mei 19, 2020 | Alle tips, Huishoudcoach | 0 Reacties

De grote natuurlijke oventruc: voor perfect hygiënisch koken

De lockdown heeft niet enkel nadelen gehad, hoewel die gigantisch waren. Er waren ook gunstige effecten. Zo zijn de meeste mensen ook zelf weer beginnen te koken: ze kregen weer belangstelling voor eenvoudige, maar lekkere recepten en hebben zich daarvoor weer bekeerd tot het basisvoedsel met verse ingrediënten die ze in hun onmiddellijke buurt konden vinden. Fruit, groenten, vlees, vis, het werd weer op tafel getoverd als kwam het uit een toprestaurant.

In veel huisgezinnen werd het genieten van voedsel weer uitgevonden, in de plaats van de snelle hap met voorbewerkt en voorverpakt voedsel, waarvan je de herkomst moeilijk kon achterhalen en dat volgepropt zat met bewaarmiddelen, kleurstoffen en smaakstoffen. Kortom, het verdroeg nog moeilijk het predicaat voedsel, het viel eerder onder de categorie “eten met een opgedrongen smaak”.

De gemakkelijkste, goedkoopste en meest natuurlijke ovenreiniger is natriumbicarbonaat. Met een eenvoudig trucje kan je daarmee alle aangekoekte vetten en etensresten losweken, zodat je na een poosje weer over een splinternieuwe oven beschikt.

Dat vers koken heeft veel voordelen: je weet wat je eet, je kan het voedsel kiezen in functie van je gezondheid en leeftijd en vooral voor kinderen is het belangrijk dat ze volwaardig voedsel krijgen om zodoende een ijzersterke gezondheid op te bouwen.

Aan dat zelf koken zijn uiteraard een paar nadelen verbonden, hoewel ze niet opwegen tegen de voordelen. Ja, je hebt meer afwas. Ja je moet meer reinigen. Ja er kruipt heel wat tijd in.

Maar voor alles is een oplossing en meestal is die heel eenvoudig.

De oven wordt nu bijvoorbeeld veel meer gebruikt dan tevoren, hoewel voor de coronatijd er meer opgewarmd werd uit kant-en-klare pakketten. Dat heeft natuurlijk tot gevolg dat je ook de oven meer moet reinigen. Daar zien veel mensen tegen op. Ze gebruiken allerlei middelen om de oven, de grill, de roosters, de wanden te ontvetten en dat lukt niet altijd even gemakkelijk. Soms worden zelfs gevaarlijke producten gebruikt die erge brandwonden kunnen veroorzaken. Doe dit niet, want er bestaan heel eenvoudige trucjes die de klus gemakkelijk kunnen klaren, zonder dat er enige risico voor de gezondheid bij is.

Wat heb je nodig? Twee dingen: een beetje natriumbicarbonaat oftewel bakpoeder, ook wel zuiveringszout genoemd, en wat tijd. De tijd en het bakpoeder zullen het karwei voor je doen.

Hoe ga je tewerk?

Strooi het natriumbicarbonaat op de bodemplaat van de oven, verspreid het ook over het rooster en de grillplaat.

Met een broesspuit moet je het poeder nu een beetje bevochtigen met water. Maak het niet kletsnat, gewoon bevochtigen is voldoende. Natuurlijk moet je dit doen in een afgekoelde oven. Het bakpoeder zal nu langzaam de harde delen losweken. Je kan dit om het uur herhalen, tot je ziet dat zelfs de hardnekkigste harde delen losgekomen zijn. Meer werk is er niet aan.

Op die manier verkrijg je weer een prima nette en mooi gereinigde oven waarin je volgens alle regels van de hygiëne weer naar hartenlust kan koken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Neen, de menopauze maakt geen eind aan alle vreugde

Elke vrouw maakt het ooit mee: bij de ene wat vroeger dan bij de andere en dat is gewoonlijk erfelijk bepaald, tenzij het vroeger komt vanwege een trauma of ziekte: de menopauze. De menopauze zelf is een compleet natuurlijke “gebeurtenis” en beslist geen ziekte. Er...

Lees meer

Het recept voor een gelukkiger leven

Wat is het belangrijkste in het leven? Dat je gelukkig bent, dat je uitzicht hebt op een mooie en zekere toekomst voor jezelf en je gezin, dat je gezond bent en dat je kinderen en je partner het goed maken. Maar bovenal die wensen torent torenhoog de ultieme wens:...

Lees meer

BERNAGIE verjongt je huid en je geest

De natuur is wondermooi gemaakt en er is niemand ter wereld die niet verfrist en beter uit een natuurbad tevoorschijn komt. De planten en de kleuren dragen daartoe bij. Maar er zijn nog meer kwaliteiten die besloten liggen in de natuur. Je moet ze leren kennen en...

Lees meer