwijt en past dus niet meer op tafel. Je kan hem moeilijk aan de muizen offeren daarom gaat die gewoonlijk in de vuilnisbak, ten hoogste zullen de meest spaarzamen onder ons hem malen of raspen voor de spaghetti of voor sausjes.

Dat hoeft nu niet meer, want dankzij onze versheidstruc zal kaas die je wat vergeten was toch nog lekker vers en fris van uitzicht kunnen gemaakt worden. Hiertoe moet je de homp of de sneden gewoon in wat melk drenken en je merkt meteen het resultaat: je krijgt weer levend verse kaas. Geen verkwisting meer in de keuken voortaan!

En zo kan je zonder zorgen je veggie-levenswijze voortzetten en altijd genieten van gezonde en verse, lekkere producten.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer