jun 30, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Zo kan je aardappelen sneller koken en gemakkelijker schillen

Aardappelen een dikmaker? Aardappelen brengen te veel calorieën aan? Dergelijke waarschuwingen behoren eigenlijk tot het verleden, want aardappelen bevatten weliswaar zetmeel en dus koolhydraten en dus een hoopje calorieën, maar je hebt dat allemaal nodig. Als je die dingen allemaal schrapt, moet je ze ergens anders vandaan halen. Bovendien hebben aardappelen in barre tijden van oorlog en honger al honderdduizenden mensen van de hongerdood gered. Laten we de aardappel dus de eer geven die hem toekomt. Bovendien is de aardappel ook lekker en laat hij veel smakelijke en gevarieerde bereidingswijzen toe. Er zijn zoveel recepten met aardappelen, dat je jaren vol kan maken zonder telkens hetzelfde te moeten eten. Maar datzelfde eten is ook geen probleem, als het maar lekker en gezond is.

Aardappelen zijn gezond, het is een typisch Belgisch product, maar je moet ze wel op de juiste wijze bereiden.

Alles hangt af van de bereidingswijze en van de ingrediënten. Kijk, het is natuurlijk niet gezond om alle dagen frieten te eten, vooral niet als je die bakt in vetstoffen die een Maillard-effect veroorzaken, die transvetten opleveren en die geoxideerde producten afleveren. Daarom moet je uitkijken welk vet je gebruikt en hoelang je dat vet laat meegaan.

Bak geen frieten in poly onverzadigd wet, want je verzadigt het. Bak niet in de pan met een plantaardige olie (tenzij olijfolie), want je krijgt polyverzadigd vet. Aardappelen bakken in zonnebloemolie is dus niet goed en niet verstandig.

Dan is het gezonder en veiliger om aardappelen te bakken in echte boerenboter. Maar je kan ze ook koken. Een goed gekookte aardappel is ook lekker en je kan die in veel bereidingen toepassen, zelfs koude bereidingen.

Jammer dat veel keukenprinsessen en prinsen zich verkijken op de moeite, om telkens weer aardappelen te moeten schillen en ze te koken. Maar je kan ze eigenlijk ook van tevoren koken en dankzij onze truc toch hun versheid laten bewaren.

Hoe ga je daarvoor tewerk?

Aardappelen in de schil kun je op voorhand koken en bijvoorbeeld ’s anderendaags pas gebruiken, terwijl de aardappel toch zijn vers aspect bewaard heeft. Hiertoe moet je aardappel daags tevoren in de schil koken, het water afgieten, niet schillen of van het jasje ontdoen! Laat de aardappelen zo in de kom staan tot je ze wil gebruiken. Op dat moment giet je er weer water op, drie minuten laten koken en dan pas de schil verwijderen. De smaak is dezelfde als waren ze vers gekookt.

Bovendien is het niet eenvoudig om aardappelen in de schil van hun jasje te ontdoen. Voortaan wel! Heel simpel: als je de aardappel die in de schil gekookt werd, laat afkoelen en nadien nogmaals met heet water overgiet, kan je de schil in een wip verwijderen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Eén op vijf heeft last van brandend maagzuur

Eén op de vijf mensen heeft last van brandend maagzuur, ook wel indigestie of reflux genoemd. Het zure maagsap uit de maag komt dan op een verkeerde plek terecht, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet bekleed met beschermende slijmvliezen zoals de maag, zodat de...

Lees meer

Broccoli: het natuurlijke anti-kankerwapen

We zijn een stuk van de natuur en dus moeten we ons in leven houden met elementen uit die natuur. Hoe meer je van de natuur en de oorspronkelijke samenstelling van de schepping afwijkt, des te groter wordt het risico op problemen. Een van de grote problemen van deze...

Lees meer

Champignons: je beste bodyguard

Vorige week werd door de overheid de week van de valpreventie afgekondigd. Het is geen overbodige maatregel om dit onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Als je twintig bent en je maakt een valpartij, dan loopt dat gewoonlijk goed af, zonder problemen,...

Lees meer

Hoe kun je gezond, maar efficiënt afslanken?

Heel wat moderne problemen zijn terug te voeren tot een nog groter probleem van deze tijd: obesitas. Zowel kanker, hart- en vaatziekten, beroerte, diabetes, problemen met de immuniteit, last in de spieren en rugklachten, evenals vroegtijdig overlijden kunnen te maken...

Lees meer

KOMKOMMER: lentefrisse, afslankende lekkernij

Het is lente, of wat er zou moeten voor doorgaan, maar ondanks het minder fraaie weer heeft de natuur ons toch kansen gegeven om het lentegevoel te ervaren, vooral door middel van groenten die nu volop worden aangeboden. Eentje daarvan is komkommer. Want hoewel...

Lees meer

Ziekte voorkomen door anders te eten

We zijn wat we eten. We kennen allemaal de betekenis van die slogan. En de opvatting van Hippocrates, de grondlegger van de moderne geneeskunde loog er ook niet om: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn, uw voeding”. Duizenden jaren geleden wist men dat ook...

Lees meer