jul 23, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Hoe voorkom je dat je appelmoes aanbakt?

Appelen zijn heel gezond. Jullie kennen ongetwijfeld het spreekwoord “one apple aday, keeps the doctor away”. In deze volkswijsheid schuilt natuurlijk veel waarheid, want appelen bevatten vezels, vitamines (vooral C) pectine en die zijn allemaal gezond voor het microbioom wat de immuniteit versterkt en voor hart en bloedvaten, voor het geheugen en voor het brein. Je krijgt minder kans op hartinfarct en op beroerte. Appelen op het menu dus.

Maar je kan geen tien appelen eten per dag en evenmin kan je de appelen persen en liters sap uitdrinken. Trouwens appelsap heeft niet dezelfde gezondheidswaarde als echte volle appels. Wat je wel kan doen, is de appelen bereiden, tot moes maken en appelmoes serveren aan tafel bij allerlei gerechten. Het bekendste gerecht is natuurlijk appelmoes met kip.

Appelmoes is lekker. Kinderen zijn er verzot op, vooral als je die zelf maakt en aan je eigen smaak en die van je kinderen kan aanpassen. Je hoeft geen suiker te gebruiken, het kan evengoed en nog beter met steviolglycosiden. En er is een trucje om te vermijden dat die aanbakt!

Het lijkt een heel eenvoudig gerecht, maar vaak mislukt het ook, want hoe weet je nu wanneer de appelmoes klaar is en net niet aanbakt? Toch is de appelmoes die je zelf maakt de lekkerste en veel beter dan de kant-en-klare appelmoes die je in de supermarkt kan aanschaffen. Kinderen zijn er trouwens dol op, omdat het zoet smaakt en gemakkelijk naar binnen glijdt. Het is een ideale groentevervanger en een welgekomen afwisseling. Zelfs bij friet kan je appelmoes serveren en daar zijn vooral de kinderen dol op.

Maar zelf appelmoes maken, is een hele klus en het lijkt gemakkelijker dan het is.

Om te beginnen moet je de juiste soorten kiezen: Goudrenet, Cox en Golden delicious zijn het meest geschikt. Je kan verschillende soorten ook met elkaar combineren. Zure appels kan je zoeter maken door suiker aan toe te voegen, maar dat is geen gezonde oplossing. Het is beter er bijvoorbeeld gedroogde rozijntjes aan toe te voegen.

Ook een beetje kaneel of yoghurt kan geen kwaad en geeft een aparte smaak aan de zelfgemaakte appelmoes. Heb je liever geen suiker of rozijntjes, vervang het dan door honing of door steviolglycosiden. Hiervoor bestaat een prima product van Fytobell: Stevabell en je kan er dezelfde hoeveelheid van gebruiken als je anders zou doen met suiker. Zodoende hoef je je recept niet aan te passen of te gaan experimenteren.

Appelmoes is dus een lekkernij. Toch is het niet gemakkelijk om appelmoes te maken terwijl die helemaal niet mag aanbakken. Veel keukenprinsessen beginnen dan allerlei trucjes toe te passen, tot het toevoegen van koud water.

Toch bestaat er een veel eenvoudiger trucje: Als je niet wil dat je appelmoes aanbakt, moet je die aanzetten met koud water en mag je tijdens het kookproces helemaal niet omroeren. Als je na het koken de appelmoes in een glazen kom wil gieten, dan moet je de kom eerst op een vochtige doek zetten. Op die manier voorkom je dat de kom zal barsten.

En denk aan Stevabell in de plaats van suiker: even lekker, maar veel gezonder.

Een tip: Stevabell van Fytobell.

Je kan Stevabell van Fytobell aanschaffen in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2950-988.

Je kan Stevabell ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Hoe lang kun je diepvriesproducten bewaren?

Vroeger kende men enkel inpekelen als een methode om voedsel langer te bewaren. Het waren alleen de rijkere kasteelheren die een vrieskelder hadden. Dat was een soort tumulus of heuvel bedekt met dikke lagen aarde waarin een gemetste kelder was ondergebracht waar in...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Kun je ook te gezond eten?

De Europese gemeenschap is ons een loer aan het draaien: steeds meer voedsel mag genetisch gemanipuleerd worden en men hoeft daarover de consument niet in te lichten. Op wiens maat en voordeel is dit “recept” dan wel geschreven? Je kunt ook te veel met gezond eten...

Lees meer