jun 29, 2020 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Hoe kies je de sappigste citroenen?

Als je aan het woord “citroen” denkt, trek je dan een zuur gezicht? Meestal niet. Maar als je zuiver citroensap drinkt, dan heb je wel de reflex om een zure bek te trekken. Smaak en perceptie verschillen soms. En hoewel citroen zuur smaakt, is het voor het organisme geen zuurmaker, integendeel het alkaliseert het organisme. Dat betekent dat er een alkalisch residu blijft nadat het product gemetaboliseerd is door de spijsvertering.

Citroen bevat bovendien heel wat vitamine C, is een sterke antioxidant, nuttig tegen allerlei kwalen en ongemakken, vooral problemen die vitamine C-gerelateerd zijn. Niet dat vitamine C de enige stof zou zijn in citroen die van belang is, maar hij is er wel voor gekend. Citroen bevat pectine, oplosbare vezels, ijzer, D-limoneen, astaxantine en hesperidine. Bepaalde van die stoffen hebben bewezen dat ze in labo-opstellingen in staat zijn zelfs sterke tumoren terug te dringen en uiteraard dus ook te voorkomen.

Citroen is een heel gezonde vrucht en hoewel ze zuur smaakt, alkaliseert ze het lichaam en is dus ideaal bij de preventie van hart- en vaatziekten, nierstenen, bloedarmoede en kanker. Maar het is ook een gezonde, natuurlijke smaakversterker in vele gerechten.

Wil je de dag goed en gezond beginnen, drink dan het sap van een versgeperste citroen, voeg daar een half glas water aan toe en een koffielepeltje vitamine C en je hebt het beste gekozen voor je lichaam en geest. Ook in deze coronatijden is vitamine C erg belangrijk. Als je dan weet dat de meerderheid van de bevolking een schromelijk tekort heeft aan vitamine C is deze citroenbom een echte opkikker voor de gezondheid.

Bovendien is ook aangetoond dat citroen gunstig werkt tegen hart- en vaatziekten (vanwege de vitamines en de antioxidanten), maar ook een bijzondere aanrader is tegen nierstenen. Iemand die al nierstenen heeft gehad, moet elke dag een citroen eten of het sap van versgeperste citroenen drinken. De kans dat er nadien nog nierstenen optreden, is niet alleen fel gereduceerd, het is zelfs zo dat er quasi nooit nog nierstenen voorkomen.

Citroen bevat ook ijzer en is dus uitstekend voor patiënten die te maken hebben met bloedarmoede. Het is ook ondersteunend in een gezond vermageringsdieet en helpt de cholesterol te normaliseren.

Maar citroen doet meer dan enkel zuur smaken en vitamines aanleveren. Het is een prima smaakversterker en een basis voor heerlijke sausjes of vinaigrettes.

In heel wat recepten is het prettig en lekker om citroensap te verwerken. Niets overtreft trouwens vers citroensap. De kunst is wel sappige citroenen te onderscheiden van de vlezige. Daar is een heel eenvoudig trucje voor: ronde citroenen met een gladde effen schil zijn sappiger en aromatischer dan de langwerpige vruchten. Zo simpel is dat. Uw keukenpleziertjes kunnen er alleen maar groter door worden.

En wil je nog meer sap uit je citroenen: rol ze met de vlakke hand over het keukenblad een aantal keren heen en weer. Zo zal het sap zich gemakkelijker losmaken uit de vezels.

En als je de citroen wil uitknijpen om als extra smaakje bij visgerechten te dienen, prik dan gewoon met een prikker, een tandenstoker of een naald een gaatje in de citroen. Daardoor zal je het sap bij het knijpen gemakkelijker kunnen doseren en gaat niets verloren.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe vetter de vis, hoe gezonder

Het is beter gesteld met de kwaliteit van het water van onze rivieren en meren en dat is maar goed ook. Want er zijn heel wat mensen die van lijnvissen hun hobby hebben gemaakt en dus genieten van de “vangst van hun leven”. Hoe vetter de vis, des te meer Omega-3...

Lees meer

Hartinfarct door lawaai

Stel je even voor dat onze overgrootvaders zouden terugkeren in de maatschappij van vandaag. Ze zouden hun ogen niet geloven, maar vooral ook hun oren niet. Want lawaai is overal aanwezig: op straat, op kantoor, tijdens de ontspanning in de disco, op vakantie, in de...

Lees meer

Vrouwen hebben meer last van galstenen dan mannen

Zowel lente als herfst zijn twee seizoenen waarbij sommige organen wat last kunnen veroorzaken. Lever en gal luisteren meer dan andere organen naar de wisseling van de seizoenen. Het zenuwstelsel mengt er zich trouwens ook in: parasympatisch en sympathisch...

Lees meer

Zo kun je scoliose voorkomen en rugpijn verminderen

Scoliose is een veel voorkomend probleem. Het kan op elke leeftijd beginnen of waargenomen worden en betreft een scheefstand van de ruggengraat. In de plaats van dat de ruggengraat kaarsrecht zou zijn, heeft die een zigzag of S-vorm. Dat kan beginnen van in de jeugd...

Lees meer