mei 21, 2020 | Alle tips, Planten | 0 Reacties

Verzorg je planten milieuvriendelijk: Natuurlijk wapen tegen bladluizen

Planten in huis, brengen de natuur in je woning. Ze zijn niet enkel sierlijk, geven vorm aan het decor, zuiveren de lucht en geven je ook een alibi om bezig te zijn en je nuttig te voelen. Bovendien zijn planten en bij uitbreiding de natuur de beste heelmeester in tijden van ziekte en triestige ervaringen. Planten en de natuur zijn de ideale hulp bij landerigheid, depressies, zich niet goed in zijn vel voelen.

Je moet natuurlijk een beetje uitkijken welke planten je in huis haalt: of ze tegen een beetje droogte kunnen als je afwezig bent bijvoorbeeld, en tegen de warmte en koude, dus temperatuurschommelingen en hoe vaak ze moeten verzorgd worden enz. Sommige delicate planten kunnen wel heel mooi zijn, maar ze laten snel hun kopje hangen, verliezen hun bladeren, krijgen gele vlekken. Soms krijgen ze te veel water, soms te weinig, soms het verkeerde voedsel. Het is dus van groot belang dat je weet over welke plant het gaat en hoe je ze moet verzorgen.

Opgepast met sterke insecticiden voor je planten. Je kan ze best verzorgen met ongevaarlijke, natuurlijke maar doeltreffende alternatieven.

Als je de naam van de plant kent, is dat tegenwoordig geen probleem meer, je vindt er alles over op het internet.

Wees voorzichtig met de “goede raad” van firma’s. Soms prijzen ze producten of bestrijdingsmiddelen aan die wel goed zijn voor de firma, maar niet voor je eigen gezondheid. Denk aan insecticiden. Die verprutsen vaak waar je de plant voor binnengehaald hebt.

Bovendien zijn er vaak goede en onschadelijke alternatieven.

Neem bijvoorbeeld de Ficus die populair is in kleine appartementen en studentenkoten.

De FICUS is een plant die menige woon- en studentenkamer siert omdat ze in verschillende grootten bestaat en ook verschillende soorten van bladgrootte kent. Het is ook een mooie plant die relatief weinig onderhoud vergt.

Het is dus een beetje de echte natuur in huis brengen. Ficus voelt zich zelfs happy in een schaduwrijke maar warme omgeving. In sommigen studentenkamers is dat evenwel niet altijd te vinden, want vaak zijn studenten uithuizig en koelt de kamer te veel af in het weekend of het najaar en de winter.

Zolang men evenwel de potkluit goed vochtig houdt en in het groeiseizoen maandelijks mest bij geeft, groeit de plant voorspoedig. De ficus heeft echter een hekel aan koude en natte voeten: de onderste bladeren gaan dan hangen en vertonen gele vlekken.

In een tochtige omgeving durven ook spint, luis en witte vlieg de plant bedreigen. Grijp evenwel niet meteen naar de insecticide: er is een veel eenvoudiger en vriendelijker middel. Je kan de bladeren bespuiten of afsponzen met een mengsel van 1/3 melk en 2/3 water. Je doodt er de beestjes weliswaar niet mee, maar ze verliezen hun houvast op het blad. Bovendien bezorgt de melk het blad een opvallende glans. Op die manier heb je geen gevaarlijke stoffen in je kamer gebracht, ga je milieuvriendelijk te werk en verzorg je je planten naar best vermogen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer