Waarom je meer ui in de keuken moet gebruiken en hoe je die langer kunt bewaren

Je kan er voor of tegen zijn, maar het is een feit dat de ui oftewel de ajuin in geen enkele keuken ontbreekt of mag ontbreken. Het heeft een fijne smaak, geeft pit aan veel gerechten, is ideaal in sausen, kan zowel rauw als gekookt of toebereid worden gebruikt en je hoeft echt niet van Aalst te zijn om het daarmee roerend eens te zijn.

In veel gerechten worden smaakversterkers gebruikt. Daarmee bedoelen we niet het glutamaat waar destijds de Chinese restaurants voor berucht waren. Maar veel mensen versterken de smaak van veel gerechten door er zout aan toe te voegen en dat is toch niet altijd even gezond. Vooral bij hoge bloeddruk moet je voorzichtig zijn met teveel zout. Te weinig is ook niet goed, dus kies je de gulden middenweg.

Uien oftewel ajuinen zijn heel gezond: voor de luchtwegen, voor de darmen, voor het microbioom. Het is ook een milde smaakversterker en heerlijk in allerlei gerechten. En dankzij een kleine truc kun je aangesneden ajuinen veel langer bewaren.

Maar zout is niet de enige smaakversterker, ook pepers en allerlei kruiden bezitten die eigenschap. Maar daarbij wordt veel te weinig de ui vermeld, omdat het een milde smaak toevoegt en toch een smaakversterker is.

Veel professionele koks verkiezen daarom de ui als smaakversterker. Eventueel nog wat vervolledigd met pikantere kruiden. Bovendien zijn uien goed voor de gezondheid. De cepiaten (zitten ook in look en prei) zijn goed voor het hart, voor de luchtwegen en leveren een gezonde bijdrage voor het afremmen van kankercellen. Bovendien saneren de oligosachariden de groei van de bifidobacteriën waar het microbioom in de darmen van profiteert. Met andere woorden: uien leveren een gezonde bijdrage voor het gezond maken van de darmflora, dus van het microbioom en dus van de relatie tussen hersenen en darmen en luchtwegen en darmen. Kortom het is een zeer gezonde groente.

Ajuin heeft trouwens ook een regulerend vermogen op de bloedsuikerspiegel en dat is heel goed nieuws, nu vooral het diabetes type twee, overal veld wint.

Meer ui in de keuken dus. Want in heel wat recepten is ui het neusje van de zalm. Ui geeft een fijne en aparte smaak aan vele gerechten, vandaar dat er ook geregeld gebruik wordt van gemaakt. Het probleem is dat je op die manier vaak met geschilde of half aangesneden uien blijft zitten, terwijl die een paar dagen later hun versheid en frisheid verloren hebben.

Daar hebben we een trucje voor bedacht: als je aangesneden ui inwrijft met wat boter of met wat olie, dan is de snede afsloten van de lucht, droogt de ui niet meer uit en zal hij zijn versheid bewaren. Op die manier volstaat het gewoon een dun plakje af te snijden om opnieuw met een verse ui te kunnen beginnen.

Op die manier heb je het profijt van twee werelden: je hebt de goede eigenschappen van de ui en je kan die langer bewaren als die aangesneden is.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Eén op vijf heeft last van brandend maagzuur

Eén op de vijf mensen heeft last van brandend maagzuur, ook wel indigestie of reflux genoemd. Het zure maagsap uit de maag komt dan op een verkeerde plek terecht, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet bekleed met beschermende slijmvliezen zoals de maag, zodat de...

Lees meer

Broccoli: het natuurlijke anti-kankerwapen

We zijn een stuk van de natuur en dus moeten we ons in leven houden met elementen uit die natuur. Hoe meer je van de natuur en de oorspronkelijke samenstelling van de schepping afwijkt, des te groter wordt het risico op problemen. Een van de grote problemen van deze...

Lees meer

Champignons: je beste bodyguard

Vorige week werd door de overheid de week van de valpreventie afgekondigd. Het is geen overbodige maatregel om dit onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Als je twintig bent en je maakt een valpartij, dan loopt dat gewoonlijk goed af, zonder problemen,...

Lees meer

Hoe kun je gezond, maar efficiënt afslanken?

Heel wat moderne problemen zijn terug te voeren tot een nog groter probleem van deze tijd: obesitas. Zowel kanker, hart- en vaatziekten, beroerte, diabetes, problemen met de immuniteit, last in de spieren en rugklachten, evenals vroegtijdig overlijden kunnen te maken...

Lees meer

KOMKOMMER: lentefrisse, afslankende lekkernij

Het is lente, of wat er zou moeten voor doorgaan, maar ondanks het minder fraaie weer heeft de natuur ons toch kansen gegeven om het lentegevoel te ervaren, vooral door middel van groenten die nu volop worden aangeboden. Eentje daarvan is komkommer. Want hoewel...

Lees meer

Ziekte voorkomen door anders te eten

We zijn wat we eten. We kennen allemaal de betekenis van die slogan. En de opvatting van Hippocrates, de grondlegger van de moderne geneeskunde loog er ook niet om: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn, uw voeding”. Duizenden jaren geleden wist men dat ook...

Lees meer