Waarom je meer ui in de keuken moet gebruiken en hoe je die langer kunt bewaren

Je kan er voor of tegen zijn, maar het is een feit dat de ui oftewel de ajuin in geen enkele keuken ontbreekt of mag ontbreken. Het heeft een fijne smaak, geeft pit aan veel gerechten, is ideaal in sausen, kan zowel rauw als gekookt of toebereid worden gebruikt en je hoeft echt niet van Aalst te zijn om het daarmee roerend eens te zijn.

In veel gerechten worden smaakversterkers gebruikt. Daarmee bedoelen we niet het glutamaat waar destijds de Chinese restaurants voor berucht waren. Maar veel mensen versterken de smaak van veel gerechten door er zout aan toe te voegen en dat is toch niet altijd even gezond. Vooral bij hoge bloeddruk moet je voorzichtig zijn met teveel zout. Te weinig is ook niet goed, dus kies je de gulden middenweg.

Uien oftewel ajuinen zijn heel gezond: voor de luchtwegen, voor de darmen, voor het microbioom. Het is ook een milde smaakversterker en heerlijk in allerlei gerechten. En dankzij een kleine truc kun je aangesneden ajuinen veel langer bewaren.

Maar zout is niet de enige smaakversterker, ook pepers en allerlei kruiden bezitten die eigenschap. Maar daarbij wordt veel te weinig de ui vermeld, omdat het een milde smaak toevoegt en toch een smaakversterker is.

Veel professionele koks verkiezen daarom de ui als smaakversterker. Eventueel nog wat vervolledigd met pikantere kruiden. Bovendien zijn uien goed voor de gezondheid. De cepiaten (zitten ook in look en prei) zijn goed voor het hart, voor de luchtwegen en leveren een gezonde bijdrage voor het afremmen van kankercellen. Bovendien saneren de oligosachariden de groei van de bifidobacteriën waar het microbioom in de darmen van profiteert. Met andere woorden: uien leveren een gezonde bijdrage voor het gezond maken van de darmflora, dus van het microbioom en dus van de relatie tussen hersenen en darmen en luchtwegen en darmen. Kortom het is een zeer gezonde groente.

Ajuin heeft trouwens ook een regulerend vermogen op de bloedsuikerspiegel en dat is heel goed nieuws, nu vooral het diabetes type twee, overal veld wint.

Meer ui in de keuken dus. Want in heel wat recepten is ui het neusje van de zalm. Ui geeft een fijne en aparte smaak aan vele gerechten, vandaar dat er ook geregeld gebruik wordt van gemaakt. Het probleem is dat je op die manier vaak met geschilde of half aangesneden uien blijft zitten, terwijl die een paar dagen later hun versheid en frisheid verloren hebben.

Daar hebben we een trucje voor bedacht: als je aangesneden ui inwrijft met wat boter of met wat olie, dan is de snede afsloten van de lucht, droogt de ui niet meer uit en zal hij zijn versheid bewaren. Op die manier volstaat het gewoon een dun plakje af te snijden om opnieuw met een verse ui te kunnen beginnen.

Op die manier heb je het profijt van twee werelden: je hebt de goede eigenschappen van de ui en je kan die langer bewaren als die aangesneden is.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Minder kans op griep deze winter? Hoezo?

Griep is een erg besmettelijke ziekte en wordt overgebracht door een virus. Je kunt het een beetje vergelijken met Covid, dat ook afkomstig is van een virus, maar aan griep zijn we wel al wat meer gewend. Velen hebben antistoffen opgebouwd, maar zoals alle virussen...

Lees meer

Hoge bloeddruk: de geniepige doder

We zijn eigenlijk niet goed bezig. Slapeloosheid, stress, burn-out, agressie, problemen, vrees en angsten, zelfs existentiële angst, onzekerheid over de toekomst, sterfgevallen in de familie, langdurige ziekten, pandemieën, winter en winterziekten… het zijn allemaal...

Lees meer

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer