Wortelen pas snijden na het bereiden

Eens wat ander nieuws, want een mens zou tureluurs worden van al die informatie. Maar goed ook dat we andere bezigheden hebben en ons nuttig kunnen maken voor ons gezin, de kinderen, de buren die het nodig hebben.

En …. we kunnen weer leren genieten van de gewone dingen, zoals wandelen in de natuur in de omgeving, genieten van de eerste lentezon, de bomen zien openbloeien en de bladeren zien groeien, de activiteit van vogels, de zuivere luchten, de stilte.

Om het met de legendarische woorden van de bekende voetbalcoryfee te zeggen: “elk nadeel heb z’n voordeel.”

Wortelen zijn lekker. Maar je kan er voor zorgen dat bij de bereiding zo weinig mogelijk vitamines verloren gaan.

Maar ook in de keuken komt inspiratie en goede moed van pas, maar ook praktische tips. Want de afhaalschoteltjes zullen nu best wat kunnen wachten en plaats maken voor lekkere, gezonde en zelfgemaakte bereidingen.

Denk daarbij vooral aan de seizoensgroenten, die hier geteeld zijn, zodat de lokale telers en boeren ook niet vergeten worden en de producten niet van de andere kant van de wereld moeten worden aangevoerd.

Denk bijvoorbeeld aan wortelen. Want worteltjes zijn lekker en gezond, want ze bevatten heel veel vitamines en zijn uitstekend voor de lever.

Heerlijk als je zelf wortelen kan klaarmaken. Worteltjes smaken niet enkel lekker, ze zitten bovendien nog boordevol provitamine A, die in de lever worden omgezet tot vitamine A. Als je wortelen wil klaar maken en toch zoveel mogelijk vitamines wil bewaren, moet je als volgt tewerk gaan.

Eerst moet je ze wassen, daarna in zijn geheel in de kookpot doen en gaar koken. Pas als de wortelen klaar en bereid zijn, mag je ze in stukjes snijden. Op die manier blijven de vitaminen en mineralen beter in de groenten bewaard en zul je ook meer profijt kunnen halen uit je zelf bereide groenten.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Hoe lang kun je diepvriesproducten bewaren?

Vroeger kende men enkel inpekelen als een methode om voedsel langer te bewaren. Het waren alleen de rijkere kasteelheren die een vrieskelder hadden. Dat was een soort tumulus of heuvel bedekt met dikke lagen aarde waarin een gemetste kelder was ondergebracht waar in...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Kun je ook te gezond eten?

De Europese gemeenschap is ons een loer aan het draaien: steeds meer voedsel mag genetisch gemanipuleerd worden en men hoeft daarover de consument niet in te lichten. Op wiens maat en voordeel is dit “recept” dan wel geschreven? Je kunt ook te veel met gezond eten...

Lees meer