Waarom bewaar je beter geen water in plastic flessen in je auto?

We drinken veel te weinig, vooral water. Dat is nochtans heel belangrijk. Eigenlijk moet een volwassen persoon per dag tussen de twee en de drie liter water drinken. Als het erg warm is of de man of de vrouw in kwestie zware lichamelijke prestaties levert bijvoorbeeld tijdens het werk of sportactiviteiten, dan moet er nog meer gedronken worden. Zo kan een renner per uur meer dan een liter water drinken en dat is noodzakelijk om alle vitale organen in het lichaam goed te laten functioneren. Als we te weinig drinken raken onze nieren in de problemen en kunnen bepaalde mineralen gaan kristalliseren. Dat vormt dan aanleiding tot de vorming van nierstenen of jicht, waarbij ultrafijne kristallen zich afzetten in de gewrichten, vooral het gewricht van de grote teen, gewoon omdat deze kristallen niet meer voldoende door de nieren kunnen worden geëvacueerd.

Wat staat ons te doen? Meer drinken! Geen alcohol, geen wijn, geen fruitsap, geen frisdrank, want dat is allemaal nadelig voor de gezondheid, maar doodgewoon zuiver water.

Water drinken is erg belangrijk. Je moet voor je gezondheid minstens 2 liter per dag drinken, ook als je in de auto zit. Daarin een paar flessen als reserve meenemen is een goed idee. Maar het is geen goed idee dat water in soepel plastic flessen op te slaan en mee te nemen, want er kunnen vooral in de zon in de auto giftige stoffen vrijkomen.

Zeker in tijden als deze met een hoge besmettingsgraad is het erg belangrijk voldoende en op tijd water te drinken. Een gedehydrateerd lichaam wordt veel sneller besmet.

Thuis of op kantoor is dat geen probleem: we hoeven maar naar de kraan of naar de koelkast te lopen en we hebben de beschikking over fris, helder en gezond water. Maar onderweg, op reis, op verplaatsing, op weg naar het werk of voor de ontspanning zitten we langdurig in de auto en ook daar moet water worden voorzien. Vandaar dat in de meeste wagens wel altijd een paar flesjes te vinden zijn. De meeste automobilisten verkiezen zachte plastic flessen, omdat die handig zijn, heel sterk, ze kunnen tegen een stootje tijdens het rondrollen in de wagen of bijvoorbeeld tijdens het remmen, maar… het heeft ook grote nadelen. Want de meeste van die zachte plastic flessen bevatten bisphenol A, een weekmaker voor plastic maar wel kankerverwekkend en ook nadelig voor het hart. Vooral als de zon op de flesjes schijnt, kunnen plasticdeeltjes met bisphenol loskomen en zich oplossen in het water. Je gezondheidskuur wordt op die manier gauw minder gezond. Deze plastic flessen bevatten ook ftalaten en dat kan je ook beter vermijden.

Bovendien kan water in een plastic fles die lang in de zon heeft gelegen micro-organismen bevatten die onder invloed van het licht en de zon plus de warmte zich razendsnel kunnen vermeerderen. Daarnaast, – hoeft het nog gezegd – zijn plastic wegwerpflessen slecht voor het milieu.

Wat kan je dan wel doen? Zeker water blijven drinken, maar ze bijvoorbeeld meenemen in glazen flessen. Akkoord, daar moet je wat voorzichtiger mee omspringen, maar het is in elk geval gezonder en milieuvriendelijker. Je kan de flessen na gebruik ook altijd grondig uitwassen en spoelen. Er bestaat ook plastic zonder BPA (Bisphenol A), maar daarover kan de drankverkoper je inlichten. Je moet ervan uitgaan dat als een plastic fles kraakt als je erop knijpt, dat een beter teken is, dan als je op een plastic fles knijpt en ze gewoon soepel meegeeft. De meeste plastic waterflessen zijn jammer genoeg van dit laatste type. Maar laat je vooral niet afschrikken en blijf water drinken, maar kies in elk geval de veiligste verpakking.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waar komen die allergieën vandaan?

De allergieën swingen de pan uit en dit jaar zijn ze er echt ongewoon vroeg aan begonnen. Dat kwam doordat in januari al mooie dagen waren en de hazelaar de winter voor bekeken hield en het stuifmeel al liet ronddwarrelen. Daarom zijn de regendagen van de laatste tijd...

Lees meer

Eén op vijf heeft last van brandend maagzuur

Eén op de vijf mensen heeft last van brandend maagzuur, ook wel indigestie of reflux genoemd. Het zure maagsap uit de maag komt dan op een verkeerde plek terecht, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet bekleed met beschermende slijmvliezen zoals de maag, zodat de...

Lees meer

Levenslang goed horen: waar moet je op letten?

Horen zien en zwijgen, zegt het spreekwoord, maar mensen die het lastig hebben om te horen, kunnen er haast niet over zwijgen: het is werkelijk een van de meest vervelende problemen die je met de gezondheid kan voorhebben. De helft van het leven ontgaat je als je...

Lees meer

Hoofdluizen bij je kind: hoe pak je het aan?

In de Verenigde Staten - en hier zal dat niet veel verschillen - heeft één op vier schoolkinderen last van hoofdluis. Veel ouders kunnen er niet mee overweg en beschouwen de aandoening erger dan mazelen of griep. Ze weten ook niet goed hoe ze de kwaal moeten...

Lees meer