jun 29, 2020 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Hoe kies je de sappigste citroenen?

Als je aan het woord “citroen” denkt, trek je dan een zuur gezicht? Meestal niet. Maar als je zuiver citroensap drinkt, dan heb je wel de reflex om een zure bek te trekken. Smaak en perceptie verschillen soms. En hoewel citroen zuur smaakt, is het voor het organisme geen zuurmaker, integendeel het alkaliseert het organisme. Dat betekent dat er een alkalisch residu blijft nadat het product gemetaboliseerd is door de spijsvertering.

Citroen bevat bovendien heel wat vitamine C, is een sterke antioxidant, nuttig tegen allerlei kwalen en ongemakken, vooral problemen die vitamine C-gerelateerd zijn. Niet dat vitamine C de enige stof zou zijn in citroen die van belang is, maar hij is er wel voor gekend. Citroen bevat pectine, oplosbare vezels, ijzer, D-limoneen, astaxantine en hesperidine. Bepaalde van die stoffen hebben bewezen dat ze in labo-opstellingen in staat zijn zelfs sterke tumoren terug te dringen en uiteraard dus ook te voorkomen.

Citroen is een heel gezonde vrucht en hoewel ze zuur smaakt, alkaliseert ze het lichaam en is dus ideaal bij de preventie van hart- en vaatziekten, nierstenen, bloedarmoede en kanker. Maar het is ook een gezonde, natuurlijke smaakversterker in vele gerechten.

Wil je de dag goed en gezond beginnen, drink dan het sap van een versgeperste citroen, voeg daar een half glas water aan toe en een koffielepeltje vitamine C en je hebt het beste gekozen voor je lichaam en geest. Ook in deze coronatijden is vitamine C erg belangrijk. Als je dan weet dat de meerderheid van de bevolking een schromelijk tekort heeft aan vitamine C is deze citroenbom een echte opkikker voor de gezondheid.

Bovendien is ook aangetoond dat citroen gunstig werkt tegen hart- en vaatziekten (vanwege de vitamines en de antioxidanten), maar ook een bijzondere aanrader is tegen nierstenen. Iemand die al nierstenen heeft gehad, moet elke dag een citroen eten of het sap van versgeperste citroenen drinken. De kans dat er nadien nog nierstenen optreden, is niet alleen fel gereduceerd, het is zelfs zo dat er quasi nooit nog nierstenen voorkomen.

Citroen bevat ook ijzer en is dus uitstekend voor patiënten die te maken hebben met bloedarmoede. Het is ook ondersteunend in een gezond vermageringsdieet en helpt de cholesterol te normaliseren.

Maar citroen doet meer dan enkel zuur smaken en vitamines aanleveren. Het is een prima smaakversterker en een basis voor heerlijke sausjes of vinaigrettes.

In heel wat recepten is het prettig en lekker om citroensap te verwerken. Niets overtreft trouwens vers citroensap. De kunst is wel sappige citroenen te onderscheiden van de vlezige. Daar is een heel eenvoudig trucje voor: ronde citroenen met een gladde effen schil zijn sappiger en aromatischer dan de langwerpige vruchten. Zo simpel is dat. Uw keukenpleziertjes kunnen er alleen maar groter door worden.

En wil je nog meer sap uit je citroenen: rol ze met de vlakke hand over het keukenblad een aantal keren heen en weer. Zo zal het sap zich gemakkelijker losmaken uit de vezels.

En als je de citroen wil uitknijpen om als extra smaakje bij visgerechten te dienen, prik dan gewoon met een prikker, een tandenstoker of een naald een gaatje in de citroen. Daardoor zal je het sap bij het knijpen gemakkelijker kunnen doseren en gaat niets verloren.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer