mei 19, 2020 | Alle tips, Huishoudcoach | 0 Reacties

De grote natuurlijke oventruc: voor perfect hygiënisch koken

De lockdown heeft niet enkel nadelen gehad, hoewel die gigantisch waren. Er waren ook gunstige effecten. Zo zijn de meeste mensen ook zelf weer beginnen te koken: ze kregen weer belangstelling voor eenvoudige, maar lekkere recepten en hebben zich daarvoor weer bekeerd tot het basisvoedsel met verse ingrediënten die ze in hun onmiddellijke buurt konden vinden. Fruit, groenten, vlees, vis, het werd weer op tafel getoverd als kwam het uit een toprestaurant.

In veel huisgezinnen werd het genieten van voedsel weer uitgevonden, in de plaats van de snelle hap met voorbewerkt en voorverpakt voedsel, waarvan je de herkomst moeilijk kon achterhalen en dat volgepropt zat met bewaarmiddelen, kleurstoffen en smaakstoffen. Kortom, het verdroeg nog moeilijk het predicaat voedsel, het viel eerder onder de categorie “eten met een opgedrongen smaak”.

De gemakkelijkste, goedkoopste en meest natuurlijke ovenreiniger is natriumbicarbonaat. Met een eenvoudig trucje kan je daarmee alle aangekoekte vetten en etensresten losweken, zodat je na een poosje weer over een splinternieuwe oven beschikt.

Dat vers koken heeft veel voordelen: je weet wat je eet, je kan het voedsel kiezen in functie van je gezondheid en leeftijd en vooral voor kinderen is het belangrijk dat ze volwaardig voedsel krijgen om zodoende een ijzersterke gezondheid op te bouwen.

Aan dat zelf koken zijn uiteraard een paar nadelen verbonden, hoewel ze niet opwegen tegen de voordelen. Ja, je hebt meer afwas. Ja je moet meer reinigen. Ja er kruipt heel wat tijd in.

Maar voor alles is een oplossing en meestal is die heel eenvoudig.

De oven wordt nu bijvoorbeeld veel meer gebruikt dan tevoren, hoewel voor de coronatijd er meer opgewarmd werd uit kant-en-klare pakketten. Dat heeft natuurlijk tot gevolg dat je ook de oven meer moet reinigen. Daar zien veel mensen tegen op. Ze gebruiken allerlei middelen om de oven, de grill, de roosters, de wanden te ontvetten en dat lukt niet altijd even gemakkelijk. Soms worden zelfs gevaarlijke producten gebruikt die erge brandwonden kunnen veroorzaken. Doe dit niet, want er bestaan heel eenvoudige trucjes die de klus gemakkelijk kunnen klaren, zonder dat er enige risico voor de gezondheid bij is.

Wat heb je nodig? Twee dingen: een beetje natriumbicarbonaat oftewel bakpoeder, ook wel zuiveringszout genoemd, en wat tijd. De tijd en het bakpoeder zullen het karwei voor je doen.

Hoe ga je tewerk?

Strooi het natriumbicarbonaat op de bodemplaat van de oven, verspreid het ook over het rooster en de grillplaat.

Met een broesspuit moet je het poeder nu een beetje bevochtigen met water. Maak het niet kletsnat, gewoon bevochtigen is voldoende. Natuurlijk moet je dit doen in een afgekoelde oven. Het bakpoeder zal nu langzaam de harde delen losweken. Je kan dit om het uur herhalen, tot je ziet dat zelfs de hardnekkigste harde delen losgekomen zijn. Meer werk is er niet aan.

Op die manier verkrijg je weer een prima nette en mooi gereinigde oven waarin je volgens alle regels van de hygiëne weer naar hartenlust kan koken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer