jul 18, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Gebroken ei? Hoe kun je het eigeel langer bewaren?

Eieren zijn lekker, maar ze zijn kwetsbaar. Je kan ze wel in ontelbare recepten gebruiken en als je al eens een ongelukje hebt gehad, kun je altijd meteen een recept bedenken om het er gauw in te verwerken. Maar dat is niet altijd het geval: je hebt geen tijd, je hebt geen zin, of het ontbreekt je aan fantasie. Eiwit kun je gemakkelijk bewaren in de koelkast, maar voor eigeel ligt dat toch wat anders. Als het ei gebroken is en je kunt niet meteen bakken of braden, of het verwerken in een receptje, dan staat je het volgende te doen, want het ei is niet verloren.

Om te beginnen moet je weten dat in tegenstelling tot eiwit, je eigeel niet langer dan een dag in de koelkast kunt bewaren. In de diepvrieskast of het diepvriesvak is dat wel drie maanden, maar dan moet je wel de eierdooier loskloppen. Bovendien moet je dan wat zout aan de eierdooier toevoegen. Suiker kan ook, maar dan moet je wel voorzichtig zijn en weten in welk recept je het eigeel oftewel de dooier nog kunt gebruiken. Stel je voor dat je het eigeel nog gebruikt in een soepje en je had als extra bewaarmiddel suiker gebruikt, dan zou dat wel eens verrassende smaken kunnen opleveren. Daarom kun je maar best het bakje waarin je het losgeklopte eigeel hebt bewaard van een etiket voorzien waarop je vermeldt wat je hebt toegevoegd: zout of suiker. Het verdient de voorkeur om zout te gebruiken, omdat dit in vrijwel elk recept past. Niet teveel: tussen de 5 en 10 percent van het gewicht van de eierdooier. Een snuifje is dus meestal genoeg. In de diepvriezer kun je eigeel tot wel drie maanden bewaren. Voor alle veiligheid schrijf je ook de datum van invriezen op het doosje.

Eitje gebroken? Moet je de inhoud dan maar weggooien? Zeker niet, je kunt eiwit langer bewaren en door een trucje kun je eigeel ook langer dan gewoonlijk bewaren in de koelkast.

Hoe kun je weten of het eigeel nog vers en veilig genoeg is om te worden gebruikt? Gewoon de geurtest. Een ei dat overtijd is, herken je gemakkelijk aan de geur. Als het onfris en rottig ruikt, gooi het dan meteen in de vuilnisbak, dan is het beslist niet meer geschikt om te consumeren.

Maar het verdient aanbeveling eieren altijd in de koelkast te bewaren. Ze blijven echt langer vers in de koelkast, dan gewoon in het eiermandje op het keukenaanrecht, hoewel dit esthetisch lekker landelijk staat.

Onderzoek heeft aangetoond dat een ei in de koelkast een week langer vers blijft dan op het aanrecht van de keuken. Het verliest buiten de koelkast op een dag evenveel van zijn versheid als na een week in de koelkast. Dat is duidelijk, dus koel en droog bewaren, liefst in hun oorspronkelijke verpakking in de koelkast. Hou ze wel gescheiden van sterk ruikende producten zoals vis, prei, uien, omdat eieren een poreuze schaal hebben en dus gemakkelijk smaken en geuren van andere producten in de buurt opnemen. Probeer ook zoveel mogelijk het ei intact te houden, omdat een gebarsten ei gemakkelijker bacteriën opneemt en dus gemakkelijker bederft.  Om te zien of een ei nog vers genoeg is, kan je de drijftest toepassen: leg het ei in een glas water, voeg er wat zout aan toe en als het ei op de bodem blijft liggen is het vers, als het naar boven komt en gaat drijven, dan is het een oud ei en niet meer vers. Als de dikke kant naar boven komt, is het best wel oud en niet meer te gebruiken.

Je moet dus met eieren voorzichtig zijn, zowel wat versheid en datum betreft, als wat het bewaren aangaat. Een ongelukje kan natuurlijk altijd, maar dan weet je wat je te doen staat om de inhoud nog wat langer intact te bewaren.

Een eitje toevallig gebroken en je had net geen zin in een omelet? Of je hebt een eitje te veel in de pot gestopt, of je moest enkel het wit van het ei hebben en dan maar het eigeel in de vuilnisbak dumpen. Niet doen! Voortaan kun je zonder problemen het eigeel verschillende dagen bewaren zonder dat het slecht wordt. Heel simpel: doe het eigeel in een kopje of glas en giet er wat water overheen, zodat het helemaal is afgesloten van de zuurstof. Olie is ook goed, maar dan moet je opletten voor welk recept je het nog gaat gebruiken. Op die manier kun je het eigeel prachtig bewaren en er enkele dagen later mooi gebruik van maken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Eén op vijf heeft last van brandend maagzuur

Eén op de vijf mensen heeft last van brandend maagzuur, ook wel indigestie of reflux genoemd. Het zure maagsap uit de maag komt dan op een verkeerde plek terecht, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet bekleed met beschermende slijmvliezen zoals de maag, zodat de...

Lees meer

Broccoli: het natuurlijke anti-kankerwapen

We zijn een stuk van de natuur en dus moeten we ons in leven houden met elementen uit die natuur. Hoe meer je van de natuur en de oorspronkelijke samenstelling van de schepping afwijkt, des te groter wordt het risico op problemen. Een van de grote problemen van deze...

Lees meer

Champignons: je beste bodyguard

Vorige week werd door de overheid de week van de valpreventie afgekondigd. Het is geen overbodige maatregel om dit onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Als je twintig bent en je maakt een valpartij, dan loopt dat gewoonlijk goed af, zonder problemen,...

Lees meer

Hoe kun je gezond, maar efficiënt afslanken?

Heel wat moderne problemen zijn terug te voeren tot een nog groter probleem van deze tijd: obesitas. Zowel kanker, hart- en vaatziekten, beroerte, diabetes, problemen met de immuniteit, last in de spieren en rugklachten, evenals vroegtijdig overlijden kunnen te maken...

Lees meer

KOMKOMMER: lentefrisse, afslankende lekkernij

Het is lente, of wat er zou moeten voor doorgaan, maar ondanks het minder fraaie weer heeft de natuur ons toch kansen gegeven om het lentegevoel te ervaren, vooral door middel van groenten die nu volop worden aangeboden. Eentje daarvan is komkommer. Want hoewel...

Lees meer

Ziekte voorkomen door anders te eten

We zijn wat we eten. We kennen allemaal de betekenis van die slogan. En de opvatting van Hippocrates, de grondlegger van de moderne geneeskunde loog er ook niet om: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn, uw voeding”. Duizenden jaren geleden wist men dat ook...

Lees meer