jun 30, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Zo kan je aardappelen sneller koken en gemakkelijker schillen

Aardappelen een dikmaker? Aardappelen brengen te veel calorieën aan? Dergelijke waarschuwingen behoren eigenlijk tot het verleden, want aardappelen bevatten weliswaar zetmeel en dus koolhydraten en dus een hoopje calorieën, maar je hebt dat allemaal nodig. Als je die dingen allemaal schrapt, moet je ze ergens anders vandaan halen. Bovendien hebben aardappelen in barre tijden van oorlog en honger al honderdduizenden mensen van de hongerdood gered. Laten we de aardappel dus de eer geven die hem toekomt. Bovendien is de aardappel ook lekker en laat hij veel smakelijke en gevarieerde bereidingswijzen toe. Er zijn zoveel recepten met aardappelen, dat je jaren vol kan maken zonder telkens hetzelfde te moeten eten. Maar datzelfde eten is ook geen probleem, als het maar lekker en gezond is.

Aardappelen zijn gezond, het is een typisch Belgisch product, maar je moet ze wel op de juiste wijze bereiden.

Alles hangt af van de bereidingswijze en van de ingrediënten. Kijk, het is natuurlijk niet gezond om alle dagen frieten te eten, vooral niet als je die bakt in vetstoffen die een Maillard-effect veroorzaken, die transvetten opleveren en die geoxideerde producten afleveren. Daarom moet je uitkijken welk vet je gebruikt en hoelang je dat vet laat meegaan.

Bak geen frieten in poly onverzadigd wet, want je verzadigt het. Bak niet in de pan met een plantaardige olie (tenzij olijfolie), want je krijgt polyverzadigd vet. Aardappelen bakken in zonnebloemolie is dus niet goed en niet verstandig.

Dan is het gezonder en veiliger om aardappelen te bakken in echte boerenboter. Maar je kan ze ook koken. Een goed gekookte aardappel is ook lekker en je kan die in veel bereidingen toepassen, zelfs koude bereidingen.

Jammer dat veel keukenprinsessen en prinsen zich verkijken op de moeite, om telkens weer aardappelen te moeten schillen en ze te koken. Maar je kan ze eigenlijk ook van tevoren koken en dankzij onze truc toch hun versheid laten bewaren.

Hoe ga je daarvoor tewerk?

Aardappelen in de schil kun je op voorhand koken en bijvoorbeeld ’s anderendaags pas gebruiken, terwijl de aardappel toch zijn vers aspect bewaard heeft. Hiertoe moet je aardappel daags tevoren in de schil koken, het water afgieten, niet schillen of van het jasje ontdoen! Laat de aardappelen zo in de kom staan tot je ze wil gebruiken. Op dat moment giet je er weer water op, drie minuten laten koken en dan pas de schil verwijderen. De smaak is dezelfde als waren ze vers gekookt.

Bovendien is het niet eenvoudig om aardappelen in de schil van hun jasje te ontdoen. Voortaan wel! Heel simpel: als je de aardappel die in de schil gekookt werd, laat afkoelen en nadien nogmaals met heet water overgiet, kan je de schil in een wip verwijderen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer