apr 16, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

AARDAPPELEN: een lekker godsgeschenk, vers van bij de boer

Onze landbouwers hebben het niet gemakkelijk deze dagen. Ook voor hen is de Coronatijd een bijzonder ernstige periode. Sommigen hebben er wat op gevonden en beginnen een “boerenwinkeltje”. Dat is een heel goed idee. Het toont aan de mensen dat je dicht bij huis ook je noodzakelijke producten kan aanschaffen, zodat ze niet van de andere kant van de wereld moeten worden ingevoerd, het geeft de lokale bevolking ook wat meer mogelijkheid om te overleven en het brengt de bevolking dichter bij de essentie: voedsel is van vitaal belang en het is even belangrijk dat je dat voedsel uit je eigen omgeving kunt betrekken.

Dit is nog maar een virusje van niemendal dat voor miljoenen slachtoffers kan zorgen, maar wat als er ooit een gewapend conflict uitbreekt zodat transport van voedingsmiddelen onmogelijk of moeilijk wordt?

Aardappelen zijn gezond. Maak er meer gebruik van en koop verse aardappelen bij de boer. Dan hebben onze lokale boeren er ook iets aan en je bent zeker van een goed, vers en natuurlijk product, veel beter dan al die kant-en-klaar-schoteltjes waarvan je niet weet wat er allemaal in zit. En… je helpt de boeren en vooral ook jouw gezondheid!

Laten we dus onze eigen landbouwers koesteren en onze producten hier aanschaffen. Dat is goed voor onze economie, dat is goed voor onze gezondheid en dat is goed voor onze eigen portemonnee.

En een paar dagen geleden kwam het nog in het nieuws dat er minder aardappelen gegeten worden en dat veel aardappelboeren met de handen in het haar zitten.

Begrijpelijk: de restaurants zijn gesloten, de frituren zijn maar onder bepaalde voorwaarden toegankelijk en thuis worden ook al niet vaak aardappelen gegeten, want velen kiezen ondanks alles nog steeds voor kant-en-klaar-schoteltjes waarvan de inhoud ondergeschikt is aan de smaak en de portemonnee.

We zijn wat we eten en dus is het wel van belang dat we goed uitkijken naar wat er op ons bord komt. Verse producten verdienen altijd de voorkeur en daar horen groenten, fruit, maar ook aardappelen bij.

Dus: laten we ons weer bekeren tot de aardappel. Die bevat heel wat voedzame stoffen, kan gemakkelijk bewaard worden, is niet duur en kan op vele manieren bereid worden in de keuken, met talloze smakelijke variaties en in vele gerechten: van lekkere frietjes tot aardappelpuree, aardappeltaart, gratin enzovoort.

Bovendien kan je aardappelen zowel koken, bakken, in de schil, en zelfs weer opwarmen nadat die koud was geworden. Heb je er al eens aan gedacht om een gekookte, maar koud geworden aardappel ’s anderendaags te bakken in olijfolie, of in kokosvet, of in goede hoeveboter? Dat is uiterst lekker.

Natuurlijk hoef je de aardappel niet koud te laten worden om die nadien weer te moeten bakken. Je kan die ook weer opwarmen en warm houden zodat iemand die later aan tafel komt of nadien een klein hongertje heeft, nog altijd een lekkere warme aardappel voorgeschoteld kan krijgen.

Aardappelen kan je natuurlijk op veel manieren verwarmen of warm houden. Al naargelang van de methode zullen er meer of minder voedende bestanddelen in achterblijven. Als er verschillende mensen op verschillende tijdstippen aan tafel willen gaan, is het beter voor de voedende stoffen en voor de smaak als je niet telkens de aardappelen weer moet opwarmen. Daarom kan je beter de aardappelen warm houden „au bain-marie”. Je moet er dan wel voor zorgen dat je een keukenhanddoek of een strook keukenrolpapier tussen de pot en het deksel legt. Op die manier wordt de damp opgenomen en zullen de klaargemaakte aardappelen beter van uitzicht en van smaak blijven.

Aardappelen hebben in onze contreien al duizenden mensen van de hongerdood gered, denk aan het schilderij “de aardappeleters” van Permeke. Misschien moeten we nu weer wat meer aardappelen eten, niet enkel voor onze eigen gezondheid, maar ook om onze lokale economie en onze boeren te steunen. Smakelijk!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Eén op vijf heeft last van brandend maagzuur

Eén op de vijf mensen heeft last van brandend maagzuur, ook wel indigestie of reflux genoemd. Het zure maagsap uit de maag komt dan op een verkeerde plek terecht, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet bekleed met beschermende slijmvliezen zoals de maag, zodat de...

Lees meer

Broccoli: het natuurlijke anti-kankerwapen

We zijn een stuk van de natuur en dus moeten we ons in leven houden met elementen uit die natuur. Hoe meer je van de natuur en de oorspronkelijke samenstelling van de schepping afwijkt, des te groter wordt het risico op problemen. Een van de grote problemen van deze...

Lees meer

Champignons: je beste bodyguard

Vorige week werd door de overheid de week van de valpreventie afgekondigd. Het is geen overbodige maatregel om dit onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Als je twintig bent en je maakt een valpartij, dan loopt dat gewoonlijk goed af, zonder problemen,...

Lees meer

Hoe kun je gezond, maar efficiënt afslanken?

Heel wat moderne problemen zijn terug te voeren tot een nog groter probleem van deze tijd: obesitas. Zowel kanker, hart- en vaatziekten, beroerte, diabetes, problemen met de immuniteit, last in de spieren en rugklachten, evenals vroegtijdig overlijden kunnen te maken...

Lees meer

KOMKOMMER: lentefrisse, afslankende lekkernij

Het is lente, of wat er zou moeten voor doorgaan, maar ondanks het minder fraaie weer heeft de natuur ons toch kansen gegeven om het lentegevoel te ervaren, vooral door middel van groenten die nu volop worden aangeboden. Eentje daarvan is komkommer. Want hoewel...

Lees meer

Ziekte voorkomen door anders te eten

We zijn wat we eten. We kennen allemaal de betekenis van die slogan. En de opvatting van Hippocrates, de grondlegger van de moderne geneeskunde loog er ook niet om: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn, uw voeding”. Duizenden jaren geleden wist men dat ook...

Lees meer