mei 21, 2020 | Alle tips, Planten | 0 Reacties

Verzorg je planten milieuvriendelijk: Natuurlijk wapen tegen bladluizen

Planten in huis, brengen de natuur in je woning. Ze zijn niet enkel sierlijk, geven vorm aan het decor, zuiveren de lucht en geven je ook een alibi om bezig te zijn en je nuttig te voelen. Bovendien zijn planten en bij uitbreiding de natuur de beste heelmeester in tijden van ziekte en triestige ervaringen. Planten en de natuur zijn de ideale hulp bij landerigheid, depressies, zich niet goed in zijn vel voelen.

Je moet natuurlijk een beetje uitkijken welke planten je in huis haalt: of ze tegen een beetje droogte kunnen als je afwezig bent bijvoorbeeld, en tegen de warmte en koude, dus temperatuurschommelingen en hoe vaak ze moeten verzorgd worden enz. Sommige delicate planten kunnen wel heel mooi zijn, maar ze laten snel hun kopje hangen, verliezen hun bladeren, krijgen gele vlekken. Soms krijgen ze te veel water, soms te weinig, soms het verkeerde voedsel. Het is dus van groot belang dat je weet over welke plant het gaat en hoe je ze moet verzorgen.

Opgepast met sterke insecticiden voor je planten. Je kan ze best verzorgen met ongevaarlijke, natuurlijke maar doeltreffende alternatieven.

Als je de naam van de plant kent, is dat tegenwoordig geen probleem meer, je vindt er alles over op het internet.

Wees voorzichtig met de “goede raad” van firma’s. Soms prijzen ze producten of bestrijdingsmiddelen aan die wel goed zijn voor de firma, maar niet voor je eigen gezondheid. Denk aan insecticiden. Die verprutsen vaak waar je de plant voor binnengehaald hebt.

Bovendien zijn er vaak goede en onschadelijke alternatieven.

Neem bijvoorbeeld de Ficus die populair is in kleine appartementen en studentenkoten.

De FICUS is een plant die menige woon- en studentenkamer siert omdat ze in verschillende grootten bestaat en ook verschillende soorten van bladgrootte kent. Het is ook een mooie plant die relatief weinig onderhoud vergt.

Het is dus een beetje de echte natuur in huis brengen. Ficus voelt zich zelfs happy in een schaduwrijke maar warme omgeving. In sommigen studentenkamers is dat evenwel niet altijd te vinden, want vaak zijn studenten uithuizig en koelt de kamer te veel af in het weekend of het najaar en de winter.

Zolang men evenwel de potkluit goed vochtig houdt en in het groeiseizoen maandelijks mest bij geeft, groeit de plant voorspoedig. De ficus heeft echter een hekel aan koude en natte voeten: de onderste bladeren gaan dan hangen en vertonen gele vlekken.

In een tochtige omgeving durven ook spint, luis en witte vlieg de plant bedreigen. Grijp evenwel niet meteen naar de insecticide: er is een veel eenvoudiger en vriendelijker middel. Je kan de bladeren bespuiten of afsponzen met een mengsel van 1/3 melk en 2/3 water. Je doodt er de beestjes weliswaar niet mee, maar ze verliezen hun houvast op het blad. Bovendien bezorgt de melk het blad een opvallende glans. Op die manier heb je geen gevaarlijke stoffen in je kamer gebracht, ga je milieuvriendelijk te werk en verzorg je je planten naar best vermogen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom is gevarieerd eten van belang?

Elk onderzoek wijst het uit: gevarieerd en gezond eten is van essentieel belang voor ons welbevinden en voor het goed functioneren van alle organen, zodat we tot op hoge leeftijd perfect kunnen doorgaan en ons goed voelen. Sinds de ontdekking van “vitamines” is...

Lees meer

Zwanger: dan is één glas wijn al te veel!

De zwangerschap is een bijzondere tijd. We vertellen niets nieuws als we stellen dat alles wat de aanstaande moeder eet en drinkt van invloed is op de ontwikkeling, de gezondheid en het latere gedrag van de toekomstige baby, het kind. Zo is het bekend dat roken...

Lees meer

Waarom is alcohol geen goed slaapmutsje?

Men kan niet langer dan een paar dagen zonder drank. Dehydratatie kan levensgevaarlijk zijn vooral bij jonge kinderen en patiënten met zware brandwonden. Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 70 percent percent uit vocht. Hiervan is 44 percent intracellulair en...

Lees meer

Is SEKS na een hartinfarct gevaarlijk?

Het is een vraag die elke infarctpatiënt zich stelt, maar niet altijd durft formuleren tegenover de arts: mag ik weer seksuele betrekkingen hebben? Want groot is de vrees van de hartpatiënt dat zich een herhaling van het probleem zou voordoen als gevolg van de...

Lees meer