Hoe kan je nu in ‘s hemelsnaam eigeel en wit gemakkelijker scheiden?

Ei mag. Het is zelfs gezond zo regelmatig een eitje eten. Vroeger ging men er van uit dat eieren vrachten cholesterol aanbrachten en dus absoluut af te raden waren. Tegenwoordig weet men wel beter: de cholesterol wordt slechts voor een luttele tien percent door de voeding geleverd, de rest wordt aangemaakt in de lever en dan wel om de reden dat de cholesterol noodzakelijk is en zelfs heel belangrijk voor het lichaam. Want cholesterol vormt de bouwstenen voor heel wat andere, noodzakelijke en nuttige dingen, zoals hormonen. Bovendien is gebleken dat profs van toonaangevende Amerikaanse universiteiten zich hadden laten omkopen door de suikerlobby om de aandacht van suiker af te leiden en het kwaad richting vetten en cholesterol te duwen.

Dat heeft miljoenen mensen het leven gekost, doordat ze hun dieet hebben georiënteerd naar valse informatie.

Een eitje mag weer, moet zelfs. Maar er is heel wat handigheid nodig om de dooier te scheiden van het eiwit, tenzij… je ons trucje toepast, want dan wordt het kinderspel.

Maar een eitje mag en meerdere ook zelfs. Niets zo lekker als een roereitje bij het ontbijt of een omeletje of een gekookt ei. Maar er zijn ook heel wat recepten waar je eieren in kunt verwerken. Dan bestaat de kunst erin om de dooier te scheiden van het eiwit.

Moeders vroeger hadden daar allerlei trucjes voor en de moderne koks passen die nog altijd toe: eitje breken, het eiwit overhevelen in de ene schaalhelft en af en toe overhevelen naar de andere tot er enkel eigeel overblijft in één eierschaal en het wit in de andere. Het lijkt en het klinkt eenvoudig, maar je moet wel wat handigheid ontwikkelen om erin te slagen.

Dan zijn er die trucjes die je op het internet vaak ziet: het ei breken en het geheel door de nauwe gang van een afgesneden flessenhals persen. Ja probeer het maar. Zo’n filmpjes zijn doorgaans gemaakt door mensen die het al jaren doen en er dus mee vertrouwd zijn.

Moet je dan maar afzien van het gebruik van een eitje als je enkel de dooier of het wit wil gebruiken? Zeker niet, want niets is zo lekker als een goed gebakken eitje, of een gebakje waar je eigeel in hebt gebruikt. De kunst bestaat erin het wit van het ei gemakkelijk en volledig te scheiden van het eigeel. Daar hebben veel keukenprinsessen moeite mee. Nadat ze ons tipje zullen hebben gelezen, wordt het kinderspel, want het geheim ligt in het feit dat het gemakkelijker is het eigeel van het wit te scheiden als het ei heel koud is. Een ei op kamertemperatuur is niet zo gemakkelijk te behandelen. Dus vooraleer je het wit en het geel van het ei wil scheiden, zet het ei een paar uurtjes in een heel koude koelkast: dan wordt het kinderspel.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Minder kans op griep deze winter? Hoezo?

Griep is een erg besmettelijke ziekte en wordt overgebracht door een virus. Je kunt het een beetje vergelijken met Covid, dat ook afkomstig is van een virus, maar aan griep zijn we wel al wat meer gewend. Velen hebben antistoffen opgebouwd, maar zoals alle virussen...

Lees meer

Hoge bloeddruk: de geniepige doder

We zijn eigenlijk niet goed bezig. Slapeloosheid, stress, burn-out, agressie, problemen, vrees en angsten, zelfs existentiële angst, onzekerheid over de toekomst, sterfgevallen in de familie, langdurige ziekten, pandemieën, winter en winterziekten… het zijn allemaal...

Lees meer

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer