jun 4, 2020 | Actueel, Toerisme | 0 Reacties

Thema-uitstap in eigen land: Hoe de Westhoek zijn leven herbouwde na eerste Wereldoorlog

Nieuwe expositie in Yper Museum en project Feniks2020 tonen veerkracht van de mens

In het “Yper Museum” kan je vanaf begin juni een nieuwe expositie bezoeken: ‘herSTELLINGEN. De terugkeer van het sociocultureel leven in Ieper’. De opening van deze expo blaast meteen FENIKS2020 nieuw leven in. Het project brengt het verhaal van de wederopbouw van de Westhoek na de Eerste Wereldoorlog. Op de agenda staat een hele reeks tentoonstellingen en toeristische routes. Zowel de expo als het project brengen verhalen over de veerkracht van mensen in crisistijden. Het is een thema dat actueler is dan ooit.

Een leuke en bijzonder boeiende uitstap in eigen land: het Yper Museum en de Westhoek na de eerste wereldoorlog.

‘herSTELLINGEN’ in Yper Museum

De verplichte lockdown kwam voor het Yper Museum op een uiterst ongelegen moment: de nieuwe expo ‘herSTELLINGEN’ stond letterlijk in de steigers, maar kon omwille van de Coronapandemie haar deuren niet openen. De expo focust op de manier waarop de samenleving zich herstelt. Het verhaal van de gewone mensen dus. 100 jaar later… maar actueler dan ooit. Verschillende thema’s brengen het verhaal van dit herstel: Ieperlingen spelen weer samen muziek, ze verenigen zich, ze ontmoeten elkaar eindelijk terug op café, kinderen gaan naar school in tijdelijke barakken en de Ieperlingen vangen de eerste toeristen op. Burgemeester Emmily Talpe: “Deze tentoonstelling laat zien hoe ook 100 jaar geleden onze stad zich herstelde. Vandaag kunnen we de expo dan toch openen. Dat we daarmee meteen ook het grote West-Vlaamse Feniks 2020 project een nieuwe adem inblazen en opnieuw op gang trekken, maakt deze dag alleen maar heuglijker.”

Herlancering van FENIKS2020

FENIKS 2020 brengt het verhaal van de wederopbouw Westhoek, die als een feniks uit zijn as herrees na de totale verwoestingen door de Eerste Wereldoorlog. Het project benadert de wederopbouw vanuit twee perspectieven: het verhaal van de materiële heropbouw, maar ook van het herstel van een samenleving, hoe mensen van een huis weer een thuis maakten. Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “Feniks gaat over de veerkracht van een streek en zijn bewoners die terug naar hun vertrouwde leven wilden. Dit komt toch wel heel dicht bij een aantal zaken uit de actualiteit. Laten we voor de uitdagingen van vandaag inspiratie putten uit deze verhalen van 100 jaar geleden.”

Vanaf 30 mei kan je expo’s bezoeken in het In Flanders Fields Museum, het Yper Museum, de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Zonnebeke en Poelkapelle en het Fransmansmuseum in Koekelare. Vanaf 8 juni openen ook belevingsruimten in het bezoekerscentrum Het Heuvelland in Kemmel en het stadhuis van Diksmuide. Deze zomer kan je terecht in de Kinderbrouwerij in Reningelst, De Lovie in Poperinge en de kerktorens van Veurne en Mesen.

In het spoor van de wederopbouw wandelen en fietsen

Je kan het bezoek aan deze sites ook combineren met een wandeling of fietstocht in het spoor van de wederopbouw. Vijf wandeltochten en vijf fietsroutes werden uitgestippeld om markante wederopbouw verhalen en sites actief te kunnen beleven in de buitenlucht.

Dit project kwam tot stand met de steun van Toerisme Vlaanderen en de Provincie West-Vlaanderen. Alle info vind je op www.feniks2020.be en www.ypermuseum.be/herstellingen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

De hitte kan dodelijk zijn

We hebben er lang naar uitgekeken, die mooie zomer. Maar voor sommigen wordt het van het goede teveel. Begrijpelijk, want we zijn eigenlijk niet voorbereid op zo’n lange hete periode. Als je je verstand niet gebruikt, kan dat zelfs fataal aflopen. Zo is het absoluut...

Lees meer

Zonnekloppers: bak het niet te bruin!

Alle ellende ten spijt hopen we op een mooie zomer en veel mensen hebben zich daarin voorzien: ze boekten een reis naar het zonnige zuiden. Tenminste als ze er geraken, want met de stakingen die aangekondigd zijn, wordt dat niet evident. Eerst de covid, dan de oorlog,...

Lees meer

Hoe goed slapen bij grote hitte?

Goed slapen is van levensbelang. Dat wijzen spontane reacties van het lichaam wel uit. Als je een nachtje slecht hebt geslapen voel je je irritanter, moe, heb je een slechte concentratie, het weegt op je omgeving, je relatie, je werk. Een nachtje woelen en slecht...

Lees meer

Weekend van het Volkscafé

Zesde editie op 18 & 19 juni 2022 Op zaterdag 18 en zondag 19 juni 2022 presenteren de Westhoek en Frans-Vlaanderen de zesde editie van het Weekend van het Volkscafé. Een 80-tal volkscafés voorzien muziek, volksspelen, streekbieren, Picon Maison en talloze...

Lees meer