Wortelen pas snijden na het bereiden

Eens wat ander nieuws, want een mens zou tureluurs worden van al die informatie. Maar goed ook dat we andere bezigheden hebben en ons nuttig kunnen maken voor ons gezin, de kinderen, de buren die het nodig hebben.

En …. we kunnen weer leren genieten van de gewone dingen, zoals wandelen in de natuur in de omgeving, genieten van de eerste lentezon, de bomen zien openbloeien en de bladeren zien groeien, de activiteit van vogels, de zuivere luchten, de stilte.

Om het met de legendarische woorden van de bekende voetbalcoryfee te zeggen: “elk nadeel heb z’n voordeel.”

Wortelen zijn lekker. Maar je kan er voor zorgen dat bij de bereiding zo weinig mogelijk vitamines verloren gaan.

Maar ook in de keuken komt inspiratie en goede moed van pas, maar ook praktische tips. Want de afhaalschoteltjes zullen nu best wat kunnen wachten en plaats maken voor lekkere, gezonde en zelfgemaakte bereidingen.

Denk daarbij vooral aan de seizoensgroenten, die hier geteeld zijn, zodat de lokale telers en boeren ook niet vergeten worden en de producten niet van de andere kant van de wereld moeten worden aangevoerd.

Denk bijvoorbeeld aan wortelen. Want worteltjes zijn lekker en gezond, want ze bevatten heel veel vitamines en zijn uitstekend voor de lever.

Heerlijk als je zelf wortelen kan klaarmaken. Worteltjes smaken niet enkel lekker, ze zitten bovendien nog boordevol provitamine A, die in de lever worden omgezet tot vitamine A. Als je wortelen wil klaar maken en toch zoveel mogelijk vitamines wil bewaren, moet je als volgt tewerk gaan.

Eerst moet je ze wassen, daarna in zijn geheel in de kookpot doen en gaar koken. Pas als de wortelen klaar en bereid zijn, mag je ze in stukjes snijden. Op die manier blijven de vitaminen en mineralen beter in de groenten bewaard en zul je ook meer profijt kunnen halen uit je zelf bereide groenten.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer