mei 2, 2020 | Alle tips | 0 Reacties

Selenium en zink versterken je immuniteit tegen corona

Het was al langer bekend dat vitamine C een belangrijke antioxidant is. Nobelprijswinnaar Linus Pauling heeft duidelijk aangetoond dat de meeste mensen er een groot tekort aan hebben. De 75 mg aanbevolen door de overheid is volgens hem net voldoende om geen scheurbuik te krijgen. Dat was de ziekte waarmee vroeger zeelieden te maken kregen als ze langere tijd op zee waren en geen vers voedsel zoals groenten en vruchten te eten kregen. Pas nadat ze citrusvruchten meenamen was het probleem opgelost.

Vandaar dat citrusvruchten nog altijd doorgaan als de sterkste bron van vitamine C. We weten intussen wel meer, want ook alle groenten en bessen zelfs aardappelen bevatten vitamine C. We weten ook dat deze vitamine vernietigd wordt door koken, lang bewaren en door licht.

Gezonde voeding is van belang voor het immuunsysteem. Maar in tijden van coronabesmetting is vooral zink en selenium van belang voor een sterke immuniteit. Die antioxidanten vind je vooral in fruit, volkoren, maar vooral vis en noten.

Vandaar het grote belang om elke dag fruit en groenten te eten en zowel gevarieerd en in voldoende mate.

Die variatie is van belang omdat meerdere stoffen in groenten en fruit zoals oligo-elementen, mineralen en de cofactoren van vitamines van even groot belang zijn. Zo is bijvoorbeeld gebleken dat patiënten die een tekort hebben aan zink en vooral aan selenium meer vatbaar zijn voor virale infecties dan mensen die wel voldoende selenium en zink in het bloed hebben. Je kan dat nemen als voedingssupplement, maar voor sommige producten is dat wel gevaarlijk. Zo wordt een teveel aan selenium als gevaarlijk beschouwd. Een tekort aan het spoorelement selenium maakt dan weer de vatbaarheid voor virale aandoeningen groter. Wil je je beschermen tegen o.m. corona, dan is het verstandig voldoende selenium uit het voedsel te halen.

Selenium is beschermend voor de rode bloedlichaampjes en het zijn juist die welke verantwoordelijk zijn voor het transport van zuurstof, iets wat bij corona in het gedrang kan komen. Selenium beschermt ook de lichaamscellen tegen beschadiging.

Gelukkig zijn er heel wat voedingsstoffen die rijk zijn aan selenium. Dat is vooral het geval met vis en ook vlees. Dat laatste omdat aan het veevoeder ook selenium wordt toegevoegd. Voor gewassen hangt het af van de kwaliteit van de bodem. Als de grond voldoende selenium bevat, is dat ook gunstig voor de groenten, vruchten en graangewassen.

Waar wel veel selenium in wordt aangetroffen zijn noten. Allerhande noten bevatten selenium, maar vooral Brazilnoten oftewel paranoten. Die zijn bijzonder rijk aan dit spoorelement. Selenium is namelijk een bijzonder krachtige antioxidant. Bij een tekort heeft dat invloed op de vatbaarheid voor virale aandoeningen, maar ook breekbaarheid van nagels, verlies van haar en tanden, problemen met de huid en zelfs zenuwaandoeningen. De aanbevolen dagelijkse dosis is 70 microgram voor volwassenen. De gevarenzone met overdosering wordt overschreden als de dagelijkse aanbevolen dosis met de factor vijf wordt overschreden, dat ligt dus ongeveer op 300 microgram per dag, maar het is quasi onmogelijk om die gevarengrens via de voeding te overschrijden.

Zink is ook belangrijk voor de immuniteit, maar ook voor het gezichtsvermogen, de concentratie en het geheugen. Ook voor de huid en de immuniteit is zink van groot belang. Dit mineraal kunnen we ook uit de voeding halen: vlees en vooral vis en bijzonder uit schaaldieren, vooral oesters. Maar ook noten en zuivelproducten zijn uitstekende leveranciers van zink.

Als je dus dagelijks een handvol noten eet, dan voldoe je aan beide criteria: voldoende zink en selenium. Bovendien bevatten noten ook Omega-3 vetzuren en dat is eveneens uitstekend voor hart en bloedsomloop en voor de hersenen, het zenuwstelsel en het geheugen.

Noten hebben dus zeker een plaats in een gezond dieet, ook om pal te staan tegen de corona invasie.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer

Wie zijn bioklok respecteert, leeft langer

De helft van de volwassen bevolking slaapt door middel van slaappillen. Dat is geen goede evolutie, want normaal moet na een dagje werken, de slaap als een welgekomen geschenk bezit van ons nemen. Slaap is nodig, dat hebben we al heel wat keren onderstreept. Het is...

Lees meer

Mooier, jonger en gezonder dankzij honing

De bijen zijn tegenwoordig dagelijks in het nieuws. Niet zozeer omdat het een gezond natuurproduct is, maar vooral omdat de Aziatische hoornaars zich tegoed doet aan onze bijen. En als we die zijn gang laten gaan, kan dat uitdraaien op een ramp. En de bijen zorgen...

Lees meer