Waarom je meer ui in de keuken moet gebruiken en hoe je die langer kunt bewaren

Je kan er voor of tegen zijn, maar het is een feit dat de ui oftewel de ajuin in geen enkele keuken ontbreekt of mag ontbreken. Het heeft een fijne smaak, geeft pit aan veel gerechten, is ideaal in sausen, kan zowel rauw als gekookt of toebereid worden gebruikt en je hoeft echt niet van Aalst te zijn om het daarmee roerend eens te zijn.

In veel gerechten worden smaakversterkers gebruikt. Daarmee bedoelen we niet het glutamaat waar destijds de Chinese restaurants voor berucht waren. Maar veel mensen versterken de smaak van veel gerechten door er zout aan toe te voegen en dat is toch niet altijd even gezond. Vooral bij hoge bloeddruk moet je voorzichtig zijn met teveel zout. Te weinig is ook niet goed, dus kies je de gulden middenweg.

Uien oftewel ajuinen zijn heel gezond: voor de luchtwegen, voor de darmen, voor het microbioom. Het is ook een milde smaakversterker en heerlijk in allerlei gerechten. En dankzij een kleine truc kun je aangesneden ajuinen veel langer bewaren.

Maar zout is niet de enige smaakversterker, ook pepers en allerlei kruiden bezitten die eigenschap. Maar daarbij wordt veel te weinig de ui vermeld, omdat het een milde smaak toevoegt en toch een smaakversterker is.

Veel professionele koks verkiezen daarom de ui als smaakversterker. Eventueel nog wat vervolledigd met pikantere kruiden. Bovendien zijn uien goed voor de gezondheid. De cepiaten (zitten ook in look en prei) zijn goed voor het hart, voor de luchtwegen en leveren een gezonde bijdrage voor het afremmen van kankercellen. Bovendien saneren de oligosachariden de groei van de bifidobacteriën waar het microbioom in de darmen van profiteert. Met andere woorden: uien leveren een gezonde bijdrage voor het gezond maken van de darmflora, dus van het microbioom en dus van de relatie tussen hersenen en darmen en luchtwegen en darmen. Kortom het is een zeer gezonde groente.

Ajuin heeft trouwens ook een regulerend vermogen op de bloedsuikerspiegel en dat is heel goed nieuws, nu vooral het diabetes type twee, overal veld wint.

Meer ui in de keuken dus. Want in heel wat recepten is ui het neusje van de zalm. Ui geeft een fijne en aparte smaak aan vele gerechten, vandaar dat er ook geregeld gebruik wordt van gemaakt. Het probleem is dat je op die manier vaak met geschilde of half aangesneden uien blijft zitten, terwijl die een paar dagen later hun versheid en frisheid verloren hebben.

Daar hebben we een trucje voor bedacht: als je aangesneden ui inwrijft met wat boter of met wat olie, dan is de snede afsloten van de lucht, droogt de ui niet meer uit en zal hij zijn versheid bewaren. Op die manier volstaat het gewoon een dun plakje af te snijden om opnieuw met een verse ui te kunnen beginnen.

Op die manier heb je het profijt van twee werelden: je hebt de goede eigenschappen van de ui en je kan die langer bewaren als die aangesneden is.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer