mei 2, 2020 | Alle tips | 0 Reacties

Selenium en zink versterken je immuniteit tegen corona

Het was al langer bekend dat vitamine C een belangrijke antioxidant is. Nobelprijswinnaar Linus Pauling heeft duidelijk aangetoond dat de meeste mensen er een groot tekort aan hebben. De 75 mg aanbevolen door de overheid is volgens hem net voldoende om geen scheurbuik te krijgen. Dat was de ziekte waarmee vroeger zeelieden te maken kregen als ze langere tijd op zee waren en geen vers voedsel zoals groenten en vruchten te eten kregen. Pas nadat ze citrusvruchten meenamen was het probleem opgelost.

Vandaar dat citrusvruchten nog altijd doorgaan als de sterkste bron van vitamine C. We weten intussen wel meer, want ook alle groenten en bessen zelfs aardappelen bevatten vitamine C. We weten ook dat deze vitamine vernietigd wordt door koken, lang bewaren en door licht.

Gezonde voeding is van belang voor het immuunsysteem. Maar in tijden van coronabesmetting is vooral zink en selenium van belang voor een sterke immuniteit. Die antioxidanten vind je vooral in fruit, volkoren, maar vooral vis en noten.

Vandaar het grote belang om elke dag fruit en groenten te eten en zowel gevarieerd en in voldoende mate.

Die variatie is van belang omdat meerdere stoffen in groenten en fruit zoals oligo-elementen, mineralen en de cofactoren van vitamines van even groot belang zijn. Zo is bijvoorbeeld gebleken dat patiënten die een tekort hebben aan zink en vooral aan selenium meer vatbaar zijn voor virale infecties dan mensen die wel voldoende selenium en zink in het bloed hebben. Je kan dat nemen als voedingssupplement, maar voor sommige producten is dat wel gevaarlijk. Zo wordt een teveel aan selenium als gevaarlijk beschouwd. Een tekort aan het spoorelement selenium maakt dan weer de vatbaarheid voor virale aandoeningen groter. Wil je je beschermen tegen o.m. corona, dan is het verstandig voldoende selenium uit het voedsel te halen.

Selenium is beschermend voor de rode bloedlichaampjes en het zijn juist die welke verantwoordelijk zijn voor het transport van zuurstof, iets wat bij corona in het gedrang kan komen. Selenium beschermt ook de lichaamscellen tegen beschadiging.

Gelukkig zijn er heel wat voedingsstoffen die rijk zijn aan selenium. Dat is vooral het geval met vis en ook vlees. Dat laatste omdat aan het veevoeder ook selenium wordt toegevoegd. Voor gewassen hangt het af van de kwaliteit van de bodem. Als de grond voldoende selenium bevat, is dat ook gunstig voor de groenten, vruchten en graangewassen.

Waar wel veel selenium in wordt aangetroffen zijn noten. Allerhande noten bevatten selenium, maar vooral Brazilnoten oftewel paranoten. Die zijn bijzonder rijk aan dit spoorelement. Selenium is namelijk een bijzonder krachtige antioxidant. Bij een tekort heeft dat invloed op de vatbaarheid voor virale aandoeningen, maar ook breekbaarheid van nagels, verlies van haar en tanden, problemen met de huid en zelfs zenuwaandoeningen. De aanbevolen dagelijkse dosis is 70 microgram voor volwassenen. De gevarenzone met overdosering wordt overschreden als de dagelijkse aanbevolen dosis met de factor vijf wordt overschreden, dat ligt dus ongeveer op 300 microgram per dag, maar het is quasi onmogelijk om die gevarengrens via de voeding te overschrijden.

Zink is ook belangrijk voor de immuniteit, maar ook voor het gezichtsvermogen, de concentratie en het geheugen. Ook voor de huid en de immuniteit is zink van groot belang. Dit mineraal kunnen we ook uit de voeding halen: vlees en vooral vis en bijzonder uit schaaldieren, vooral oesters. Maar ook noten en zuivelproducten zijn uitstekende leveranciers van zink.

Als je dus dagelijks een handvol noten eet, dan voldoe je aan beide criteria: voldoende zink en selenium. Bovendien bevatten noten ook Omega-3 vetzuren en dat is eveneens uitstekend voor hart en bloedsomloop en voor de hersenen, het zenuwstelsel en het geheugen.

Noten hebben dus zeker een plaats in een gezond dieet, ook om pal te staan tegen de corona invasie.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Last van winterhanden en wintervoeten?

Je kunt je afvragen hoe het komt dat dieren niet doodvallen tijdens de ijzige winterkou: vriesweer en daarbovenop nog ijsregen of sneeuw en een ijzige wind. Geen weer om een hond door te jagen zegt men vaak. De vogels hebben daar blijkbaar geen last van, honden...

Lees meer

Tijm: krachtpatser tegen hoest

Ouderen herinneren zich beslist nog de smaak van zogenaamd hoestsnoepjes uit hun jeugd. Ze smaakten naar tijm en zoethout. Grootmoeders vertelden dat het een ideaal en gezond snoepje was dat je tegen winterse hoest, verkoudheid, vallingen en snotneuzen kon beschermen....

Lees meer

Waarom moet je blijven bewegen met rugpijn?

Haast niemand blijft er levenslang van gespaard: meer dan 85 percent van de volwassenen heeft vroeg of laat last van een pijnlijke rug. Vroeger gold als parool: blijf stil zitten, beweeg zo weinig mogelijk en rust veel. Tegenwoordig klinkt dat compleet andersom: blijf...

Lees meer